StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIKOLA GRMOJA PRIZNAO:

Pozicija Bože Petrova je izgubljena

Piše JL
2. svibnja 2017. - 21:08

Mostov zastupnik Nikola Grmoja nakon završene sjednice Sabora kazao je kako je sad sve više očigledno da je premijer Andrej Plenković prevario građane.  Očito je sada nakon izjave Željka Reinera da HDZ nema većinu o kojoj je govorio premijer, rekao je Grmoja na press konferenciji ispred Hrvatskog sabora, donosi Jutarnji list.
- Prvo se treba pristupiti raspravi o opozivu ministra Marića, imenovanju ministara i onda ako ima nove većine se ide u razrješenje predsjednika Sabora – kazao je Mostov politički tajnik poručivši da su tako rekli i ustavni stručnjaci.
- Danas smo svjedočili pokušaju uzurpacije Vlade i Sabora. Gospodin Petrov je danas mirno i staloženo kontrolirao situaciju. Bila je vidna uznemirenost i oko zakona o arhivskom gradivu, posebno od strane HDZ-a, jer se protivimo štićenju kriminala u Agrokoru. Vidjet ćemo sutra. Cijeli dan je premijer u Saboru, vidjet ćemo kako će se glasovati, što će biti s HSS-om i HNS-om.
- Pozivam da što prije premijer predloži ministre, ako nema većinu premijer mora odgovarati građanima zbog svojih poteza. Sada je sve izglednije da te većine nema.
- Ako su tražili ostavku Karamarka nakon neuspješnog preslagivanja, mislim da bi i premijer Plenković trebao dati ostavku – kazao je Grmoja i dodao kako se Plenković mora ispričati zbog destabilizacije Hrvatske 'da bi zaštitio kriminal u Agrokoru'.
- Ako bi se pokazala većina u Saboru, Petrov će prepustiti svoju poziciju, ali neće dopustiti da Sabor ostane bez predsjednika kao što su ministarstva ostala bez ministara, rekao je Grmoja, napominjući da u slučaju nemogućnosti predsjednice u obavljanju svoje funkcije njezine ovlasti preuzima predsjednik Sabora, a s obzirom da je neizvjesno postoji li u parlamentu većina, moglo bi se dogoditi da država nakon Petrovljeva odlaska ostane bez čelnog čovjeka Sabora.
- Petrov je odgovoran čovjek. Ako se ne izglasa nepovjerenje Mariću, nakon togaBožo Petrov vrlo vjerojatno odlazi, njegova pozicija je definitvino izgubljena i to više nitko ne spori. Ali nećemo dopustiti da netko bez saborske većine smjenjuje ministre i predsjednika Sabora.
- Sutra ide rasprava o Mariću, a daljnje korake ćemo najaviti kada o tome dođe vrijeme.
- Možda Petrov i prije ode, no nećemo dopustiti da se makne bez saborske većine – kazao je Grmoja i zaključio da HNS-ov Ivan Vrdoljak napada predsjednika Sabora, i ništa ne govori o Mariću i Plenkoviću, jer je 'ta koalicija dogovorena i to će se realizirati', a iza svega, napominje, stoji prijateljstvo Ivana Vrdoljaka i Milijana Brkićate njihove poslovne veze s PPD-om. Dodao je i kako je Anka Mrak Taritaš tim HNS-ovim potezom izgubila bodove i šanse u Zagrebu, piše Jutarnji list
 

27. travanj 2024 20:57