StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUSKI MILIJARDER

Omiljeni Putinov oligarh, čija supruga ima vilu i jahtu u Hrvatskoj, u SAD-u prolazi ‘lišo‘? Toliko je moćan da se strahuje kako bi se kažnjavanje Usmanova moglo odraziti na čitav svijet

Piše Anita Belak Krile/SD
1. travnja 2022. - 12:45
Među Putinovim milijarderima kojima je Europska unija opalila sankcije je i ruski oligarh Ališer Usmanov, no kako se čini Amerika mu je malo odlučila progledati kroz prste. Kako piše Business Insider, SAD su navodno ublažile sankcije ključnom ruskom gospodarstveniku iz straha da bi urušavanje njegovog poslovnog carstva moglo naštetiti globalnoj ekonomiji, prenosi Slobodna Dalmacija.
 
Navode kako je američko Ministarstvo financija izuzelo od sankcija Usmanova čije se bogatstvo procjenjuje na oko 19,6 milijardi dolara. „Američki dužnosnici strahuju da bi blokiranje stotina tvrtki za koje se smatra da su povezane s Usmanovim moglo izazvati pustoš u globalnoj ekonomiji i lancu opskrbe, rekli su za The Wall Street Journal sadašnji i bivši zaposlenici Ministarstva financija. Poduzećima s većinskim udjelom u vlasništvu sankcioniranih oligarha, u pravilu je onemogućeno poslovanje s američkim tvrtkama osim ako im se ne odobri izuzeće.
 
Umjesto tvrtki, američki financijski dužnosnici su se usredotočili isključivo na imovinu koja je osobno povezana s Usmanovim - poput njegove superjahte i privatnog aviona.  
 
image
Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP
 
U e-mail korespondenciji, do koje je došao The Wall Street Journal, Lisa Palluconi, dužnosnica iz Ministarstva financija detaljno je iznijela plan za ublažavanje sankcija protiv Usmanova, rekavši da će 'poruka biti kako nastavljaju istraživati njegovu imovinu'. Journal je, pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike riznice, izvijestio da je na odluku o ograničavanju sankcija Usmanovom djelomično utjecala i želja da se izbjegnu tužbe oligarha, koje bi mogle sjesti na teret države. 
 
Usmanovljevi poslovni udjeli su golemi. On se nije zaustavio samo na ulaganju u tešku industriju nego se preorijentirao i na internet te komunikacijsku tehnologiju i medije, pa i nogomet. Kontrolira 49 posto USM Holdinga Co., investicijske grupe u čijem su sastavu dobavljači željezne rude Metalloinvest i Udokan Copper — koji tvrde da imaju najveća nerazvijena nalazišta bakra u Rusiji.
Ruska telekomunikacijska tvrtka MegaFon također je podružnica USM-a. Usmanov je 2006., kupio ruske poslovne novine Kommersant i vlasnik je Khimki Group, tvrtke za razvoj nekretnina. 
 
image

Putin je odlikovao Irinu Viner Usmanovu 

Mikhail Klimentyev
 
Rudarski magnat porijeklom iz Uzbekistana i nekoć najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu, već je izgubio vilu vrijednu 17 milijuna eura na Sardiniji i šest tvrtki s imovinom vrijednom 66 milijuna eura. Talijani su mu prije tri dana na Sardiniji zapečatili blindirani crni Mercedes Maybach S650 Guard VR10 vrijedan više od 590.000 eura.
 
Mercedes je konstruiran tako da može izdržati napade mitraljezom i ručnim bombama. Talijanske novine Corriere della Sera sarkastično su komentirale zašto je Usmanovu uopće potrebna tako visoka razina zaštite ako se vozi samo između svoje vile, plaže i noćnih klubova na Sardiniji.

- Jedina eksplozivna stvar ljeti je vrućina i eventualni napadi koje organiziraju turisti koji idu prema plaži – narugali su se. 

Ališerovo ime, kao i ono njegove supruge Irine Viner Usmanove, dosta se zadnjih tjedana spominjalo i u Hrvatskoj. Slobodna je tako pisala kako objava portala Oštro, koji je ustvrdio kako je jahta povezana sa suprugom sankcioniranog ruskog oligarha otkrivena na kopnu pokraj marine Betina na otoku Murteru - nije iznenadila nikoga u upućenim pomorskim krugovima u Šibeniku. Naši reporteri su luksuzno plovilo i snimili u Betini.
Jahta Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu, a danas se jahte takvog tipa i godišta prodaju za oko 5 milijuna eura.  
 
image

Jahta u Betini 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
 
Uz obitelj Usmanov spominju se i nekretnine u Hrvatskoj, a posebice vila u Orebiću na Pelješcu. Irina Viner Usmanova poznata je u sportskome miljeu kao uspješna trenerica čije su gimnastičarke Rusiji donijele 17 olimpijskih zlata i srebra, te još puno odličja na drugim natjecanjima.
 
Odlikovao ju osobno Putin, a u vilu na Pelješcu dolazile su ruske gimnastičarke. Upravo je tamo supruga ruskog moćnika slavila svoje rođendane. Jednom je ispričala kako je jako zavoljela hrvatsku obalu: “Kada sam došla u Hrvatsku, bila sam fascinirana ljepotom prirode, ljudima i morem. Osim toga, ovdje se izvrsno osjećam, ovo je mjesto gdje mogu i raditi i uživati u miru, odmarati se...”  
 
Ališer Usmanov bio je posebno blizak Putinu, toliko da se pisalo kako ga je baš on upoznao s navodnom ljubavnicom, ruskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom.
 
image

Irina Viner-Usmanova 

Alexander Vilf/Sputnik/ AFP
06. svibanj 2024 16:46