StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI RUSKI ZAKON

Ovako Putin ušutkava Ruse koji se protive invaziji na Ukrajinu: ‘Tukli su nas, bili smo vezani lisičinama. Prijetili su da će mi majku skinuti do gola...‘

Piše dv
21. travnja 2022. - 21:27

Nisu u Rusiji svi za rat. Dobar dio pokušava osvijestiti naciju i približiti im prave informacije što se ustvari u Ukrajini događa i koje strahote poduzimaju ruske snage, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pokušava ih se zastrašiti i ušutkati.

Zakon protiv 'diskreditiranja ruskih oružanih snaga' na snazi ​​je nešto više od mjesec dana. Od tada je na sudove diljem Rusije stiglo više od 300 prijava, pokrenut je najmanje 21 kazneni postupak. U nekim su se slučajevima optuženi pozivali na mir i prekid krvoprolića u Ukrajini, u drugi su mirno i u tišini protestirali protiv rata, piše DW.

Tako se, primjerice, na javnim mjestima vješaju zelene vrpce ili ih ljudi nose u znak tihog protesta.

- Blizu mog ureda je policijska stanica pored koje prolazim svaki dan. Godinu i pol, otkako tu radim, ni jedan policajac se za mene nije zanimao. Tako je bilo i prvih mjesec dana nakon početka rata, iako sam nosio zelenu traku na ruksaku", kaže Aleksej iz Kazanja zua DW, kojem je na njegov zahtjev promijenjeno ime.

image
AFP

Prije početka vala uhićenja u Kazanu pretreseni su stanovi nekih novinara, aktivista i studenata.

- Prilikom pretresa bilo je strašnih vrijeđanja, ponižavanja, prijetnji i udaranja po glavi i leđima. Bili smo vezani lisicama i morali smo klečati tri do četiri sata.

Prijetili su da će moju 69-godišnju majku skinuti do gola ako im ne kažem gdje mi je mobitel", napisao je aktivist Andrej Bojaržinov iz Kazanja. 

Vlasti ga optužuju da je javno poticao terorističke aktivnosti.

Azat Sabirov i Irina Badertdinova privedeni su prije nekoliko dana u Kazanju. Cijene u trgovinama zamijenili su antiratnim porukama o Ukrajini.

Njih dvoje je sada također optuženo za „potkopavanje povjerenja u oružane snage Ruske Federacije". Ni kod njih, kao ni kod Alekseja, do sada nije održana nikakva sudska rasprava.

Stanovnici Kazanja kažu da je posljednjih dana sve više uhićenja na ulici. Jedan građanin, koji je tražio da ostane anoniman, kaže da je zaustavljen jer je nosio plavi šal i žutu jaknu, boje ukrajinske zastave, objavio je  DW.

08. svibanj 2024 05:53