StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRE VIJESTI|

Od ponedjeljka otvaraju se ugostiteljske terase od Janjine do Konavala, a s radom je počela i helikopterska medicinska služba!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. travnja 2021. - 09:56
Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Lukom Lulićem održao je jutros ispred palače Ranjina konferenciju za medijeDubravka Marjanović Ladašić

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Lukom Lulićem održao je jutros ispred palače Ranjina konferenciju za medije o uspostavi cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Tom prigodom zamjenik župana i šef županijskog Stožera CZ Joško Cebalo rekao je da je nakon jutros održane sjednice stožera upućen prijedlog Nacionalnom stožeru da se na širem dubrovačkom području od općine Janjina do općine Konavle dopusti rad taraca ugostiteljskih objekata i to od 7 do 19 dati. Za ostali dio županije na snazi ostaju trenutne mjere. Škole će od ponedjeljka od Konavala do Dubrovnik raditi na modelu B, odnosno kombinirana nastava on line i u razredima, dok srednje ostaju na modelu C, osim završnih razreda. U dolini Neretve nastava se nastavlja po modelu C, osim završnih razreda, dok je na Pelješcu i Korčuli važeći model A.

Govoreći o helikopterskoj službi, župan Dobroslavić je istaknuo kako je za područje županije uspostavljena cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba. - Danas sam potpisao sporazum s Ministarstvom zdravstva i MUP-om kojim se regulira prijevoz hitnih slučajeva u DNŽ, a koji počinje 15. travnja. Taj sporazum podrazumijeva da jedan helikopter bude trajno stacioniran u zračnoj luci Dubrovnik i da Ministarstvo zdravstva osigura zdravstvenu posadu tog helikoptera, a MUP letački dio posade, dok će Županija osigurati smještaj i prehranu za članove posade. Time se približavamo ili postižemo zlatni sat u medicini, odnosno da svi naši sugrađani mogu unutar jednog sata stići u Opću bolnicu ili u drugu bolnicu. To je na tragu naših želja i nastojanja da naši sugrađani imaju podjednake uvjete. - Zahvalni smo Vladi koja nas je podržala - zaključio je župan. - Ovo je jedina ovakva služba u RH, županija je specifična, geografski smo izolirani, trećina naših pacijenata gravitira Splitu, zlatni sat je gotovo nemoguće postići za vitalno ugroženog pacijenta, a ovako će to biti riješeno. Bit će spašeno puno više života. Blato je najudaljenije od Opće bolnice, a isto tako i druge ispostave po Korčuli, Pelješcu i u dolini Neretve - istaknuo je Lulić. - Ovo je za nas bitan i sretan dan. Ovo je šesta godina da radi ova služba, ali uspjeli smo je dobiti da traje cijelu godinu. Na helikopteru rade vrlo stručni i kompetentni ljudi, mladi i samozatajni ljudi kojima je ovo više od posla - naglasio je Lulić, te rekao da je u timu liječnik, medicinski tehničar sa svim edukacijama, uz pilota letjelice, što je standard svugdje u svijetu.

02. svibanj 2024 00:19