StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetopasni ekstremisti

Putinov jastreb zamjerio Fincima što nisu zahvalni Rusima: Ako udarimo ‘Sotonom‘, od Finske će ostati nuklearni pepeo, a možemo i do Britanije!

Piše dv
14. svibnja 2022. - 14:39
Ne trebamo prebaciti nuklearno oružje na granicu s Finskom, možemo gađati Sotonom-2 iz Sibira, pa čak i dosegnuti do Velike Britanije, rekao je Aleksej ŽuravljovAFP

Poslije najave pristupanju Švedske i Finske NATO-u ruski političari krenuli su s valom prijetnji, posebno prema Finskoj, a i Velikoj Britaniji koja se snažno angažirala na širokoj fronti borbe protiv režima Vladimira Putina.

Prijetnje s ruske strane su vrlo izravne, za Fince nipodaštavajuće i po tonu snažno podsjećaju na ton ruskih govora o Ukrajini uoči napada na nju, kada se negirala ukrajinska državnost i povijest.

 

image

Aleksej Žuravljov: Ako SAD prijete našoj državi, evo vam Sotona-2, od vas će ostati nuklearni pepeo ako mislite da Rusija ne bi trebala postojati

AFP

"Finci bi općenito trebali biti zahvalni Rusiji na svojoj državnosti, na činjenici da Finska postoji kao država. Od nas dobivaju više od 90 posto plina, drva i još mnogo toga. Finci se ne boje da će ih Rusija napasti. Naravno, prije ili kasnije će ih Amerikanci na to natjerati. Kao što su na to natjerali Ukrajinu, pokušavaju natjerati Poljsku i Rumunjsku. I, kako praksa pokazuje, uspijevaju. Nemoguće je reći da će Finska ući u NATO i ponašati se prema nama kao do sada. Dugo trpimo. Ali ovo ne može trajati zauvijek", povukao je Aleksej Žuravljov, zamjenik predsjednika odbora za obranu Dume, paralele između Ukrajine i Finske, ali i Poljske i Rumunjske, piše Daily Mail, prenosi Net.hr.

Do sada ne toliko poznati Putinov jastreb - trbuhozborac na tome se nije zasutavio, on je Finskoj, ali i Velikoj Britaniji, pa i Sjedinjenim Američkim Državama zaprijetio ni manje ni više nego nukleranim napadom.

'Legitimno dovođenje finske u pitanje'

"Ako Finska želi pristupiti NATO-u, onda je naš cilj apsolutno legitiman - dovesti u pitanje postojanje te države. Ako SAD prijete našoj državi, evo vam Sotona-2, od vas će ostati nuklearni pepeo ako mislite da Rusija ne bi trebala postojati. Ne trebamo prebaciti nuklearno oružje na granicu s Finskom, možemo gađati Sarmatom (Sotona-2) iz Sibira, pa čak i dosegnuti do Velike Britanije. A ako udarimo iz Kalinjingrada… vrijeme dohvata hipersonika je 200 sekundi - samo naprijed, momci", rekao je Žuravljov, piše Daily Mail, prenosi Net.hr.

image

Britanskome premijeru Borisu Johnsonu od ruskoga ponašanja i prijetnji diže se kosa na glavi

Daniel Leal/AFP

Retorika Žuravljova tonom i izborom riječi doista podsjeća na Putinov nastup uoči napada na Ukrajinu. Povod je opet pristup NATO-u, ali ruska politička posezanja i svojatanja kako Ukrajine, tako i Finske, ali i Poljske, Rumunjske i tko zna koga još daju za pravo tezama da Putinov ratni moloh ima nezajažjive apetite. I da se mnogi, poput Finaca i Šveđana, uz takvog susjeda trebaju ozbiljno zabrinuti za vlastitu sigurnost, prenosi Sllobodna Dalmacija. 

 

image

Raketa Sarmat kojom rado prijete ruski militantni 'sotonisti'

AFP
28. travanj 2024 10:59