StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJAVA GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE

Počelo je u Istri, hoće li bespravne objekte rušiti i u Dubrovniku?

Piše Hina
8. ožujka 2023. - 15:13

Nakon što je akcijom u Rovinju počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata u Istri, iz Državnog inspektorata u srijedu su najavili da građevinska inspekcija istovjetne akcije nastavlja u idućem razdoblju, ne samo u Istarskoj županiji već na cijelom teritoriju Hrvatske, piše Hina.

Akcija u Istarskoj županiji, stoji u priopćenju Državnog inspektorata, rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora u Gradu Vodnjanu te općinama Bale, Ližnjan i Medulin.

Zatvoreno je stotinu bespravnih gradilišta, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je: ‘Tu nije kraj‘.

Na području Istre od 1. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti i uklonjeno je 128 nezakonitih građevina.

U istom razdoblju, u cijeloj je Hrvatskoj građevinska inspekcija zaprimila gotovo 28.000 prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31.000 nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od šest milijuna eura, navodi Državni inspektorat u svom priopćenju.

Građevinska inspekcija, najavili su, nastavlja akcije i u idućem razdoblju, ne samo na području Istarske županije, već na cijelom teritoriju Hrvatske.

- Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Hrvatske odnose na sve jednako, bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje, kako neki impliciraju - poručio je Mikulić.

28. travanj 2024 20:37