StoryEditorOCM

Poruke Rimac-Žalac otkrivaju zašto nesuđena splitska gradonačelnica nije postala ministrica? ‘Premijera su upozorili‘

Piše Zoran Šagolj/sd
30. siječnja 2023. - 15:14

Bilo je samo pitanje trenutka kada će u javnost isplivati transkripti dopisivanja do jučer dviju moćnih HDZ-ovki, Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, piše Slobodna Dalmacija.

Prošli su kroz ruke mnogih uključenih u istražni postupak i kasnije podizanje optužnice zbog muljaža s nabavkom softvera sredstvima iz europskih fondova, pa je sada manje bitno je li to uradio ovaj ili onaj odvjetnički ured ili neka lobistička skupina. Ono što je bitno, najbitnije, jest da su građani Hrvatske još jednom, i to iz prve ruke, mogli svjedočiti kako su dvije prosječno (ne)sposobne dužnosnice mogle do jučer haračiti državom, upravljati milijunima i sudbinama ljudi, od neposlušnih službenika po ministarstvima do novinara koji su se usudili nešto napisati.

Mogle su jer su se osjećale moćnima. Moć im nisu davali rezultati već zaštitnici iz politike i poslovnog svijeta. Njih su očito zadužile svime i svačime i zauzvrat su im dali oduška.

Milijun vamo, milijun tamo, ispit ovaj ili onaj, posao u državnoj službi, nekretnine u kvarat cijene ... Sve su to mogle Josipa i Gabrijela.

"Smradexi" i "gadovi"

Zato i ne čudi što u spomenutim transkriptima kipte od bijesa što im se netko osudio reći "ne", konkretno Državna komisija za kontrolu javne nabave. Ljudi su je lijepo upozorili da je posao precijenjen, ali Žalac ide glavom kroz zid i u duetu s bivšom "kninskom kraljicom" jadikuje što su neposlušnog predsjednika nisu glave došle ranije. A mogle su, jer je očito dovoljan bio jedan SMS.

- Da sam znala za ovo ne bi prošla žalba ja bi Matešića rIješila... I uvik sam svima rješavala – pohvalit će se Rimčeva i u duetu sa Žalac oplesti po svima koji su im se našli na putu. Za njih su oni "smradexi, glupani, gadovi, liši jeb...".

Iz sadržaja kasnonoćnog prepisivanja na WhatsAppu jasno je da je Rimac ipak nešto iskusnija od Žalac u tim igrama. Zato i nastupa kao neka vrsta mentorice i daje joj savjete što učiniti nakon što je natječaj srušen.

- Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru – predložit će Rimac u jednom trenutku.

- Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze - odgovara na to Žalac.

Ako je nekome nakon toga možda nije bilo jasno da očito misle na Andreja Plenkovića, odgovor će doći ubrzo, i to kada Gabrijela Žalac predlaže Josipi Rimac da pobjegne od Lovre Kuščevića, kojim je potonja očito nezadovoljna, i dođe raditi u njezino Ministarstvo.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Dok oni smisle mi gotove..dođi kod mene! Jebale bi im sve od reda...Ajooooj..Ju..I ju ju.. A fine - prostači Rimac.

- Ne bi AP pustio sad rošade - sumnjičava je Rimac u svoj rejting kod premijera i šefa stranke.

- Pustio bi on pustio - poentirat će Žalac, ostavljajući nas u dvojbi odakle tolika sigurnost kada je u pitanju njezin odnos s Andrejom Plenkovićem.

Istina, ništa od ovoga direktno ne inkriminira predsjednika Vlade, ali ga u najmanju ruku gura u poziciju svjedoka na suđenju koje će uslijediti u slučaju Žalac, trojice pomagača i dvije IT-tvrtke za štetu europskom i hrvatskom proračunu od nemalih 1,3 milijuna eura.

Ozbiljan izazov premijeru

Plenkovića su transkripti doveli u prilično neugodnu poziciju. Koliko god da ga se prozivalo za neke afere, godinama je prolazio neokrznut, ali ovo sada mu je najozbiljniji izazov.

Mnogima je čudno da se u prvim danima nakon objave dopisivanja Žalac i Rimac odlučio na šutnju. Još čudnije je da je to prepustio glasnogovornicima poput Željka Reinera ili Ivana Malenice, jer po onome što rade i kakav dojam ostavljaju ne znaš je li ga brane ili dodatno tope.

Ipak, u svemu za šefa Banskih dvora ima jedna dobra stvar. Tiče se "treće gracije" iz ove priče – Mirjane Čagalj, aktualne članice Nadzornog odbora Hrvatskih cesta i savjetnice predsjednika HGK za graditeljstvo i promet, koja je nedavno na par sati slovila za sigurnu ministricu graditeljstva i obnove.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ja i Mirjana se godinama nadopunjujemo mnogima smo trn u oku – spomenut će je Rimac u istom chatu sa Žalac i još reći kako "imaju mrežu za pokrit sva područja".

Mirjana Čagalj vječita je kandidatkinja, što na način da se sama nudila, što da su je drugi gurali. Trebala je ući u utrku za gradonačelnicu Splita, ali je izvisila. Isto tako imala je ambiciju naći se na stranačkoj listi za EU parlament, ali ni tu nije prošla. Nakon svakih izbora plasirane su iz njezina kruga informacije da je u kombinacijima za neku od ministarskih fotelja. Opet nije prolazila.

U jednom krugu ovih se dana požalila da joj je očito presudio odnos s Rimac. Neki, doduše, kažu da on nije odavno više onako prisan kakav je bio dok je Josipa gazila Hrvatskom i dok su navodno čak dijelile istu zagrebačku adresu, odnosno da je naglo zahladio kada je Kninjanka završila iza rešetaka.

- Šef je očito bio u agoniji kada je ponudio resor graditeljstva Mirjani Čagalj. Istina, ona bi kao vrlo ambiciozna i radišna osoba to možda i dobro odradila, ali se bojao svih njezinih relacija s građevinarima i nekim sumnjivim investitorima. Ako su odvjetnici i novinari već znali za transkripte, onda je isto morala i duboka država. Očito da je netko iz tih krugova upozorio Plenkovića da se ne igra. Zato je kao vatrogasac u resor upao Branko Bačić, pa i pod cijenu da se ugrozi funkcioniranje kluba u Saboru. Plenković više nije imao izbora - kazao nam je jedan dobro upućeni HDZ-ovac.

U danima koji slijede Plenković će morati stati pred kamere i dati detaljno i suvislo objašnjenje svoje uloge. Ne učini li to, on i stranka u opasnosti su platiti skupu političku cijenu na idućim izborima.

Kaznit će ih građani ili, još gore, likovi poput Žalac i Rimac i njihovi sponzori mogli bi, kako same kažu, doći ponovno u poziciju "svetit se svima, za sva sranja, dugogodišnja".

01. svibanj 2024 11:09