StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUBOJICA DJEČJEG LICA

Prvo suđenje za ratni zločin: 21-godišnji ruski zapovjednik u glavu je upucao ukrajinskog umirovljenika, u prepunoj sudnici priznao je krivnju. Suočio se i s udovicom: ‘Neka trune...‘

Piše PSD
19. svibnja 2022. - 09:49

Zapovjedniku ruskog tenka, koji je ubio ukrajinskog djeda, jučer se na sudu obratila udovica njegove žrtve koja mu je rekla da bi trebao "istrunuti u zatvoru".

Vadim Šišimarin (21), ubojica dječjeg lica, priznao je krivnju za ubojstvo na prvom suđenju za ratni zločin u Ukrajini – Oleksandru Šelipovu (62) pucao je u glavu.

Katerina Šelipova izjavila je za Daily Mail da je njezin suprug bio "miroljubivi umirovljenik" koji nije predstavljao nikakvu prijetnju ruskim vojnicima. Šelipov je služio vojni rok u sovjetskoj vojsci kao KGB-ov tjelohranitelj bivšeg predsjednika SSSR-a Leonida Brežnjeva. Okrutnim preokretom sudbine, ubijen je 40 godina kasnije u invaziji koju je naredio predsjednik Vladimir Putin, bivši obavještajni časnik KGB-a.

image

Udovica Katerina Šelipova (u pozadini) sluša iskaz ubojice svojeg supruga na sudu u Kijevu

AFP

U prepunoj sudnici u Kijevu moglo se doznati da je Šelipov gurao svoj bicikl kada je 28. veljače hladnokrvno ustrijeljen nadomak ulaza u svoje dvorište u selu Čupahivka. Šišimarin je pucao na njega iz jurišne puške AK-47 kroz otvoreni prozor ukradenog automobila, dok je njegova jedinica bježala od ukrajinskih snaga koje su digle u zrak njihov tenk. Narednik iz Irkutska u Sibiru priznao je da je pucao u Šelipova po zapovijedi nadređenog časnika.

Supruga žrtve (61) putovala je pet sati autom do Kijeva iz svog seoskog doma kako bi se jučer na sudu suočila s ubojicom svog supruga. Gospođa Šelipova rekla je za Daily Mail: "Došla sam ga pogledati u lice. Izgleda kao dijete, ali ipak će biti kažnjen." Smrt svog supruga nazvala je besmislenom i dodala: "On je samo prolazio, nikome nije predstavljao prijetnju." Govoreći o Šišimarinu, rekla je: "Znam da je on vojnik i da izvršava naredbe, ali zašto nije pucao u zemlju ili u zrak? Trebao bi trunuti u zatvoru i provesti ostatak života razmišljajući o tome što je učinio." Katerina Šelipova je ipak rekla da ne osjeća "nikavu mržnju" prema ubojici svog muža.

image
AFP

Sud razmatra hoće li Šišimarinu izreći maksimalnu, doživotnu kaznu zatvora. Unatoč priznanju krivnje, tužitelj Andrij Sinijuk poručio je sucima da saslušaju sve dokaze u predmetu kako bi odluku mogli donijeti "hladne glave". Šišimarin će također dati iskaz pred sudom, zajedno s još trojicom ruskih vojnika koji su bili s njim u automobilu. Bit će predočeni dokazi, uključujući oružje kojim  je izvršeno ubojstvo.

Optuženi je u sudnicu ušao obrijane i pognute glave, odjeven u zatvorsku plavo-sivu trenirku. Tužitelji su rekli da je priznao ubojstvo ubrzo nakon što ga je policija uhitila 1. ožujka. Na pitanje suca Serhija Ahafonova – je li priznao krivnju – tiho je odgovorio: "Da."

Ovaj slučaj privukao je veliku pozornost jer je ovo prvo suđenje za ratne zločine koje su pokrenule ukrajinske vlasti koje istražuju više od 11.000 optužbi za ubojstva i silovanja od strane ruskih vojnika. Tužitelji žele izbjeći optužbe Rusije da suđenje nije pošteno. Sudac je upitao Šišimarina, kojem je država dodijelila branitelja, je li upoznat sa svojim zakonskim prava, ima li kopiju optužnice na ruskom i je li svjestan svoje situacije. "Da", promrmljao je optuženik.

image
AFP
image
AFP

Gospođa Šeljpova je rekla da je njezin suprug, djed dvoje unučadi, otišao vidjeti ruski tenk koji je dignut u zrak. "Posvađala sam se s njim govoreći mu da nije sigurno izlaziti", rekla je. "No, on mi je odgovorio: "Bit ću dobro, odmah je iza ugla, vidimo se. To su bile posljednje riječi koje mi je rekao." Ubijen je iz automobila u vožnji, nakon što je Šišimarin, zapovjednik 4. tenkovske pukovnije iz Moskve, razbio prozor ukradenog Volkswagen Passata.

Šišimarin je zarobljen pri oružanom okršaju sa stanovnicima susjednog sela koji su se za borbu protiv Rusa bili naoružali lovačkim puškama. Tvrdi da mu je naređeno da ubije Šeljpova jer su vidjeli da je umirovljenik, koji je imao mobitel u ruci, uočio tenkovsku jedinicu u bijegu i možda je htio dojaviti ukrajinskim trupama gdje se nalaze.

image
AFP
image
AFP

Gospođa Šeljpova je rekla da je njezin suprug s ponosom kao ročnik služio u ruskoj vojsci. Nakon što je završio obuku u Moldaviji 1979., proveo je dvije godine u tjelesnoj gardi kojom je zapovijedao KGB i bio je stacioniran u Brežnjevovoj ljetnoj rezidenciji na Krimu. Po odsluženju vojnog roka radio je kao traktorist. Rekla da je njezin suprug bio bijesan zbog invazije i dodala: "Bio je to veliki šok za sve nas. Ovo nitko nije očekivao."

27. travanj 2024 16:33