StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATI ‘ŠIJU‘ SRBE I CRNOGORCE

Piju li vam djeca kad izlaze ‘u život‘? Ništa čudno u zemlji u kojoj je konzumacija alkohola socijalno prihvaćena

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. veljače 2024. - 10:14

Prema novom istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, mladi Hrvati u dobi od 15 do 16 godina u samom su europskom vrhu po konzumaciji alkohola, prenosi Hina.

Njih gotovo polovica u posljednjih je mjesec dana barem jednom konzumiralo veću količinu alkohola. Podatak o 45 posto pripitih mladih je alarmantan i stavlja Hrvatsku među vodeće europske nacije po konzumaciji alkohola među mladima.

Malo smo istražili zašto je to tako i došli do zaključka da to zapravo i ne čudi jer se zabrana točenja i prodaje alkohola mlađima od 18 najčešće ne poštuje, kako u trgovinama, tako i u ugostiteljskim objektima. Tko vas je zadnji put pitao osobnu na subotnjem izlasku, pitali smo maloljetne srednjoškolce svojih poznanika koji su redom odgovorili: ‘Nitko‘. Punoljetnici ne podliježu zakonu o zabrani prodaje alkohola, ali ih se redovno zaustavlja u prometu, posebno vikendom. S obzirom da su kazne otprije par godina drakonske, mladi se češće odlučuju za opciju ‘taksi‘ jer im je puno isplativija, a i sigurnija.

image

U Hrvatskoj čak 45 posto mladih ispija veće količine alkohola/ilustracija

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

U zemlji u kojoj je kultura konzumacije alkohola socijalno prihvaćena, pitanje zašto piju često bude odgovoreno osmijehom i slijeganjem ramenima, u stilu ‘a zašto ne‘. Djeca od malih nogu gledaju roditelje kako ispijaju rakije, gemište i pive, a istraživanja pokazuju da već šestogodišnjaci počinju oblikovati svoje stavove o konzumaciji alkohola, te ga na taj način prihvaćaju kao nešto dopušteno i dobrodošlo u društvu. No, konzumiranje alkohola ostavlja velike posljedice, posebno na mladi organizam, a o tome se ne govori ili se govori nedovoljno.

Prema ovom najnovijem istraživanju, ‘gori‘ od mladih Hrvata u ispijanju alkohola su mladi Danci - u Danskoj 51 posto mladih konzumira veće količine alkohola, a slična je situacija i u Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj. Hrvatska je na petome mjestu na ovoj poraznoj ljestvici, a iza nas su po konzumaciji većih količina alkohola među mladima Slovenci (41 posto), Srbi (36 posto) i Crnogorci (28 posto).

01. svibanj 2024 06:48