StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTraži ga Interpol

Ratni zločinac, general Armije BiH, nestao u Turskoj: Krenuo navodno na liječenje pa ‘zbrisao‘ bez traga i glasa

Piše Miroslav Landeka/sd
25. srpnja 2023. - 23:36

BiH ni nakon upućene urgencije za izručenje generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina nema nikakve povratne informacije od Turske, a pravni stručnjaci navode da je domaćim institucijama ostalo još samo da se obrate Interpolu koji bi se obratio turskim organima i zatražio od njih konkretne odgovore nalazi li se osuđeni za ratne zločine nad Srbima u toj zemlji i zašto ga ne deportiraju, piše Slobodna Dalmacija.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) rekao je polovicom lipnja da je potpisao urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi s izručenjem nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

U njegovom resoru navode da i dalje nemaju nikakve povratne informacije od strane Turske.

Ignoriranje Ankare

Pravni stručnjaci s druge strane navode da je još samo jedna mogućnost ostala na raspolaganju BiH ​kada je riječ o izručenju Mahmuljina domaćim vlastima.

“Jedina preostala adresa koja je na raspolaganju BiH, nakon upućenih molbi, urgencija jeste da se obrate Interpolu i da u obrazloženju njima navedu da Turska ignorira sve njihove molbe i zahtjeve. Jedino na taj način moguće je da Interpol preuzme konkretne aktivnosti i traži odgovore od Turske”, kazao je odvjetnik Miodrag Stojanović.

S druge strane navodi i da se postavlja pitanje je li BiH u ovom trenutku sigurna da se Mahmuljin nalazi u Turskoj.

“Tko kaže da je on u ovom trenutku u Turskoj? Najavljeno je da on ide tamo na liječenje. Sjeo je u avion i otišao tamo. Ali oni mogu kazati da se on tamo ne nalazi, odnosno da nije evidentiran”, rekao je Stojanović.

Postoji i varijanta “B”, naglašava on, da Turska kaže da je on tamo, da je evidentiran, ali da ga ne želi isporučiti, ali bi usput trebali navesti iz kojih to razloga neće uraditi.

“Oni trenutno ignoriraju BiH i jedino preostalo rješenje institucijama BiH jeste da se obrate Interpolu i da traže nekakve mjere prema Turskoj, ako imaju dokaz da je on tamo”, zaključio je Stojanović.

Sud BiH je krajem travnja izrekao Mahmuljinu pravomoćnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. koje su počinili pripadnici zloglasnog odreda “El-Mudžahidin”.

Na Allahovu putu

Odred “El-Mudžahidin”, sastavljen od boraca iz afričkih i azijskih zemalja, u ljeto 1993. godine priključen je – potpisom haaškog osuđenika generala Armije RBiH Rasima Delića – Trećem korpusu Armije BiH. Odred je bio aktivan u srednjoj Bosni, u sukobu s Hrvatima, te zatim sa Srbima. Do kraja rata, taj odred počinio je brojne zločine koji se prije svega ističu svojom krajnjom morbidnošću i ritualnošću, od lakših zločina poput devastiranja franjevačkog samostana u okolici Travnika i učenja ezana s crkvenog oltara, do teških zločina poput odsijecanja glava i nošenja tih glava kao trofeja i strašila po “nevjerničkim” selima.

Sud je presudio kako je Mahmuljin znao za zločine, a propustio ih je spriječiti ili kazniti počinitelje.

Sami mudžahedini tvrdili su kako su “vjerovali samo komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu, pošto je bio pravi musliman i Izetbegovićev čovjek” (iskaz prevoditelja odreda Aimana Aiwada na suđenju Rasimu Deliću).

Kada su nakon rata, zbog međunarodnog pritiska, mudžahedini morali napustiti BiH, general Rasim Delić im je na oproštajnom druženju u Zenici prenio “selame od našeg predsjednika Alije Izetbegovića” ističući da, “kada je riječ o predsjedniku Izetbegoviću i komandi Armije BiH, niti smo zaboravili, niti ćemo zaboraviti sve ono što ste učinili za narod BiH. Ja nikada nisam skrivao da ova jedinica postoji, da je to jedinica Armije BiH, da je u sistemu rukovođenja i komandiranja Armije BiH”, dok im se Sakib Mahmuljin obratio ovim riječima:

“Došli ste u borbi na Allahovom putu pomoći muslimanima Bosne. Vaš dolazak je potpuno opravdan. Odlazite svojim kućama u dalju borbu na Allahovom putu. Kao jedna od najboljih jedinica Armije BiH i Trećeg korpusa, izvršili ste, uz Allahovu pomoć, sve postavljene zadatke, ali i zadatke učvršćenja vjere na ovim prostorima. U Bosni su sada ojačani korijeni islama koji će se uz Allahovu pomoć dalje učvršćivati i vi ćete kad ponovo dođete u Bosnu, a uvijek ste dobrodošli.”

No umjesto da ide u zatvor nakon presude, Sakib Mahmuljin je jednostavno napustio BiH i otišao u Tursku, navodno na liječenje. Sud je objavio da je Mahmuljin obvezan javiti se 23. studenoga na izdržavanje kazne zatvora, ali od tada od njega nema ni glasa.

Zločini nisu isti

Ono što također upada u oči jest činjenica da kada su hrvatski i srpski presuđeni zločinci bili izvan dometa zakona, medijska i politička javnost, ali i međunarodne zajednice te svekolike javnosti u BiH i šire, bila je daleko više glasnija i zainteresiranija, kako za njih tako i za zločine koje su počinili ili pokušali spriječiti ili su jednostavno po zapovjednoj odgovornosti bili presuđeni. Očito je kako u BiH nisu svi zločini ni svi zločinci isti, kao ni žrtve. 

27. travanj 2024 16:04