StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽupan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić

Pelješki most je projekt svih projekata, ali i najvažniji infrastrukturni i strateški projekt u Hrvatskoj!

Piše Gabrijela Bijelić
25. srpnja 2022. - 18:21

Iz perspektive Dubrovačko-neretvanske županije ovo je projekt svih projekata, ali i najvažniji infrastrukturni i strateški projekt u Hrvatskoj, kojim se spaja krajnji jug s ostatkom hrvatskog teritorija. U prometnom smislu, Pelješki most je konačno čvrsta cestovna veza između dva odvojena dijela hrvatskog teritorija. Našim ljudima most će biti značajan jer svi dobro znamo što znači prelaziti granicu dva puta, poglavito u ljetnim mjesecima kada su velike gužve.

Značaj Pelješkog mosta je nemjerljiv jer je on, osim za povezivanje hrvatskog teritorija, od presudnog značaja za revitalizaciju poluotoka Pelješca, te Korčule i Mljeta, ali i cijele županije u gospodarskom smislu. Svi prostori u županiji postaju, za turizam, dostupniji i atraktivniji, a prijevoz roba bit će jednostavniji.

Značenje samog mosta, odnosno ovoga projekta za cijelu državu treba promatrati u geopolitičkom, ali i u sigurnosnom kontekstu, a ne smijemo zaboraviti niti učinke koje ovaj projekt ima na ukupno gospodarsko-socijalnu integraciju nacionalnog prostora Republike Hrvatske. Za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije s pravom se smatra da su u nepovoljnijem položaju, u odnosu na ostale stanovnike Republike Hrvatske, zbog slabe prometne povezanosti s ostatkom zemlje.

Iako cestovna udaljenost prema Dubrovniku neće preko mosta biti manja, vrijeme putovanja će se smanjiti, a svakako će se izbjeći čekanja na granicama koja tijekom ljetnih mjeseci bude i više od dva sata.

Nove ceste rade se po prometnim i sigurnosnim standardima za brzu cestu što je važno zbog sigurnosti svih putnika u prometu, a Hrvatska koja je poznata kao auto-destinacija na ovaj način otvara i svoj krajnji jug.

Stoga smo zahvalni ovoj Vladi koja je donijela konačnu odluku i zauvijek spojila Hrvatsku velebnim mostom.

Na sjednici u Dubrovniku 2019. godine potporu Vlade Republike Hrvatske dobilo je više prometnih projekata u županiji, kao što su brza cesta Zračna luka-Grad-Osojnik, autocesta od čvora Metković do Osojnika i nastavak brze pelješke ceste od Brijeste do Perne sa zaobilaznicom Orebića. Za sve te projekte u tijeku je izrada studijske i projektne dokumentacije koju vode Hrvatske ceste, odnosno Hrvatske autoceste.

Riječ je o projektima kojima će se povećati sigurnosti prometa, pouzdanost u opskrbi regije, skratiti trajanje putovanja između Splita i Dubrovnika, Splita i poluotoka Pelješca i otoka Korčule, Dubrovnika i poluotoka Pelješca i otoka Korčule, ali i omogućiti dnevne migracije, brži medicinski prijevoz, otvoriti mogućnost turističkih izleta itd.

08. svibanj 2024 18:51