StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘FRKA‘ OKO FORTENOVE

Oporba poručuje kako je to pitanje nacionalne sigurnosti, a ministar Božinović poručuje da je posao dogovoren izvan međunarodnih regula

Piše hINA
3. studenog 2022. - 14:44

Više oporbenih saborskih zastupnika komentiralo je u četvrtak vijest o tajanstvenom ulagaču iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, upozorivši kako je riječ o strateškoj kompaniji pa je njezino preuzimanje pitanje nacionalne sigurnosti.

Ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanke, o čemu ni Fortenova niti Vlada nemaju službenih saznanja.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) rekao je kako je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas zatražio izvješće od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) pošto je riječ o nacionalnoj sigurnosti jer su energija i hrana temeljni, nacionalni i strateški resursi.

‘Lex Agrokor‘ dolazi na naplatu

"Ovo pitanje proizlazi iz netransparentnog prvog koraka, a to je Plenkovićev ‘lex Agrokor‘. Sve dolazi na naplatu, nešto što netransparentno počinjete, netransparentno i završava", ocijenio je.

Očekuje da će SOA početkom sljedećeg tjedna podnijeti izvješće, a ako je došlo do kršenja sankcija Rusiji to je kazneno djelo. Smatra kako je premijer Plenković trebao znati što se događa jer Agrokor čini skoro tri posto hrvatskog BDP-a i ima skoro 40.000 zaposlenih.

Sandra Benčić (Možemo) cijelu je situaciju oko preuzimanja udjela u Fortenovi ocijenila suspektnom.

Hrvatska nema mehanizme za utvrđivanje stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala

"Vlada se ponovno dovela u situaciju da se jedna od strateških kompanija u Hrvatskoj preuzima tako da ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Također, u ovom trenutku ne znamo bi li kapital koji stoji iza preuzimanja trebao biti pod sankcijama jer nemamo nikakve informacije", rekla je.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Dodala je kako nema važnih informacija jer Vlada nije postavila mehanizme utvrđivanja stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala koji ulažu u Hrvatsku, što su iz oporbe opetovano tražili. Dodala je kako bi SOA trebala imati ključnu ulogu u provedbi sankcija Rusiji.

Zvonimiru Troskotu (Most) neozbiljno je da se izlazi s kontradiktornim informacijama zato što je Fortenova kompanija koja u vlasništvu ima "pola Slavonije".

Smatra kako će se moći davati ocjene tek kada se stvarno dogodi transakcija i sve strane potvrde kupoprodaju, no brine ga da se "u jeku ovakve krize razbacujemo s poluinformacijama" jer to pokazuje da ne postoji strategija za izlazak iz krize.

"U zadnje vrijeme premijer ništa ne zna - nije znao za Inu, Fortenovu, HEP, sve je osobna krivica. Vlada nema konce u svojim rukama", ocijenio je.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ustvrdio je kako je sadašnja situacija "ravna veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa", Vlada ponovno ne zna što se događa, a jedno od ključnih pitanja je tko upravlja našim mirovinskim fondovima.

Podsjetio je kako Fortenova u vlasništvu ima puno tvrtki, zemlje i koncesija te pozvao na propitivanje situacije dok ne dobijemo ozbiljne odgovore. Smatra da bi se trebali uključiti SOA i policija, a očekuje da premijer Plenković obavijesti javnost o tome što se događa.

image

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 

Jesu li se kršile sankcije Rusiji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se prikupljaju sve informacije o transakciji ulagača iz Emirata, koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, ustvrdivši da je ona dogovorena "izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje".

"Vlada se već očitovala i očitovat će se. Naravno, mi u ovom trenutku trebamo prikupiti sve informacije vezane uz nešto što je očito dogovoreno izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje", rekao je Božinović novinarima u vezi kupnje 43,4 posto udjela u Fortenovi ulagača Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Moguće da je sporazum tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen i u Rusiji, ja to ne znam, dodao je Božinović. "Međutim, siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbjegnu sankcije uvedene Rusiji i njezinim firmama", rekao je.

Dodao je kako bi bilo pretenciozno reći konkretan vremenski rok u kojem će se sve istražiti, ali će se sigurno istražiti.

image

Davor Božinović

Nera Simic/

S obzirom na to da se danas u Hrvatskome saboru, na prijedlog Socijaldemokrata, raspravlja o zakonu kojim bi se regulirao iskorištavanje konoplje, novinari su Božinovića pitali koliko je takav zakon njemu prihvatljiv, na što je odgovorio kako policija "tu nije jedini akter, niti onaj koji odlučuje".žž

"Mogu reći mišljenje ljudi koji se bave tom linijom kriminaliteta povezanog s drogama, da svaka droga potiče ovisnost i može u kasnijoj fazi dovesti do toga da se od lakše, a obično to tako i biva, prelazi prema težima", dodao je.

Slaže se da postoje određene mogućnosti, kad je u pitanju medicinska upotreba konoplje, međutim, to ne treba dovoditi u kontekst policije.

"O tome će, siguran sam, reći prije svega naši medicinski stručnjaci i stručnjaci javnog zdravstva. Ali, koliko je meni poznato, postoji opravdan zazor, pa i otpor ne samo u policiji već i u zdravstvenim krugovima kad je u pitanju legalizacija marihuane", rekao je Božinović

Mi više nismo vlasnici

Ruski Sberbank u četvrtak je priopćio da više nije dioničar Fortenova grupe i da s njom više nije vlasnički povezan.

"Transakcija prodaje Sberbankovih dionica Fortenove zaključena je 31. listopada 2022. u strogom skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i standardima, bez ikakvih kršenja. Kupac je bio veliki investitor iz Ujedninjenih Arapskih Emirata", kaže se u Sberbankovom priopćenju.

Dodaje se da je Sberbank cjelokupni iznos transakcije primio 31. listopada te da više nije dioničar Fortenove i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu.

Obavijest o promjeni vlasništva šalje se strogo u skladu sa zakonom - za to postoji rok od sedam dana od trenutka transakcije, kažu u Sberbankovoj press službi.

image

Sberbank

Jure Makovec/Afp

Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. listopada, a kupac je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, priopćeno je u srijedu navečer.

Fortenova grupa priopćila je nakon toga da nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka.

Iz Vlade su u četvrtak rekli kako ne mogu komentirati transakciju preuzimanja vlasničkog udjela u Fortenovi, jer o njoj nemaju službenih saznanja, te da Vlada nije u to bila uključena.

Ruski Sberbank ušao je u vlasničku strukturu Fortenove u travnju 2019. godine, nakon uspješne implementacije nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Taj udjel Fortenove grupe u vlasništvu je SBK ART LLC, čiji je krajnji većinski vlasnik Sberbank of Russia.

image

Ivica Todorić

Vlado Kos/Cropix

Ivica Todorić

Bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, reagirao je na vijest o prodaji udjela Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru, kazavši da je Vlada u svom komentaru navela netočne stvari.

- U današnjem komentaru prodaje udjela Fortenove za N1 Vlada RH je napisala i sljedeće:

Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.

Ispravak netočnog navoda!

Suvlasnička uloga Sberbanke u Agrokoru je rezultat eksproprijacije Agrokora koja se dogodila nakon zloupotrebe položaja i ovlasti Plenkovića!

Sve s razlogom da se izvrši nalog Plenkovićevih naredbodavaca da preda strateške nacionalne interese Republike Hrvatske u korist Rusa, Sberbanka i VTB Banke”, rekao je Todorić za N1.

27. travanj 2024 04:37