StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTREBA SE I NJIH SJETITI |

Pomorci čekaju smjene po cijelome svijetu da se vrate svojim bližnjima, a smjena nema zbog korone

Piše Zoran šagolj/SD
18. ožujka 2020. - 23:21
- A, što je s nama?! - zapitali su se ovih dana brojni pomorci što svjetskim morima prevoze robe bez kojih bi svijet stao, a nitko da im oda priznanje, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od njih je i Mian Drenovac, pomorac s višedesetljetnim stažem, čiji je zadnji angažman na jednom od ro-ro brodova što povezuju Englesku i Francusku.

- Zapazio sam da u cijeloj ovoj situaciji nitko nije spomenuo pomorce. Svaka čast svima, počev od medicinskih djelatnika pa na dalje, ali pitam se gdje je još jedna "karika". Nisam čovjek koji se voli samopromovirati, ali poslao sam sinoć nekim medijima "podsjetnicu" - napisao je ovaj Riječanin u dobro poznatoj FB-grupi 'Lako njemu on je pomorac' i naišao na odobravanje supatnika po poslu.

- U moru informacija zbog globalne pandemije koronavirusom želio sam posjetiti na hrvatske pomorce. Vidimo izvještaje o hrabrim vozačima, medicinskim djelatnicima, svim ostalim službama koje rade svoj posao u ovim izvanrednim uvjetima i svima čestitke. No,što je s tim zamozatajnim ljudima, hrvatskim pomorcima? Čekaju smjene po cijelome svijetu da se vrate svojim bližnjima, a smjena nema zbog korone. Zbog tog virusa puno pomoraca ne može na svoje ukrcaje. Plovi se po cijelome svijetu,u uvjetima teškoga mora, opasnosti od pirata, malarije, što je svakodnevnica sa čime se naši pomorci susreću. Plovi se i u zonama korona virusa, jer ploviti se mora.

- Znam, puno njih će kazati "sami ste to izabrali", no nije tako, pomorac je poziv iz srca. Sjetite se da smo isto bitni društvu, jer rižu, pšenicu, naftu, plin, vozila, rudni materijal, da ne nabrajam, sve što treba do EU dopremit. Hrvatska ima bogatstvo u svojim pomorcima, a nitko se toga ne sjeti, pa ni sad kad su i ova teška vremena došla, a svoj posao radimo kao i drugi ljudi - poručio Drenovac i svim svojim kolegama zaželio - mirno more, donosi Slobodna Dalmacija.
28. travanj 2024 16:44