StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet10. obljetnica Feste u Bruxellesu

Od festanjula do grličanja: Večera od Kandelore bila je humanitarnog karaktera za ‘Dva skalina‘

Piše dv
31. siječnja 2024. - 10:49

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu i Dubrovačko–neretvanska županija upriličili su u Bruxellesu 10. proslavu Feste svetog Vlaha. Organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas Feste kojeg su čitali ovogodišnji festanjuli Nikola Kusovac i Mišela Malohodžić te su puštene golubice kao simbol slobode i mira.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

Među brojnim posjetiteljima i uzvanicima Feste sv. Vlaha ispred katedrale u Bruxellesu bio je i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro, direktor Zračne luke Ruđer Bošković Viktor Šober i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

Nakon svečanog otvaranja, služena je sveta misa koju je predvodio isusovački provincijal pater Dalibor Renić. Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovica pročitao je Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles.Glazbeni dio programa tijekom svete mise upotpunila je klapa Kaše nacionalnim hrvatskim i vjerskim pjesmama. Nakon euharistijskog slavlja, uslijedio je tradicionalni vjerski obred grličanje kojeg je služio pater Dalibor Renić.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

U sklopu svečanosti Feste sv. Vlaha u Bruxellesu organizirana je i Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d’Or na glavnom bruxelleskom trgu Grand Place. Nešto manje od stotinjak uzvanika, među kojima je bila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, pozdravili su ispred Matice hrvatske Bruxelles predsjednik Hrvoje Butigan te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

Večera od Kandelore je bila humanitarnog karaktera, a cjelokupan iznos bit će doniran Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije „Dva skalina“.

Život i djelo hrvatskog znanstvenog velikana i svestranog intelektualca Ruđera Boškovića bili su tema konferencije održane u ponedjeljak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a sve u sklopu Feste sv. Vlaha.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

Okrugli stol o Ruđer Boškoviću održan je na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a domaćin skupa bio je hrvatski zastupniku Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP). Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da se Dubrovčani stalno pitaju jesu li se u dovoljnoj mjeri odužili Ruđeru Boškoviću, “koji je pronio svijetom ime Dubrovnika i Hrvatske”. Istaknuo je da je veliki iskorak napravljen kada je zračna luka u Dubrovniku nazvana po Ruđeru Boškoviću.

Bošković je bio i diplomat, koji se zauzimao za neutralnost Dubrovačke Republike. O njegovu diplomatskom umijeću govorio je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić. O njegovu znanstvenom opusu, pjesništvu i filozofiji govorili su znanstvenici i profesori Ivica Martinović i Stipe Kutleša, koji su dobar dio svojih karijera posvetili proučavanju ostavštine Ruđera Boškovića.

image

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska Bruxelles/

O njegovu svećenstvu i pripadnosti isusovačkom redu govorio je pater Dalibor Renić, predsjednik Europske konferencije isusovačkih provincijala. U ime Instituta Ruđer Bošković govorio je predsjednik njegova upravnog vijeća, saborski zastupnik Marko Pavić. Svi su se u svojim izlaganjima osvrnuli na neprestano srpsko posezanje i svojatanje Ruđera Boškovića. Župan Dobroslavić kaže da se velikosrpska politika, iako poražena u ratu, danas nastavlja pod imenom “srpski svet”. Dodaje da se postavlja pitanje može li Srbija “ući u EU s takvim falsifikatom o srpskom karakteru dubrovačke književnosti, što su stavili i u zakon”.

27. travanj 2024 05:20