StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU iščekivanju ‘Dana D‘

Od utorka testiranje čeka 22 tisuće školskih djelatnika; ravnatelji su na mukama jer ne znaju kako će nalaziti zamjene. Nacionalni stožer danas u podne donosi detaljne upute

Piše Marijana Cvrtila/ sd
12. studenog 2021. - 08:16

Ne, nismo još odlučili. Čekamo detaljne upute Nacionalnog stožera, pa ćemo se organizirati. Bit će posla i preko vikenda! – to su u četvrtak bili najčešći odgovori ravnatelja osnovnih i srednjih škola na upit tko će od utorka biti odgovorna osoba u školi koja će provjeravati valjanost COVID potvrda i testova na koronavirus, piše Slobodna Dalmacija.

Od tog dana jedino COVID potvrda i rezultati testa postaju „ulaznica“ za radno mjesto svim zaposlenicima državnih i javnih službi te lokalnim službenicima i namještenicima.

Kalkuliralo se u javnosti o tome da će te dokumente na ulazima u škole provjeravati portiri, čak i spremačice, u drugima pak ravnatelji, međutim, iz naše ankete u više škola prevladavajući je odgovor ipak bio da će se za sve detalje oko organizacije tog posla pričekati upute Nacionalnog stožera, koje se očekuju najkasnije u petak.

Koliko će uopće djelatnika u sustavu obrazovanja i znanosti imati COVID potvrde, što znači da su se ili procijepili s dvije doze cjepiva ili su preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci, odnosno imaju negativan rezultat testa, vjerojatno će se točno znati tek u utorak.

Testiranja dvaput tjedno

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u resoru znanosti i obrazovanja nešto je porastao interes za cijepljenjem u posljednja dva tjedna, pa je s jučerašnjim datumom od ukupno 85.219 djelatnika u osnovnim i srednjim školama, na visokim učilištima i znanstvenim institutima prvom dozom cijepljeno njih 64,71 posto, a drugom 57,49 posto.

Najviše je cijepljenih u institutima (77 prvom dozom, 65,26 objema) te na visokim učilištima (oko 74 posto prvom dozom te oko 67 posto potpuno), a najmanje u osnovnim školama (60,88 posto prvom dozom, 53,64 posto objema). U srednjim školama, pak, 64 posto je onih koji su primili prvu dozu, a 57,20 posto potpuno cijepljenih. Kada se tome pridoda i broj preboljelih, procjene su, kako doznajemo, da se oko tri četvrtine zaposlenih u obrazovanju i znanosti od utorka neće trebati testirati.

Odnosno, prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, procjene su da će u sustavu obrazovanja i znanosti trebati dva puta tjedno testirati oko 25 posto, to jest oko jedne četvrtine djelatnika, što znači oko 22 tisuće osoba, što bi državu moglo koštati 19 milijuna kuna mjesečno. Naravno, situacija varira od županije do županije.

U školama, kako saznajemo, već su počeli prikupljati podatke o tome koji od zaposlenika posjeduje COVID potvrde, a iako većina nije još odlučila tko će te dokumente provjeravati, ima i onih koji su te dvojbe razriješili:

- Naravno da čekamo odluku na nacionalnoj razini, međutim, zaključili smo kako je najbolje da provjere obavljam ja osobno. Djelatnici koji imaju COVID potvrde, dakle koji su cijepljeni ili su preboljeli, dostavit će mi ih a ja ću evidentirati do kada vrijede. Što se tiče ostalih, preostaje mi provjeravati dva puta tjedno rezultate testova, međutim, prema sadašnjim informacijama, ne bi ih trebalo biti puno. Najviše oko 25 posto, što znači 15-ak djelatnika u mojoj školi – prepričava Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

Kako naći zamjene?

U Srednjoj školi "Vela Luka" na Korčuli, ističe ravnateljica Ofelija Dragojević, ona će biti ta koja će provjeravati COVID potvrde, ali prema dosadašnjim informacijama taj dokument već ima oko 80 posto djelatnika njezine škole:

- Oni koji nemaju, testirat će se. Mi smo mala škola, to je svega pet do šest djelatnika. Nitko nema stav da odbija sve – kaže Dragojević.

U nekim splitskim školama ravnatelji ipak tvrde kako imaju informacije da bi od ponedjeljka dio zaposlenika mogao odbiti i testiranje i cijepljenje. U splitskoj Osnovnoj školi „Split 3“ još nisu donijeli odluke tko će provjeravati COVID potvrde, a ravnatelj Jure Kunac procjenjuje da u toj školi gotovo 40 posto djelatnika tih potvrda nema.

- Moguće je da će dio zaposlenika odbiti testiranje i da ćemo o tom slučaju morati razmišljati o hibridnom modelu nastave. To znači da će oni nastavnici koji imaju COVID potvrde ili se redovito testiraju održavati nastavu uživo (A model), a oni koji nemaju potvrda da rade online. Što ću ja ako netko od djelatnika, osobito STEM predmeta, odbije testiranje? Gdje ću tako brzo naći zamjenu? Moramo gledati u interesu djece, jako je to sve nezgodno – otvoreno upozorava ravnatelj Kunac.

28. travanj 2024 06:59