StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPukla ljubav?

Petina Amerikanaca je od početka rata promijenilo mišljenje i sada smatraju da se Ukrajini šalje previše potpore

Piše dv
3. veljače 2023. - 16:27

Dok Sjedinjene Države povećavaju vojnu pomoć Ukrajini, udio Amerikanaca koji kažu da SAD pruža previše potpore je porastao. Otprilike četvrtina (26 posto) sada kaže da SAD pruža previše potpore Ukrajini, dok 31 posto kaže da daje pravi iznos, a 20 posto bi voljelo vidjeti da SAD daje Ukrajini još više pomoći, donosi Slobodna Dalmacija.

Udio odraslih koji kažu da SAD daje previše pomoći Ukrajini porastao je za šest postotnih bodova od prošlog rujna i 19 bodova od samog početka invazije na Ukrajinu, prema istraživanju Pew Research Centera provedenom u periodu od 18. do 24. siječnja, među 5.152 odraslih osoba u SAD-u.

Ova promjena mišljenja uglavnom se može pripisati sve većem udjelu republikanaca koji kažu da SAD previše podupire Ukrajinu. Danas 40 posto republikanaca i republikanski naklonjenih nezavisnih pojedinaca drži ovo stajalište, što je porast u odnosu na 32 posto u jesen i mnogo više od onih devet posto koji su imali ovo stajalište u ožujku prošle godine.

Porastao je i udio demokrata koji kažu da SAD previše podupire Ukrajinu. Ipak, samo 15 posto demokrata i demokratski naklonjenih nezavisnih kandidata to trenutno kaže, u odnosu na pet posto prošlog ožujka. Oko šest od deset demokrata ili smatra da SAD pruža odgovarajuću potporu Ukrajini (40 posto) ili da SAD ne pruža dovoljnu potporu (23 posto).

image
Kena Betancur/Afp

Pozornost javnosti prema sukobu Rusije i Ukrajine malo se promijenila posljednjih mjeseci, s oko dvije trećine Amerikanaca (65 posto) – uključujući slične udjele republikanaca i demokrata – reklo je da barem donekle pažljivo prate vijesti o invaziji.

Ali postoji širok stranački jaz oko toga predstavlja li ruska invazija Ukrajine veliku prijetnju interesima SAD-a ili ne, što je pomak u odnosu na rane dane sukoba. U ožujku prošle godine, republikanci i demokrati su približno jednako vjerovali da ukrajinski sukob predstavlja veliku prijetnju interesima SAD-a (51 posto republikanaca i 50 posto demokrata). Sada, udio onih koji i dalje vide aktualni rat kao prijetnju opao je u obje stranke. Svakako, danas je mnogo manje vjerojatno da će republikanci to reći od demokrata (29 posto naspram 43 posto).

Isto tako, oko četiri od deset odraslih Amerikanaca (43 posto) kaže da odobrava odgovor Bidenove administracije na rusku invaziju na Ukrajinu, dok oko trećina (34 posto) to ne odobrava. Pogledi na ovo su se neznatno promijenili od svibnja 2022., kada je zadnji put postavljeno ovo pitanje.

Važno je zabilježiti i da je ocjena odgovora Bijele kuće na rusku agresiju ostaje pozitivnija od ukupne ocjene odobravanja posla predsjednika Joea Bidena. Danas 38 posto Amerikanaca odobrava predsjednikov radni učinak, dok šest od deset ne odobrava.

image
Olivier Douliery/Afp

Konačno, više je nego dvostruko vjerojatnije da će demokrati odobriti odgovor Bidenove administracije na invaziju Rusije od republikanaca (61 posto u odnosu na 27 posto). 

26. travanj 2024 06:57