StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPIJAVICA TRGALA KROVOVE, ČUPALA STABLA I LOZU

Pogledajte kakvu je štetu kroz Lumbardu  iza sebe ostavio šijun

Piše PSD.
9. lipnja 2018. - 21:33


Sinoć je, oko 12:15 sati u Lumabrdi na otoku Korčuli, pijavica poharala obiteljske kuće i vinograde trgajući krovove i čupajući masline i vinovu lozu prouzročivši ozbiljnu materijalnu štetu.
Kako doznajemo od mještana Lumbarde, sve se dogodilo u desetak minuta, do 12:30 nepogoda je bila gotova. Vrtložni vjetar, odnosno pijavica, ili šijun kako ga lokalno nazivaju, pojavio se na predjelu Male Postrane, prešao je preko predjela Glavica gdje je prouzrokavo najveću materijalnu štetu, te je nastavio u smjeru otočića Knežić nadomak Lumbarde. Pijavica je uz jaku kišu oštetila više od 15 krovova obiteljskih kuća, veći broj maslina je iščupano ili slomljeno, oštećene su stupovi vinove loze ali i brojni trsovi, a izvrnute su i barke i jedrilice koje su bile na suhom. Kako pričaju šokirani mještani, pijavica je u samo nekoliko minuta podigla i zgužvala aluminijsku konstrukciju s metalnim krovom koja je završila na vrhu automobila, a željezne profile je otpuhala 200-300 metara u krug. Ljudskih ozlijeda na svu sreću nema, a nema ni govora o elementarnoj nepogodi.
„Nema osnova za proglašavanje elementarne nepogodne, oštećeno je nešto više od 15 krovova među kojima su i oba krova crkovnih kuća. Radi se o starim krovovima za koje je teško naći zamjenske kupe, no mještani su već jutros pristupili sanaciji štete. Neki krovovi su već sanirani, a oni više oštećeni su privremeno pokriveni ceradama. Uz krovove, pijavica je oštetila i masline, lozu i barke, uzrokovala je značajnu materijalnu štetu i radi se o izvarednoj situaciji. Sukladno tome, jutros smo fotografijama dokumentirali prouzrokovanu štetu te ćemo se u ponedjeljak obratiti Dubrovačko-neretvanskoj županiji za pomoć“.-najavio je Anto Bezek Car, zamjenik načelnika Općine Lumbarda.
Kako doznajemo od vatrogasaca DVD-a Korčula, na intervenciju su pozvani tek jutros kako bi otklonili predmete s krovova. Iz DVD-a poručuju kako ne postoji univezalni način zaštite kojeg bi sugerirali mještanima u ovakvim siutacijama. Pijavice se pojavljuju iznenadno i traju kratko, teško ih je predvidjeti. Svakako preporučuju praćenje vremenske prognoze i dodatni oprez pogotovo s obzirom na meteoalarm koji je za dubrovačko područje izdao žuto upozorenje.
Dora Mikelić
Foto : čitatelji
 

27. travanj 2024 20:58