StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTotalna mobilizacija

Pogledajte gomilu vojske koju je okupio čečenski vođa Ramzan Kadirov, salutira mu više od deset tisuća vojnika, svi kreću za Ukrajinu i sukobit će se sa zloglasnom bojnom Azov!

Piše PSD
25. veljače 2022. - 17:14

Na društvenim mrežama danas se pojavila snimka od navodno nekoliko tisuća vojnika okupljenih na velikom trgu u gradu Groznom koje bi čečenski lider Ramzan Kadirov trebao povesti u rat u Ukrajinu, piše Oslobođenje, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Autorica i istražiteljica Vera Mironova na svome je Twitter profilu podijelila video i Kadirova ispred svojih vojnih postrojbi dok govori kako su ruski interesi i njegovi interesi te da je spreman učiniti ono što se očekuje od njega.

Kako piše na društvenim mrežama, priprema deset tisuća vojnika je gotova i oni se autobusima prevoze na ratište u Ukrajinu.

Na kraju naglašavamo da su to informacije s društvenih mreža te autentičnost snimaka i informacija još uvijek nije službeno potvrđena.

Kadirova će navodno poslati da se bori s bojnom Azov. Ta bojna je ukrajinska vojna postrojba (od 12. studenog 2014. dio je ukrajinske nacionalne garde).

image
 Ramzan Kadirov rekao je da je spreman učiniti ono što se očekuje od njega
AFP

Središnja baza vojne postrojbe je u okolici grada Mariupolja koji leži na obali azovskog mora. Postrojba trenutno sudjeluje u vojnim aktivnostima u istočnoj Ukrajini.

Dobar dio pripadnika postrojbe porijeklom je iz istočne Ukrajine te govore ruskim jezikom, pri čemu su mnogi od njih protjerani iz svojih domova od strane separtaista koji su zauzeli istok Ukrajine, piše WIki.

Najistaknutiji bivši zapovjednik postrojbe je Andriy Biletsky (povezan je s desničarskim patriotskim i neonacističkim pokretima). Bojna i danas u svom znakovlju ima 2 simbola koji se povezuju s neonacizmom. Kod određenog broja vojnika u početku postrojbe, bile su uočene su vojne prišivke i tetovaže s oznakama SS-a, te nacističkom svastikom. Na njih je Putin mislio kad je govorio da će Ukrajinu očisti od nacista. 

image
Grupni portret s vođom
AFP

Razvoj i jačanje postrojbe u organizacijskom i borbenom smislu, donio je promjene i u službovniku postrojbe, a isticanje bilo kakvih simbola, u vidu zastava, oznaka, propagandnog materijala i sl., bilo kakvih političkih, ideoloških i sličnih pokreta najstrože je zabranjeno, navode pojedini ukrajinski mediji, navodeći da je bojna Azov navodno očišćena od nacista. 

Kakva je uloga Kadirova u svemu?

Moskva bi trebala pripojiti Ukrajinu ukoliko njezin predsjednik Vladimir Zelenski ne promijeni smjer svoje antiruske politike, kazao je čečenski lider u prosincu ove godine.

Govoreći na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare, Kadirov je izrazio svoj stav da Ukrajinci pripadaju ruskom narodu. Čečenija, kojom Kadirov diktatorski vlada od 2007. godine, ruska je republika na jugu zemlje na granici s Gruzijom.

- Moje duboko uvjerenje je da ako se Zelenski i njegovi suradnici ponašaju na ovakav način, Ukrajina bi trebala biti pripojena našoj zemlji. Ukrajinci su naš narod. To je naš teritorij. Takav je moj stav, rekao je Kadirov, dodavši kako je spreman povesti ofenzivu za pripojenje Ukrajine svojoj zemlji, ako dobije naredbu za takav čin.

image
Kako piše na društvenim mrežama, priprema deset tisuća vojnika je gotova i oni se autobusima prevoze na ratište u Ukrajinu.
AFP

- Da sam dobio takvo zaduženje, riješio bih to već odavno, kazao je on te dodao da samo izražava osobni stav.

Ove izjave Kadirova dolaze u trenutku kada su tenzije na granici Rusije i Ukrajine na visokoj razini. Zadnjih tjedana zapadni mediji izvještavaju da Kremlj gomila svoje vojne snage na granici s planom da izvrši invaziju na susjednu zemlju.

Moskva je negirala sve takve optužbe, a iz Kremlja ponavljaju da oni ne predstavljaju prijetnju za bilo koju stranu zemlju. Kadirov, međutim, ima posve različito mišljenje i želi da Rusija vojnim putem riješi spor s Ukrajinom.

Prema mišljenju čečenskog vođe, ruski predsjednik Vladimir Putin mora odbaciti pritisak stranih zemalja koje Rusiji postavljaju uvjete jer su 'sigurnost države i naroda' najvažnija stvar, a čečenska pješadija je, navodi, spremna krenuti i izvršiti naredbe bez ikakvih problema.

Prošlog tjedna Aleksej Danilov, ukrajinski tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane, kazao je kako je Rusija postavila 122.000 vojnika na prostoru oko 200 kilometara uz granicu, a dodatnih 143.500 su na udaljenosti od 400 kilometara.

U govoru u subotu, Danilov je dodao da ne postoji značajan rizik od invazije.

- Ne mislimo da je to velika prijetnja, kazao je Danilov, piše Russia Today.

26. travanj 2024 12:21