StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpasno oružje

Ovo je pištolj s kojim je dječak ubio 9 osoba, imaju ga i mnoga hrvatska kućanstva. Jako je ubojit, vole ga kriminalci

Piše dv
3. svibnja 2023. - 19:59

Oružje iz kojeg je K. K. danas ubio osmero učenika i zaštitara u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu je poluautomatski pištolj "CZ shadow 2 black" kalibra 9 milimetara. Sve je potvrdio i srspki predsjednik Aleksandar Vučić, donosi Slobodna Dalmacija.

U pitanju je moderno i pouzdano oružje proizviođača "Češka zbrojovka" kapaciteta 17 metaka u okviru plus jedan u cijevi.

image
/Shutterstock

Prodaje se i u Hrvatskoj, navodi se da je precizan i ubojit. Koristilo ga se u domovinskom ratu, a i danas ga imaju brojna kućanstva. Čest je izbor onih koji vole streljaštvo, ali i onih koji pištolje drže zbog samoobrane. Vole ga i kriminalci. 

- Cijena za plaćanje gotovinom je 1421 euro, a za plaćanje karticama 1579 eura. CZ Shadow je potpuno čelični pištolj velikog kapaciteta koji je trenutno najpoznatije vatreno oružje u današnjim dinamičnim sportskim disciplinama. Ovaj model koriste pobjednici najprestižnijih IPSC streljačkih natjecanja. Ima tri (3) Spremnika u kompletu, a svaki spremnik ima za 17 Metaka - navodi jedan hrvatski trgovac.

image

WEB, FB

Muzej hrvatske policije za jedan od pištolja ‘Zbrojevka‘ (M 75B, cal. 9x19 mm Luger, br. 7015H) navodi:

- Izuzetno uspjela konstrukcija pištolja inspirirana već uspjelim Browningovim modelom HP – 35. ČZ M–75 usavršen je u mnogim pojedinostima, posebice u estetskom smislu. Pištolj odlično leži u ruci, a kut odskoka je manji nego kod drugih modela devetomilimetarskih pištolja. Precizan je osobito kod brzog izvlačenja i brzog pucanja. Model M 75B, osim klasične ručne kočnice, ima ugrađenu i kočnicu udarne igle, koja se deaktivira kad je okidač povučen do kraja, omogućavajući tako udarnoj igli da aktivira inicijalnu kapsulu. Pištolj se proizvodio i u kalibru.40S&W

image
/Shutterstock

Hrvatska ga je uvezla već u drugoj polovini 1990. godine za potrebe pričuvnih postrojbi MUP-a po izuzetno pogodnoj cijeni (isporučeno pet tisuća komada), a po svojoj kakvoći ti pištolji mogli su se usporediti s bilo kojim modelima zapadne proizvodnje. Riječ je o najčešće kopiranom modelu u svijetu. U Hrvatskoj je njegova probna serija počela u tvrtki privatnog poduzetnika Vugreka iz Golubovca, no ubrzo je prekinuta iz nepoznatih razloga - navodi naš MUP.

CZ 75 je poluautomatski pištolj koji proizvodi Česká zbrojovka. Dizajn braće Koucký, koji su u konstrukcijskom smislu primijenili nekoliko izvrsnih rješenja već viđenih na drugim modelima, postao je jedan od najpoznatijih servisnih pištolja na svijetu, piše Wiki.

image

WEB, FB

Mehanizam za okidanje je dvostruki s pristojnom silom okidanja i pravilnim hodom okidača, kako u dvostrukom, tako iu jednostrukom hodu. Sve to u kombinaciji s niskim, fiksnim, borbenim ciljnicima, 3DOT (3 točke) sustav omogućuje grupe pogodaka s preciznom paljbom daleko iznad standarda za jedan službeni pištolj. Duljina cijevi oružja je 120 mm, a ukupna duljina oružja 206 mm. Kapacitet okvira prve serije bio je 15 metaka, ali je okvir mogao primiti više metaka bez utjecaja na funkcionalnost oružja, au novije vrijeme pištolji se isporučuju s okvirima kapaciteta 16 metaka.

image
/Shutterstock

Pištolj je opremljen mehaničkom udarnom kočnicom koja, kada se aktivira, omogućuje nošenje oružja s metkom u cijevi i napetim udaračem (napetim i zabravljenim), čime je osvojio simpatije Amerikanaca koji radije nose pištolj pištolj u ovom stanju pripravnosti. Kad je ukrućen, poklopac nije moguće povući (popularno ponavljanje), a u kakvom je stanju kočnica jasno govori indikator u obliku crvene točke iznad ručice kočnice, vidljiv kada je oružje otkočeno.. Gumb za zaključavanje okvira nalazi se na lijevoj strani okvira iza štitnika okidača.

Ovaj je pištolj vrlo dobro prihvaćen na tržištu, a tijekom godina pokazao se kao pouzdano i isplativo oružje. Sve navedene značajke utjecale su na njegovo prihvaćanje kao službenog oružja vojske i policije diljem svijeta, izbor mnogih sportskih strijelaca i naravno građana, za potrebe osobne zaštite - navodi Wiki.

03. lipanj 2024 17:35