StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmanijak s oružjem

Ovo je profil masovnog ubojice iz Mladenovca koji je Srbiju opet zavio u crno. Neki detalji šokiraju

Piše Anite Belak Krile/SD
5. svibnja 2023. - 11:17

Srbijanska policija cijelu je noć bila na nogama zbog višestrukog ubojice, 21-godišnjeg Uroša Blažića koji je jutros uhićen dok se skrivao u ujakovoj kući u blizini Kragujevca. Prema zadnjim informacijama ubio je osam osoba i još najmanje 13 ranio. Najmlađa žrtva imala je samo 15 godina. Hladnokrvno je ubio mladog 21-godišnjeg policajca koji nije bio na dužnosti i njegovu dvije godine mlađu sestru. Uhitila ga je Specijalna antiteroristička jedinica nakon što je opkolila selo u kojem je kuća njegovih rođaka. 

Na društvenoj mreži Instagram Uroš nije bio previše aktivan, imao je samo dvije fotografije i nekoliko spremljenih storija. Na jednom od njih bio je u društvu bivšeg zadrugara i nekadašnjeg dečka Sanje Vučić, Nikole Đorđevića. Profil je sad deaktiviran, nije poznato je li to učinio sam Uroš prije uhićenja ili netko njemu blizak.

Predstavljao se kao „žestok momak“, idol mu je osvjedočeni kriminalac Kristijan Golubovića, a životna vodilja film "Južni vetar" u kojem se promovira srbijanski kriminal. Rado se uspoređivao s Golubovićem koji je također bio sudionik "Zadruge" gdje otvoreno govori o svojim zlodjelima. 

Prije šest dana Blažić i njegov prijatelj Nikola Đurđević objavili su na Instagramu snimku divlje vožnje po gradu.

image
screenshot Instagram

Đorđević je nedavno na svom profilu objavio video na kojem se vidi kako se kupa u zaleđenom jezeru i kaže da je on "mali Kristijan Golubović", bivši zatvorenik koji veći dio života proveo iza rešetaka nego na slobodi.

image

 Nikola Đorđević sa ubojicom 

screenshot Instagram

Blažićev račun na Instagramu ugašen je nakon masakra, a u međuvremenu su anonimne osobe otvorile novi profil na njegovo ime. Na fotografijama na tom profilu, usred mrkle noći i  potrage za Blažićem, objavljene su poruke "Na keca prangijam" i "Pucat ću ih do kraja", na što su ostali korisnici Instagrama žestoko reagirali. 

Prilikom uhićenja nosio je plavu majicu s brojem 88. To je inače znak koji veliča Hitlera. U engleskoj abecedi, osmo slovo je H, a u nacističkoj ideologiji, broj 88 označava dva slova H iza kojih se krije pozdrav „Heil Hitler”. Brojem 88 označavaju se ekstremni desničari koji tako zaobilaze strogi njemački zakon o zabranjenim političkim sloganima i simbolima.

image

Uroš Blažić neposredno nakoh uhićenja. Nosi majcu sa brojem 88

MUP RS
image
screenshot Instagram

 U vikendici koju je koristio pronađena veća količina oružja i streljiva.

- On nije normalan, kao ni njegova obitelj. Jednom ga je zaustavila policija, on je izašao iz automobila i napao policajca. Znam da je jednom uhićen i zbog oružja. On je volio splavove, idol mu je bio Kristijan Golubović. Vozio je motor. Znao je upasti u selo i voziti 200 kilometra na sat. Tako smo ga jedino i viđali, ispričali su poznanici ubojice za Blic.

image
screenshot Instagram

Kao što je poznao ubilački pohod započeo je oko 23 sata. Dovezao se automobilom i prvo ispalio rafal oko grupe ljudi koji su sjedili oko logorske vatre i roštiljali na pikniku. Zatim se uputio dalje i nakon nekoliko kilometara vožnje, izašao je iz automobila i pucao u četiri osobe koje su namještale ogradu na dvorištu. Potom je opet sjeo u mercedes i  odvezao se prema centru sela Dubona. Tamo je ubio mladog policajca koji nije bio na dužnosti i njegovu sestru.

Prema informacijama beogradskih medija prije uhićenja je upao u taksi vozilo i pod prijetnjom bombom taksistu natjerao da ga doveze u mjesto Vinjište pokraj Kragujevca. Tu se skrivao kod rodbine dok ga policija nije uhitila.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros mu je poručio da "svjetlost bijelog dana vidjeti neće i da iz zatvora izaći neće". Vučić je naveo da je jutros predložio predsjednici Vlade da se vrati smrtna kazna, ali je to odbijeno, jer bi Srbija bila jedina zemlja uz Bjelorusiju na našem kontinentu koja ima smrtnu kaznu.

image

Uroš Blažić prilikom uhićenja 

MUP RS
07. svibanj 2024 01:49