StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRUŽI SE S MAFIJOM

Prva ruska fotografija Miloševićevog sina, vidno je ostario. Otkrivao spomenik ocu zločincu u Moskvi. Štiti ga Putin!

Piše dv
14. lipnja 2023. - 15:31

Marko Milošević, sin bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, pojavio se prvi put nakon dugo vremena u javnosti, a glavno pitanje koje se postavlja kada se spomene njegovo ime je gdje je i čime se bavi posljednje 23 godine, piše Blic.

Naime, on je od 7. listopada 2000. zauvijek napustio Srbiju, pritisnut padom očeva zločinačkog režima i optužnicom za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, poznato je da Milošević već desetljećima živi u Rusiji, čiju putovnicu posjeduje, no sve ostalo uglavnom je obavijeno velom tajne. Ni do jučer se nije znalo kako izgleda, sve dok se nije pojavio na otkrivanju spomenika ocu u Moskvi.

image

T W I T T E R

Ruski mediji pisali su da je Milošević u vezi s Irinom Baglai, kćerkom bivšeg predsjednika ruskog Ustavnog suda Marata Baglaija, te da je jedno vrijeme bio suvlasnik tvrtke "Polar doo", koja se bavi trgovinom sokova, mineralne vode i ostalih pića.

Pričalo se da i dalje voli luksuzne i skupe automobile. Čak su ga povezivali s ruskom mafijom.

Prošle je godine ruski portal "Sugovornik" (sobesednik.ru) otkrio detalje o životu Marka Miloševića u Rusiji.

Kako piše ovaj portal, Marko Milošević je državljanin Ruske Federacije od 2014. godine, kada mu je izdata važeća ruska putovnica. I dalje voli automobile i motocikle. Ima dva motocikla: "Harley-Davidson" i "Honda CBR600F" i dva automobila "Audi A4" i "Mitsubishi Lancer".

Miloševićeva partnerica ima tri nekretnine

Prema njihovim saznanjima, sin Slobodana Miloševića je najprije živio u blizini metro stanice "Prospekt Mira", što je po njima dokaz da je u vezi s Irinom Baglaj. Naime, u to vrijeme stan je pripadao Irini, koja također ima nekretninu u elitnom vikend naselju gdje je Marko bio prijavljen.

Miloševićevu vezu s Irinom potvrđuju i podaci o parkiranju u glavnom gradu: mobitelom je plaćao parking za Audi Q5 (crossover) u vlasništvu Irine Baglaj, objavio je Sugovornik.

image

T W I T T E R

Prema dostupnim informacijama, Irina Baglaj posjeduje i 25 jutara zemlje na Rubljovki - u turističkom naselju Iljinskoje. Osim toga, ima stan od 92 četvorna metra u kući u Dolgarukovskoj ulici u Moskvi. 

image

Fotografija Marka Miloševića iz 1997, jedna od podljednjih. 

Srdjan Suki/Afp
image

Posljednje ‘službene‘ fotografije Marka Miloševića. Ova je snimljena nakon smrti njegovog oca u Haagu. Fotografija je snimljena 14. ožujka 2006. godine

Robin Utrecht/Afp

Inače, Milošević je na otkrivanju spomenika ocu snimljen u društvu Aleksandra Zaldastanova zvanog Kirurg, bliskog suradnika i prijatelja Vladimira Putina te vođe opskurne motociklističke skupine "Noćni vukovi".

To znači da održavaju veze sa samim političkim vrhom Rusije i krugom oko predsjednika Putina te da on vjerojatno uživa njihovu zaštitu. Na snimci se vidi da je vidno ostario i osijedio, ali po onome što je rekao na otkrivanju spomenika, "povezujući sudbinu Srbije i Rusije kao žrtava agresivne politike Zapada", očito je da nije promijenio očevu retoriku.

Pisalo se i da je Miloševićev poslovni partner izvjesni Igor Tarasenko, koji preko svoje druge tvrtke zarađuje od javnih nabava. Njegova tvrtka "Trade Motors doo" pruža usluge održavanja vozila tvrtkama u elitnoj moskovskoj četvrti Odintsovo, gdje i sam Vladimir Putin ima vilu. Prihodi ovog posla su solidni - više od pola milijarde rubalja godišnje (više od četiri milijuna eura).

image

Posljednje ‘službene‘ fotografije Marka Miloševića. Ova je snimljena nakon smrti njegovog oca u Haagu. Fotografija je snimljena 14. ožujka 2006. godine

Philippe Huguen/Afp
image

Posljednje ‘službene‘ fotografije Marka Miloševića. Ova je snimljena nakon smrti njegovog oca u Haagu. Fotografija je snimljena 15. ožujka 2006. godine

Robin Utrecht/Afp

Prema izvodu iz Jedinstvenog državnog registra pravnih osoba, kuća je u vlasništvu Andreja Aleksandroviča Pikulika već 15 godina. Naime, on je sin zamjenika šefa kabineta Računovodstvene komore Ruske Federacije, general bojnika unutarnje službe Aleksandra Pikulika, koji je poginuo u nesreći.

Inače, prije video snimka s otkrivanja spomenika Slobodanu Miloševiću, posljednja fotografija Marka Miloševića u javnosti zabilježena je na kremaciji njegove majke Mire Marković u travnju 2019. godine. Bio je to prvi javni istup Miloševićeva sina nakon 13 godina i smrti njegova oca.

image

Mirjana Marković, Slobina žena

Andrej Isakovic/Afp
image
Patrick Hertzog/Afp

Uz ime Marka Miloševića vežu se brojne optužbe. Jedna od njih je da je 2. svibnja 2000. godine usred dana u centru Požarevca brutalno pretukao trojicu pripadnika Otpora pištoljem koji je držao u ruci. Zbog toga se Miloševiću u Požarevcu sudilo u odsutnosti.

Fotografija unakaženog lica Radojka Lukovića postala je jedan od simbola otpora Miloševićevoj diktaturi.

Marku se sudilo da je zlostavljao aktivista Zorana Milovanovića, odnosno da ga je tukao i prijetio mu uključenom motornom pilom da će ga isjeći na komade i baciti u Veliku Moravu. Trojica otporaša, kako je tada bio "običaj", iako žrtve, uhićena su i optužena za vrijeme Miloševićeve vladavine.

Tužbe trojice “prekršitelja” nisu dobile epilog. Zbog zastare, Milošević je oslobođen svih optužbi.

Tijekom devedesetih "bio je vrijedan i nosio gajbe"

Puno se više zna o životu Marka Miloševića tijekom devedesetih. Poznato je da se sin bivšeg predsjednika Srbije hvalio jer je prevladalo mišljenje da je njemu, kao i njegovoj sestri Mariji, sve dopušteno zbog moći roditelja. Tako se Marko Milošević vrlo brzo obogatio nakon što je u Požarevcu otvorio diskoteke “Madonna” i “Bambiland”, a imao je i lanac parfumerija. Jedno vrijeme bavio se i autotrkama.

Ipak, Slobodan Milošević je u svakoj prilici opravdavao svog sina, a ostat će upamćena izjava bivšeg predsjednika Srbije u kojoj je Markovo bogatstvo pravdao riječima "bio je vrijedan, nosio je kofere".

Inače, Marko je tijekom devedesetih bio poznat kao vrlo nasilna osoba, a već tada se sumnjalo da šverca cigarete s kriminalnim skupinama.

Ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji "Mreža" protiv organiziranih skupina krijumčara cigareta. Prema policijskim podacima, ne samo da je uzimao postotak od drugih državnih skupina krijumčara cigareta, nego je švercao i sam, ali uz podršku cijelog državnog aparata.

Njegova se zarada se u to vrijeme procijenila na nekoliko stotina milijuna njemačkih maraka. Na temelju tih podataka Marko Milošević cigarete je legalno kupovao u Bugarskoj, a one su zatim brodom stizale u luku Burgas, a zatim u Sofiju.

Na graničnom prijelazu u Srbiji cigarete su se “pretvarale” u namještaj koji se navodno izvozio u Mađarsku. U tim slučajevima ključan je bio telefonski poziv Markove majke Mirjane Marković ravnatelju Carine Mihalju Kertesu.

Kertes je osuđen kao član skupine švercera cigareta Radovana Stojičića Badže, tadašnjeg prvog policajca, i njegovog brata Siniše. Markove cigarete isporučene su na tri lokacije u Beogradu, kao i na jednu u Novom Sadu. Osim što je priznao da je Slobodan Milošević naručivao politička ubojstva, bivši osuđeni šef DB-a Radomir Marković govorio je i o švercu cigareta. Naveo je da je novac odvezen u Moskvu.

Protiv Marka Miloševića 2007. godine raspisana je crvena Interpolova tjeralica zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je bio jedan od glavnih organizatora šverca duhana od 1996. do 2001. godine.

U nekoliko navrata dogodilo se da tjeralica protiv Miloševića nije bila vidljiva na stranicama Interpola, ali je Visoki sud objasnio da to ne znači da je poništena. Kako su rekli, o vidljivosti tjeralice odlučuje MUP.

Dobio je politički azil u Moskvi 2007. godine

Kako su mediji objavili, krajem 2007. Marko i njegova majka dobili su politički azil u Rusiji, a utočište su pronašli u Moskvi. Vjeruje se da su to učinili iz predostrožnosti, jer su bili svjesni da će se Marko u Srbiji suočiti s ozbiljnim optužbama vezanim za šverc cigareta, ali i da bi mogli biti povezani s daleko težim zločinima, točnije političkim ubojstvima...

Nevjenčana supruga Marka Miloševića, Milica Gajić, i njegov sin, koji nosi isto ime kao i njegov otac, žive u Srbiji, točnije u Požarevcu.

Prema informacijama, Marko stariji je sinu prepisao kuću za koju se svojedobno govorilo da je želi prodati za milijun eura. Mediji su malo pisali o njima, ali poznato je da podržavaju SPS, pa su 2016. zajedno došli na predizbornu konvenciju socijalista u Beogradsku arenu.

SPS - Socijalistička partije Srbije je stranka koju je vodio Milošević, a sada joj je na čelu kontroverzni Ivica Dačić. 

- Mali Marko je narastao. SPS je deo njegovog odrastanja i on će sve češće pokazivati ​​svoju privrženost našoj stranci - rekao je tada Aleksandar Antić, potpredsjednik SPS-a.

Mlađi Marko svojedobno je za medije ispričao kako je išao u posjet djedu Slobodanu Miloševiću u Haag, ali i da je posjetio oca Marka Miloševića u Rusiji.

Da ime Marka Miloševića i dalje izaziva polemike, svjedoče i nedavne optužbe političkog analitičara i publicista Tomislava Kresovića koji je sina bivšeg predsjednika Srbije optužio za "vođenje ozbiljnog kartela".

- Marko Milošević sada je jedan od međunarodnih bossova ruske mafije između Azije i Europe. On vodi ozbiljan mafijaški kartel. Marko se vraća, poslovi su mu tu - rekao je Kresović. 

28. travanj 2024 07:40