StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTRICA O ISTRAZI

Obuljen Koržinek: Ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju, odgovarat će

Piše dv
16. veljače 2024. - 13:24
Dubrovnik, 050224. U palaci Sponza potpisivan je ugovor o UNESCO-ovu programu kojim arhivski fondovi iz vremena Dubrovacke Republike ulaze na listu Sjecanje svijeta. Na fotografiji: Nina Obuljen Korzinek.Bozo Radic/Cropix

Po nalogu Europskog tužiteljstva u u Ministarstvu kulture i medija traju pretrage prostorija, računala i određenih osoba koje se povezuju sa štetom prouzročenom europskim fondovima. Ministrica  Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu za medije:

“Dva dana nakon potresa smo angažirali javnu ustanovu, Geodetski fakultet, kako bismo obavili 3D snimanje kulturne baštine. Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao procesa, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu kulture sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, prenosi N1 i nastavila:

“Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava. U jednom trenutku planirali smo povući ta sredstva, nikad nisu angažirana europska sredstva. Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realiziramo smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro.”

Objasnila je zašto su onda europski tužitelji “zapeli” za ovo.

“Prema priopćenju koje sam danas vidjela, radi se o istrazi na Geodetskom fakultetu. Koliko sam vidjela po izjavama u javnosti, tu se radilo o nizu projekata financiranih sredstvima iz europskih fondova. Što se tiče Ministarstva kulture i medija, ne radi se o europskim nego nacionalnim sredstvima. No, bez obzira, treba istražiti kako se postupalo. Kao što znate, a o tome smo puno govorili, ovdje se ne radi o istrazi nego o izvidima. Oni su tajni i sve što treba o tome reći, reći će oni koji imaju te informacije i koji ih smiju dijeliti. Mi cijelo vrijeme dostavljamo sve dokumente i Ministarstvo je reagiralo vrlo brzo nakon potresa, preuzelo odgovornost u kriznim situacijama… Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima, bili smo u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada neispravni i ukloniti ih. To je bila ključna namjena i to smo provodili, u skladu s najboljom praksom. Ono što sam više puta rekla, u trenutku žurnosti, kad ne možete provoditi javnu nabavu jer nemate novca i vremena, jedini način je obratiti se javnoj ustanovi, u ovom slučaju fakultetu”, odgovorila je ministrica.

Ipak, policija je ušla u Ministarstvo pa ostaje sumnja da je sve bilo u redu i da se radilo o nacionalnom novcu.

“Kompletan izvještaj o tome kako se sve odvijalo, nalazi se na stranicama Ministarstva. Tamo je sve objašnjeno o proceduri. I nikoga ni u šta trebam uvjeravati. Nama je u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Kako se to radi i tko to radi, to je pitanje za druge. Mi smo tu, sve dostavljamo i to je odgovorno ponašanje. Kao što sam rekla, samo pitanje postupaka zaista nije pitanje za nas. Upućujem vas na EPPO i PNUSKOK. Kao ministrica to ne mogu, osim još jednom ponoviti da mi u cijelosti surađujemo jer nam je u interesu da se sve utvrdi.”

Jesu li iznosi ipak prenapuhani kao što se sumnja?

“Ponovit ću što sam i u Saboru, podaci da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Geodetski fakultet je iskazao cijenu po kvadratnom metru i kad smo izračunali sve, prosječna cijena je 20 i nešto kuna plus PDV.”

Kako je onda moguće da se provodi istraga, ako je sve u redu?

“Slučaj, koliko razumijem, se odnosi na istrage pokrenute na Geodetskom fakultetu, a jedan dio sredstava došao je iz Ministarstva kulture i medija. U interesu mi je da se sve istraži. Očekujem da tko treba, sve istraži. I potvrdi da smo u kriznim situacijama spašavali ljude.”

Zašto se nije tražio europski novac za obnovu?

“Jer smo već tražili 500 milijuna eura. Za nešto smo tražili, za nešto nismo”, zaključila je ministrica i dodala da mora vrijediti presumpcija nevinosti, kako u ovom, tako i u svim slučajevima koji se istražuju.

28. travanj 2024 08:53