StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeljudski uvjeti

Potresne scene iz doma za starije na sjeveru Hrvatske: ‘Ljude sam kupala vodom iz džezve. Na minus deset stupnjeva nisu se imali čime pokriti‘

Piše PSD
11. veljače 2022. - 17:02

"Provjereno" Nove TV donosi nevjerojatnu priču o domu za starije u Stupniku kod Zagreba koji uslugu smještaja pruža potpuno ilegalno i u neljudskim uvjetima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Reporterka "Provjerenog" nazvala je dom kako bi se raspitala o smještaju za svoju majku, a u tome je uspjela samo na temelju imena i prezimena, nisu bili potrebni nikakvi dokumenti. Kad su dobili račun, vlasnici su rekli da su novinari, na što je ona odmah zatvorila vrata i poručila im da su lažovi te da će kontaktirati odvjetnika.

Korisnike prali vodom iz lonaca

Djelatnice doma anonimno su ispričale s čim se sve suočavaju na poslu. 

Njegovatelji rade doslovno po cijeli dan, tjednima, moraju previjati i rane korisnika budući da u domu nema medicinskih sestara.

Kad u kući nije bilo tople vode, grijale su je u kuhinji kako bi korisnike polijevale iz lonaca. 

- Nismo imali tople vode. U loncima u kojima sam kuhala grijala sam vodu, nosila je i kupala ljude. Džezvom sam polijevala po glavi i kupala tako ljude - ispričala je jedna od djelatnica.

Dodala je da se prehladila budući da nije bilo ni grijanja, unatoč tome što je na nogama nosila tri para čarapa. Temperatura zraka bila je, prisjeća se, minus deset stupnjeva. Korisnici doma spavali su u jaknama.

- Kad sam rekla šefici da ću ja tim ljudima donijeti deku, da im donese deku, to je bila paljba na mene, da što se ja miješam u njen posao - kazala je djelatnica.

Djelatnici su novinarima poslali šokantne fotografije. Korisnici, uglavnom nemoćni i dementni, ležali su s ranama na krevetu, a rane nisu bile previjane i dezinficirane.

Nadležni šute

Da dom posluje ilegalno mediji su objavili još prije nekoliko mjeseci. Zagrebačka županija i Ministarstvo socijalne skrbi kažu kako za konkretni dom ne postoji rješenje za pružanje usluge smještaja.

Inspekcija je podnijela prijavu državnom odvjetništvu, no priča je tu stala. Nikad nisu dobili odgovor, a čini se i da nikakvog postupka nije bilo.

Kako otkriva Nova TV, iako je država zabranila rad domu, oni i dalje uredno primaju štićenike. Iz Ministarstva kažu da su od Općinskog suda u Novom Zagrebu zatražili izdavanje naloga za pretragu objekta uz asistenciju policije još u listopadu 2021. godine, ali sud nije dao takav nalog, prenosi Mirovina.hr.

02. svibanj 2024 00:18