StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNASTAVAK SUĐENJA

Odvjetnica Doris Košta podnijela četiri nove kaznene prijave, a DORH odlučuje o proširenju optužnice po pitanju tragedije u HE Plat!

Piše Ahmet KALAJDŽIĆ
23. siječnja 2024. - 20:06

Prvog dana ovogodišnjeg nastavka sudskog kaznenog postupka petorici optuženika i tvrtki HEP proizvodnja d.o.o. kao optuženoj pravnoj osobi za tragediju u podzemnoj strojarnici “Hidroelektrane Dubrovnik“ u Platu, nakon saslušanja svjedoka i bivšeg direktora Iva Miletića poznata je splitska odvjetnica Doris Košta izvijestila novinare kako je kao punomoćnica oštećenih obitelji podnijela kaznene prijave protiv arhitekta Miljenka Miljka te inženjera Pera Miletića, Iva Lise i Tea Sekonda. Nije rekla kad je podnijela navedene prijave, ali je rekla da se odnose na kazneno djelo iz čl. 221 KZ-a, a znače opasno izvođenje građevinskih radova. Točnije, taj članak Kaznenog zakona odnosi se na one koji se pri projektiranju, provođenju stručnog nadzora nad građenjem, građenju ili izvođenju pojedinih radova ili uklanjanju građevine, postupajući protivno propisima ili opće priznatim pravilima struke izazovu opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega. Za navedeno djelo Kazneni zakon Republike Hrvatske predviđa izricanje vremenske kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a Košta je svoje prijave obrazložila uvjerenošću, odnosno tvrdnjom kako su navedeni, s obzirom na svoja znanja, a i svoj položaj, bili svjesni i to su svjesno propustili napraviti:- U čijem interesu? Vjerojatno u interesu investitora. Podnošenje te kaznene prijave samo će, po nama, doprinijeti cjelovitom utvrđenju odgovornosti svih pojedinaca, ali neće eskulpirati ove koji se nalaze na optuženičkim klupama.

Košta kao i roditelji poginulih mladih radnika te oštećene obitelji smatra da na optuženičkoj klupi nisu svi koji su odgovorni. Ona ne zna hoće li se te prijave i uvažiti, odnosno hoće li ih dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo prihvatiti te naknadno proširiti optužnicu ili pokrenuti novi sudski kazneni postupak. Slično tome od početka zagovara i poznati odvjetnik Čedo Prodanović koji je još proljeća prošle godine, na početku sudskog postupka, ustvrdio kako su neki pojedinci iz Dubrovnika amnestirani, ali se sudi onima koji su iz Zagreba i koji nisu izravno odgovorni. No, Košta je danas bila preciznija te je rekla:- Svi se, pa i svjedoci brane tako da se ne sjećaju! Ne bismo podnijeli kaznene prijave da nisu utemeljene, a kad bi se postupalo po izvidima i našlo utemeljenosti, onda bi Državno odvjetništvo moralo podignuti optužnicu. Zavisi o fazi ovog postupka. Vjerujem da mogu ići i samostalno da se sad ovaj postupak dalje ne produljuje!- apostrofirala je Košta problem i ponovno naglasila:

-Oštećeni i Državno odvjetništvo znaju puno više o glavnom projektu. Zato što sam u početku postupka podnijela kaznene prijave protiv osoba koje sam navela da su napravili i bili sudionici u glavnom projektu. Neovisno o tome, govorilo se o Elaboratu protupožarne zaštite, o protupožarnoj zaštiti i svugdje se decidirano navodilo da ne smiju biti zapaljive stvari. Tako da mi znamo malo više nego ona druga strana, koja vjerojatno nije upoznata jer je to drugi predmet. Zašto sam pitala tko je donio odluku da se ide na uporabnu dozvolu – oni su izvršili radove, bili su svjesni da su postupili protivno pravilima te su to htjeli nekako legalizirati i išli su na uporabnu dozvolu. Živo me interesira tko je dao nalog da se to napravi!? Imamo pojedine osobe koje su zadužene i koje moraju svojim položajem i znanjem jamčiti sigurnost!

Podsjetimo kako se drugog dana nastavka suđenja, u srijedu 24. siječnja, očekuje završni iskaz svjedoka Iva Miletića, ali i saslušanje bivšeg generalnog direktora Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića.

 

 

27. travanj 2024 10:24