StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuspio pobjeći

Pronađen dječak koji je nestao prije šest godina, sumnjalo se da je otet. Danima je hodao, a onda je naišao kamion...

Piše Dv
14. prosinca 2023. - 17:24

Britanski dječak Alex Batty nestao je u dobi od 11 godina nakon što je s majkom i djedom otišao na odmor u Španjolsku. Baka mu je bila zakonski skrbnik i dječak je trebao doletjeti kući 8. listopada 2017. godine. Međutim to se nije dogodilo. S majkom Melanie Batty, koja nije imala roditeljsko skrbništvo nad Alexom, i njezinim ocem Davidom Battyjem, dječak je 30. rujna 2017. otputovao u vilu u područje blizu Marbelle. Kad se nisu vratili u Britaniju policija je pokrenula opsežne istrage zajedno sa španjolskim vlastima, no otkrili nisu ništa.

Njegova baka Susan Caruana razgovarala je s britanskim medijima svih ovih godina, stalno je ponavljala kako obožava svog unuka, a kako su godine prolazile izjavljivala je da se boji kako ga više nikada neće vidjeti.

„Samo se nadam da će ovaj apel pomoći da ga pronađemo, govorila je i ponavljala kako bez njega, njezin život nema smisla. Za BBC je 2018. rekla kako vjeruje da su Alexova majka Melanie i djed David odveli dječaka da živi s duhovnom zajednicom u Maroku. Ispričala je da oni traže alternativni način života i da ne žele da Alex ide u školu.  

Sada, nakon punih šest godina izvješća iz Francuske govore da je 17-godišnji Alex pronađen živ i zdrav, te da je njegov identitet potvrdio javni tužitelj Toulousea.  

BBC je izvijestio kako je vozač dostave u Francuskoj uočio dječaka kako hoda cestom u podnožju Pireneja, noseći ruksak i skejtbord i, sažalivši se nad njim, pokupio ga je i ukrcao u vozilo. Vozač je s Alexom proveo tri sata zajedno u vožnji kamionom, a dječak mu je ispričao svoju priču. Rekao je da je živio u nekoj vrsti lutajuće komune. Nije bio pod nikakvom prisilom, ali je rekao da je svoju majku smatrao pomalo čudnom i da je odlučio da ne želi takav život, te da želi ići svojim putem.  

Tinejdžer je danima hodao kroz brda. Pitao je vozača može li posuditi njegov telefon i poslao poruku preko Facebooka svojoj baki, rekavši joj da je dobro i da je želi vidjeti. 

Alex, njegova majka i djed posljednjih su tjedana živjeli između Ariege i Audea u južnoj Francuskoj u šatorima i karavanama razapetim u divljini, izvještava list La Depeche. Područje u podnožju Pireneja poznato je po tome što privlači ljude koji su u potrazi za alternativnim načinom života. 

O dječaku se trenutno brine francuska socijalna služba. Britanska policija je kontaktirana preko veleposlanstva u Parizu.

image

Alexova baka Susan Caruana

screnshot X

 

27. travanj 2024 14:19