StoryEditorOCM

Pojavila se tvrdnja da je Zelenski kupio jahte za 75 milijuna eura! Onda su sve išli provjeriti ugledni novinari...

Piše dv
6. prosinca 2023. - 18:14

Pojedinim medijima i društvenim mrežama diljem svijeta kola informacija koja kaže da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kupio dvije jahte u vrijednosti od 75 milijuna eura.

Jedan korisnik Facebooka tako objavljuje: "I dok Ukrajinci ginu zbog zapadnih fašista, mali nacistički gad Zelenski kupuje dvije jahte u vrijednosti 75 milijuna dolara. To su zapadne vrijednosti...".

Uz navedenu tvrdnju objavljen je link na video postavljen na platformi Youtube, koji je u međuvremenu uklonjen.

Drugi korisnik Facebooka objavljuje još preciznije informacije o navodnim jahtama Volodimira Zelenskog. Imena su im, tvrdi korisnik, "Lucky Me" i "My Legacy", a plovila je, dodaje, ukrajinski predsjednik "registrovao na lažne osobe", analizira Faktograf.

"Boris i Sergej Šefir, u čije ime su obavljene kupovine, pouzdani su povjerenici predsjednika Ukrajine. Zajedno s njima Zelenski je osnovao ‘Kvartal-95‘, a mlađi, Sergej, nakon izborne pobjede imenovan je za prvog pomoćnika predsjednika. Obe jahte kupljene su na ime Sergeja i Borisa Šefira kako bi se prikrio pravi vlasnik jahti – Vladimir Zelensky…", navedeno je u jednoj lažnoj informaciji.

"Dakle, Amerika ti šalje mnogo novca, a tvoja žena ide u kupovinu u Pariz. Vidite kako to funkcionira? Sada je Zelensky kupio dvije jahte", pišu razni autori.

Obje jahte se još uvijek prodaju

Vijest da Zelenski kupuje, odnosno da je kupio dvije jahte, međutim, nije točna. Budući da je plasirana na englesko govorno područje, primjerice objavljena je na portalu The Islander, njome su se najprije u članku od 4. prosinca pozabavili novinari Associated Pressa.

Oni su utvrdili da su oba navedena plovila koja je, navodno, uz pomoć svojih suradnika Borisa i Sergeja Šefira kupio Volodimir Zelenski – jahte "Lucky Me" i "My Legacy" – još uvijek na tržištu. Novinarima AP-a to je na izričit upit potvrdila Nicci Perides, glasnogovornica tvrtke Burgess, koja prodaje jahtu "My Legacy".

"‘Legacy‘ je trenutno na prodaju putem agencije Burgess kao ekskluzivnog posrednika. Možemo potvrditi da jahta nije prodana i stoga je i dalje na prodaju", istaknula je glasnogovornica. Na internetskoj stranici Burges 5. prosinca se i dalje mogao pregledavati oglas za kupovinu te jahte.

Isto su za jahtu "Lucky Me" novinarima AP-a rekli i iz tvrtke BehneMar, koja prodaje spomenuto plovilo. Predmetne tvrdnje o Zelenskom i jahti "Lucky Me" iz tvrtke su ocijenili "potpuno krivim i lažnim", istaknuvši da tvrtka "može potvrditi da jahta nije prodana i da je još uvijek na prodaju putem tvrtke BehneMar kao ekskluzivnog posrednika". Također smo 5. prosinca pronašli i oglas za kupovinu te jahte (arhivirano ovdje).

Ime udruge promijenjeno još 2008. godine

Budući da su uz lažnu tvrdnju plasirani i dokumenti, odnosno "Memorandum o sporazumu odobren od strane Udruge sredozemnih brokera jahti," novinari AP-a ukazali su da je ime "Udruge sredozemnih brokera jahti" promijenjeno još 2008. godine te da se udruženje čije se ime spominje na memorandumu sada naziva "MYBA – Svjetska udruga jahtinga".

Vijest da je Zelenski kupio dvije jahte, dakle, ne odgovara istini, navodi Faktograf.

27. travanj 2024 13:34