StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIVŠA MINISTRICA U PROBLEMU

Otvorena nova istraga protiv Gabrijele Žalac!

Piše Željko Petrušić/JL
8. prosinca 2023. - 10:38

Europsko tužiteljstvo (EPPO) otvorilo je novu istragu protiv Gabrijele Žalac, bivše ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) te jedne bivše zaposlenice tog ministarstva zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

EPPO tereti Žalac i njezinu nekadašnju suradnicu za podmirivanje ministričinih privatnih troškova sredstvima ministarstva, odnosno javnim novcem. Radi se o troškovima čašćenja u zagrebačkim restoranima u iznosu od gotovo 10.000 eura. Usto istragom je obuhvaćen trošak proslave rođendana Gabrijele Žalac u jednom zagrebačkom restoranu u iznosu od nepunih 1.400 eura koji je podmiren iz sredstava EU fonda i državnog proračuna RH.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti.

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivše ministrice i bivše zaposlenice hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Međutim, provedenim izvidima je utvrđeno da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem. Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave, te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%)."

26. travanj 2024 15:43