StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpriča ulazi u povijest

Posljednji trenuci ‘Moskve‘: procurila snimka koja otkriva panične poruke s Putinove krstarice prije potonuća. Novi dokazi definitivno demantiraju tvrdnje iz Kremlja

Piše S.Pg.
16. svibnja 2022. - 14:35

Nema sumnje da će potapanje krstarice "Moskva" ući u "mitologiju" obrambenog rata Ukrajine protiv Rusije, a sada stižu i novi prilozi za tu priču koja polako, ali sigurno ulazi u nacionalnu povijest. Oni definitivno demantiraju ranije ruske tvrdnje kako "Moskva" nije potonula zbog udara ukrajinskih projektila već zbog požara u oluji 14. travnja koji je navodno detonirao streljivo.

Daily Mail javlja o audio snimci radijske komunikacije u kojoj član posade  "Moskve" u panici poziva u pomoć prije nego što će ratni brod potonuti. Ukrajinska vojska tvrdi da je snimak nastao neposredno prije nego što će s površine nestati krstarica od 12.490 tona, vodeći ratni brod ruske Crnomorske flote.

Na snimci se može čuti kako taj član posade kaže da je brod dvaput pogođen i da se naginje na bok. Ukrajina je od početka tvrdila da je koristila dvije protubrodske rakete R-360 Neptun da potpopi taj brod. Zapovjednik Putinove Crnomorske flote, admiral Igor Osipov, "nije viđen živ" od potonuća Moskve, a Kremlj poriče da je poginuo na brodu.

Sekunde do katastrofe: u 18.52 Moskvu pogađa jedan ili više projektila, a pravi pakao počinje šest sati kasnije

Ocu preminulog ročnika s ‘Moskve‘ stigao službeni odgovor iz Kremlja: njihovo objašnjenje stradanja mladića je nevjerojatno, pogledajte što sve negiraju

Ovaj brod je otprije postao zloglasan po snimku ukrajinskog vojnika sa Zmijskog otoka, koji ruskom ratnom brodu poručuje "j... se". To je najveći ruski ratni brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata i prvi slične veličine od potapanja "Generala Belgrana" tijekom Falklandskog rata 1982. godine.

Na spomenutoj audio snimci član posade govori tegljaču – za koji se može zaključiti da je stigao u pomoć – da je on "Moskva" i da "leži na boku" s "dvije (granate) rupe ispod vodene linije". Potom dodaje: "Prekinuta je komunikacija s mostom. Naginje se. Nagib je 30 stupnjeva. Ide u stranu. Nema načina da se pokrene..."

SAD su odmah bile podržale priču Ukrajine da je potopila "Moskvu". Jedan američki dužnosnik rekao je da su SAD proslijedile obavještajne podatke o lokaciji ruske raketne krstarice, ali nisu znali da Ukrajina planira udariti na "Moskvu" i da oni nisu bili uključena u odluku, navodi NBC. No, Pentagon je odbacio te tvrdnje rekavši da Ukrajina ima vlastite obavještajne podatke i načine praćenja ruskih brodova.

Slike za koje se čini da su snimljene sa spasilačkog broda pored pogođene "Moskve" također pokazuju oštećenje lijevog boka Moskve zajedno s požarom ispod palube i gustim dimom koji se diže uvis.

Ruski dužnosnici ovog tjedna također su ostali pri tvrdnji da je zapovjednik Osipov na svom "borbenom mjestu", ali da "nije raspoložen" da se suoči s javnošću, nakon što je Ukrajina prvotno javila da je priveden nakon potonuća. No, taj 49-godišnjak nije bio nazočan na povorci na Dan pobjede na Crvenom trgu, gdje bi se logično očekivalo da bude, a zabilježen je samo u zapisnicima kao "prisutan" na sastancima.

Rusija je do sada priznala samo jedan smrtni slučaj na "Moskvi", ali jasno je da je poginulo mnogo više članova posade. Također je poznato da su mnogi ranjeni i da se liječe u bolnicama u nekoliko gradova. Otac jednog nestalog – pretpostavlja se mrtvog – mornara s ovog bojnog broda rekao je nakon prošlotjednog sastanka s najvišim vodstvom: "Brojke mrtvih i ranjenih na krstarici 'Moskva' razjasnit će Crnomorska flota i Ministarstvo obrane kada budu smatrali da je to svrsishodno ."

Ranije ih je optužio za zataškavanje sudbine posade, od kojih su oko dvije trećine, kako se vjeruje, ročnici. Otac, Dmitri Škrebec, je rekao: "Nadam se da će Vojno tužiteljstvo i uprava FSB-a temeljito istražiti uzroke apsurdnog gubitka vodećeg broda Crnomorske flote, a rezultati će biti  ruskojjavnosti javnosti".

Prema riječima litvanskog ministra obrane, na brodu je bilo 485 članova posade, uključujući 66 časnika, a ukupno 54 spasio je jedan turski brod.

09. svibanj 2024 21:01