StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsatelitske snimke otkrile

Ponestaje li Putinu raketa u iscrpljujućem ratu?: ‘To je evidentno i otkrićem da su pod okriljem noći, u panici iz Sirije dovukli davno darovani raketni sustav dugog dometa S-300!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
29. kolovoza 2022. - 15:59

Nakon šest mjeseci žestokog ratovanja sve je više informacija koje potvrđuju da se Rusija suočava s ozbiljnim manjkom raketa za svoje najčešće korištene raketne sustave, piše Slobodna Dalmacija.

Projektili se troše puno brže nego što se mogu proizvesti, a da je tome tako potvrđuje i vijest da su Rusi iz Sirije u Ukrajinu dovukli sustav protuzračne obrane S-300. Riječ je o sovjetskom raketnom sustavu kojim se svojedobno hvalio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na vojnoj paradi na zagrebačkome Jarunu, a koji kod nas nikad nije bio do kraja kompletiran niti upotrijebljen. S-300 je moćan protuzračni raketni sistem koji je po performansama sličan američkom Patriotu. Satelitske snimke potvrđuju da je pod okriljem noći, teretnim brodom Sparta II, raketni sustav tajno prevezen iz Sirije kroz Bospor na ratište u Ukrajinu. Ovaj protuzrakoplovni raketni sustav dugog dometa poklonjen je 2018. godine sirijskom moćniku Basharu Al Assadu, a sad je Moskva svoj ‘dar‘ uzela natrag i otpremila ga u Crno more. 

Obavještajna tvrtka ImageSat Intl. u petak je objavila satelitske snimke koje prikazuju kako ruskog bacača nema više u garnizonu blizu Masyafa u Siriji, dok su druge fotografije dokumentirale vojna  vozila iz ove bateriju u Tartusu - pomorskoj ruskoj bazi. Tamo je pošiljku čekao teretni brod Sparta II.

Poznati pomorski vojni stručnjak HI Suton konstatirao je kako Sparta II nije dugo ostala u Tartusu, a riječ je o starom teretnom brodu koji godinama služi za logističke operacije ruske vojske. Zbog prijevoza ruskog oružja, brod je i pod sankcijama SAD-a. Satelitsko praćenje pokazalo je da je pošiljka iz Sirije stigla u Novorosijsk, luku u Crnom moru. 

„Brod je na putovanje krenuo 20. kolovoza i prošao Bospor u noći s 24. na 25. kolovoza. Tranzit je promatrao cijenjeni brodski stručnjak Yörük Işık. Nakon što je čekao na sidru blizu ruske obale, brod je 27. kolovoza uplovio u Novorosijsk – objašnjava HI Suton za navalenews.com.

 

Analitičarima je ovo jasan znak da su se Rusima dobrano potrošile zalihe. 

Ukrajinska obavještajna služba pak objavila je kako je Rusiji preostalo manje od 45 posto zaliha projektila.

Vadim Skibitski iz Ureda za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane navodi da se Rusija suočava s teškom situacijom sa Kalibr krstarećim projektilima za kopneni napad, te da im je preostalo 20 posto balističkih projektila kratkog dometa Iskander-M.

Specijalizirani vojni portal The War Zone piše kako je još jedan znak koji pokazuje poteškoće s ruskim zalihama i taj što za kopneni napad sve češće koriste rakete koje nisu primarno namijenjene za to. Isto tako, iako je optimiziran za upotrebu protiv zrakoplova, Rusija je stavila S-300 u funkciju kopnenog napada tijekom ljetnih borbi.

Objašnjavaju kako Rusi nisu u mogućnosti ubrzati proizvodnju projektila za kopnene napade jer im zbog sankcija nedostaje sofisticiranih zapadnjačkih dijelova koje se u njih ugrađuju.

Analitičar The War Zone podsjeća i da je Rusija od Irana tražila sve veće količine dronova što također ukazuje da imaju problema s nedostatkom oružja novije tehnologije.

- Veliki problem je u tome što je rusko zrakoplovstvo uglavnom bilo neučinkovito izvan prve linije i nije se približilo postizanju zračne nadmoći nad Ukrajinom. Stoga su projektili za kopneni napad bili jedini način na koji je Rusija mogla doprijeti do zapadne Ukrajine i napasti ključne ciljeve. Bez njih, Rusija neće imati sposobnost pogoditi te ciljeve bez izlaganja svoje zračne moći velikom riziku. Čak ni samoubilačke bespilotne letjelice iz Irana nemaju snage kao Iskander ili Kalibr – navodi The War Zone.

07. svibanj 2024 20:16