StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKonačne rang-liste

Ovo je najpopularniji studij među ovogodišnjim maturantima: s prvog je mjesta svrgnuo dosad nedodirljivu logopediju, pogledajte i ostale na listi

Piše marijana cvrtila/sd
18. srpnja 2022. - 17:45

Izobrazba trenera – smjer kondicijska priprema sportaša (stručni studij) na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu studijski je program koji je s prvog mjesta, prema interesu ovogodišnjih maturanata, svrgnuo nakon niza godina nedodirljivu logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (ERF), piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon što su u ponedjeljak objavljeni konačni rezultati državne mature, a fakulteti objavili konačne rang-liste za upise na fakultete u akademskoj godini 2022./2023., Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) objavila je podatke o upisanim "brucošima" i njihovom interesu za pojedine fakultete.

AZVO je tako obavijestio kako je u ljetnom upisnom roku pravo upisa u prvu godinu studija u idućoj akademskoj godini 2022./2023. ostvarilo 25.625 kandidata i kandidatkinja, što je 778 kandidata manje u odnosu na prošlu godinu (ove je godine maturu polagalo oko tisuću pristupnika manje nego lani). Ukupno 30.528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa, a za jesenski rok slobodno je ostalo više od 14 tisuća mjesta (14.056).

Budući studenti, podsjetimo, mogli su rangirati deset studijskih programa/fakulteta koje žele upisati, poredanih prema prioritetima. Prema kriteriju omjera broja prvih izbora i ukupne upisne kvote, što je jedan od kriterija koji govori o popularnosti studija (ono što doista žele upisati), na prvome je mjestu ove godine, prema podacima AZVO-a, studij kondicijske pripreme sportaša za koji se na jedno upisno mjesto kandidiralo 3,45 maturanata kojima je to prvi izbor.

image

Ilustracija

Neja Markičević/Cropix

Na drugome je mjestu studij psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (omjer 3,12), a tek potom logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu (omjer 3), za koji je vladao jednak interes kao i za izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (omjer 3). Među prvih pet prema ovom kriteriju još je studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci (omjer 2,93).

Nadalje, prema kriteriju broja prijava prvog izbora vodeća je poslovna ekonomija na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, potom elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, medicina na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, stručni studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

AZVO je dao podatke i o tome na koje su se fakultete upisivali učenici koji su imali najviši prosjek ocjena tijekom srednjoškolskog školovanja. To su Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet u Zagrebu, zagrebački Stomatološki fakultet, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te FER u Zagrebu.

Učenici koji su na državnoj maturi iz ispita matematike A, više razine, ostvarili najviše prosjeke riješenosti upisali su elektrotehniku i informacijsku tehnologiju i računarstvo na zagrebačkom FER-u, matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, medicinsku biokemija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, molekularnu biologiju na PMF-u Zagrebu te fiziku – smjer istraživački, također na zagrebačkom PMF-u.

Studijski programi na koje su se upisivali učenici s najvišim prosjekom riješenosti ispita iz hrvatskog jezika (A razine) su logopedija na ERF-u Zagreb, psihologija na Filozofskom fakultetu Zagreb, medicinska biokemija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, molekularna biologija na PMF-u Zagreb te logopedija na Sveučilištu u Rijeci.

Istaknimo kako su u svim ovim slučajevima navedeni studijski programi s kvotom višom od deset upisnih mjesta. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 21. srpnja i trajat će do 19. rujna 2022. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste – izvijestili su iz AZVO-a.

02. svibanj 2024 18:18