StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUžasne posljedice

Ogromni propusti u slučaju najtežeg trovanja; bočica mineralne iz koje je pio 50-godišnjak nikad nije poslana na analizu

Piše DV
10. studenog 2023. - 09:02

Nakon što su analize bočica priču o trovanjima okrenule u drugom smjeru srušivši tezu o masovnom trovanju, fokus se prebacuje na jedina dva relevantna slučaja - onaj od prošlog vikenda kada je čovjek zadobio kemijsku ozljedu jednjaka nakon što je popio tekućinu koja je trebala biti Romerquelle, ali je zapravo bila jaka lužina, kao i onaj Stanka Lakovića (50), kojem je u svibnju spaljen jednjak u riječkom restoranu.

Index je jučer došao do saznanja o nevjerojatnim propustima u tom slučaju. 

Naime, kako smo doznali, slučaj trovanja iz svibnja počeo se ozbiljno istraživati tek u listopadu. Konkretno postupanje Državnog odvjetništva u tom slučaju započelo je tek nakon što je Laković prije mjesec i pol istupio u medije. Puljanin je ispričao da je njegova supruga odmah nakon incidenta pozvala policiju, no da policija nije odmah izašla na teren.

Prema tvrdnjama iz odgovora koji nam je sinoć poslala, policija je ipak u nekom trenutku nakon događaja postupala, no onda je iz nepoznatih razloga sve stalo.

Što kaže policija

"Obavještavamo da je ova Policijska uprava nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti o konkretnom događaju u lipnju ove godine izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Tijekom listopada ove godine od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci policiji je naloženo provođenje dodatnih izvida vezano za ovaj događaj. O postupanju po naloženom također je  izviješteno nadležno državno odvjetništvo.

O istom događaju policija je u listopadu ove godine izvijestila i Državni inspektorat, Područni ured Rijeka radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti", stoji u odgovoru policije.

Dakle, policija kaže da je "nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti" o tom događaju, ne navodeći konkretno što je utvrđeno, u lipnju obavijestila DORH. No kažu da joj je DORH tek u listopadu naložio dodatne izvide.

Nikad nisu analizirali ni bočicu iz koje je pio ni ostale bočice

Indexu je potvrđeno i da bočica iz koje je Laković uzeo gutljaj, nakon čega mu je izgorio jednjak, nikad nije uzeta na analizu. A kako se nije reagiralo na vrijeme, nitko ne zna gdje je ta bočica završila. Ne samo da nije uzet uzorak iz bočice iz koje je pio Laković nego ni iz te serije bočica uopće. DIRH je za slučaj od policije doznao tek 23. listopada, kada je bilo prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju.

"Po zaprimanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski očevid u ugostiteljskom objektu u kojem se događaj iz svibnja zbio, no zbog proteka vremena (više od pet mjeseci) u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju, očevidom se moglo samo utvrditi, i to iz izjava zaposlenika, o kojoj vrsti pića se radilo (ne i lot odnosno rok trajnosti istih). Također, iz izjava zaposlenika utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna", kažu iz DIRH-a za Index. 

Samo pričali sa zaposlenicima koji su im rekli da nitko drugi nije imao zdravstvene probleme 

Inspektori su, naime, samo razgovarali za zaposlenicima koji su im rekli o kojoj se vrsti pića radilo, ali više nisu znali koja je bila serija i rok trajanja. Rekli su i da je preostala količina pića popijena te da nitko nije imao tegobe. Međutim, i u novom slučaju iz Rijeke tekućina iz ostalih bočica bila je zdravstveno ispravna, za razliku od one koju je popio ozlijeđeni čovjek. 

"Uzorci suspektne serije nisu zatečeni jer je, također prema izjavama zaposlenika, preostala količina tog pića normalno uslužena drugim gostima i nitko nije imao nikakvih reakcija. Nadzorom se kroz sljedivost utvrdio i dobavljač te hrane", kažu iz DIRH-a. 

DORH obavijestio DIRH tek ovog ponedjeljka

Zanimljivo je i to što je Državni inspektorat o tom događaju iz svibnja, o kojem je Laković javno progovorio početkom listopada, iz DORH-a obaviješten tek ovog ponedjeljka. Iz Općinskog državnog odvjetništva nisu nam dali nikakav odgovor o tome što je dosad utvrđeno pravdajući se tajnošću izvida. 

"Vezano za Vaš upit od 9. studenog 2023. o događaju iz svibnja 2023. u kojem je došlo do ozljeđivanja jedne osobe nakon konzumacije pića u ugostiteljskom objektu, odgovaram Vam da, sukladno odredbi članka 58. stavak 3. točka 2. Zakona o državnom odvjetništvu, spisi državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja odluke o prijavi  se smatraju tajnima, slijedom čega Vam nismo u mogućnosti dati informacije o do sada utvrđenim činjenicama", stoji u odgovoru zamjenice općinske državne odvjetnice u Rijeci za Index.

Ostat će mu trajne posljedice

O Lakovićevom slučaju danas se malo govori premda su u njemu napravljeni nevjerojatni propusti, a riječ je o najtežem slučaju i ozljedama koje su ostavile trajne posljedice. 

Laura Sumić, odvjetnica Stanka Lakovića, za Index je prije nekoliko dana kazala da nema nikakvog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Potvrdila je da je Laković u svibnju u riječkom restoranu također popio bočicu Romerquellea, kao i čovjek koji je ozlijeđen za vikend. 

O Lakovićevom zdravstvenom stanju jučer je govorio i predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb i bivši ministar Rajko Ostojić.

Kazao je da ga taj slučaj iz svibnja najviše zabrinjava.

"Čim je popio napitak, razvila se klinička slika direktno povezana s pićem, s krvarenjem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih tjedan dana se radi proširenje, živ je, ali imat će težak i kompliciran život, kod njega je jednjak jako uzak", rekao je jučer Ostojić.

27. travanj 2024 20:00