StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMLADA ŽENA U NEDOUMICI|

‘Obiteljska liječnica mi je rekla da se ne cijepim ako želim imati djecu‘. Evo što kaže predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, dr. Ivo Ivić

Piše Javorka Luetić/SD
19. kolovoza 2021. - 13:22

Od meni bliskih prijatelja dvije kćeri, u dobi 28 i 32 godine, išle su se cijepiti. Najprije radi sebe, a onda i zbog straha da drugim osobama ne prenesu virus.

- Sestra i ja imamo zajedničku doktoricu, jako je profesionalna i ugodna. I išla sam produžiti terapiju, pa sam joj rekla i svoju nakanu da se cijepim. Međutim, ona me upitala planiram li imati djecu. U sretnoj sam vezi, sljedeće godine će i brak, nadam se, i, naravno, rekla sam joj da želim djecu. I ona je ko iz topa ispalila - onda se nemojte cijepiti. Pitala sam zašto, a ona je samo odgovorila: "Sve sam vam rekla." I onda sam čula da su tako rekli i drugim curama koje su se nakon toga odbile cijepiti, nisu antivakserice, ali to ih je ustrašilo da neće moći imati potomstvo. Jednoj muž nije dao da mu se žena cijepi, iako se on sam cijepio - kaže nam ta mlada Dalmatinka, koju smo na kraju upitali je li se cijepila, donosi Slobodna Dalmacija. 

- Pitala sam jednu infektologinju i jednog ginekologa za mišljenje, oni su mi rekli da nema zapreke da se cijepim, da su to sve gluposti koje se šire bez osnove. Čak su mi rekli da se obavezno cijepim, jer trudnice mogu biti u povećanom riziku od dobijanja težeg oblika covida. Ali pitam se hoće li netko kazniti te liječnike opće prakse, ali i neke specijaliste, koji šire takve dezinformacije - kaže nam ta djevojka.

O ovoj smo problematici već pisali, pa valja samo podsjetiti na riječi prof. dr. sc. Ive Ivića, specijalista infektologa i predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, koji nam je objasnio odakle potječu ovi strahovi i koliko su utemeljeni.

Četvrtina mladih žena u Velikoj Britaniji odbija cjepivo protiv COVID-a zbog straha od neplodnosti. Drugačije nije drugdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Slične lažne optužbe pratile su i cjepivo protiv virusa dječje paralize, a nedavno i cjepivo protiv HPV-a koji uzrokuje rak vrata maternice. Prava istina je da cjepivo protiv COVID-a ne utječe na plodnost. Naime, tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva, u trećoj fazi, zapaženo je da je broj trudnoća u žena koje su cijepljenje isti kao i u necijepljenih žena. Štoviše, cijepljene i necijepljene ispitanice nisu se razlikovale ni u broju pobačaja. Pametnome dosta! - kaže prof. Ivić.

Cijepljenje je sigurno i preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću

Cijepljenje je sigurno i preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću da bi zaštitile sebe i buduću bebu, navodi N1. Štoviše, prema najnovijoj preporuci Britanskog odbora za cijepljenje, primanje cjepiva Pfizera ili Moderne sada se preporučuje i trudnicama. Taj savjet proizilazi iz kliničkih studija u SAD-u na oko 90.000 trudnica koje su primile jedno od ta dva cjepiva, bez ikakvih sigurnosnih posljedica.

Dodatno, studija na više od 2100 trudnica u bolnicama 18 zemalja potvrđuje da infekcija koronavirusa kod trudnih žena može dovesti do ozbiljnih komplikacija kod bebe, uključujući teška oboljenja, prijevremeno rođenje, pa čak i smrtni ishod. Ovi rezultati naglašavaju da se trudnice trebaju uključiti u prioritetne skupine za cijepljenje, kao i da se poduzmu mjere ograničenja kontakta s oboljelima i smanji izlaganje infekciji.

Tome treba dodati i činjenicu da su cjepiva potpuno sigurna za dojilje jer cijepljenje štiti majku, a imunološki odgovor koji se stvara prenosi se preko mlijeka na bebu, pa se time i ona štiti.

Odakle onda potječe ova poveznica cjepiva i neplodnosti?

- Da bi se neistina mogla podvaliti, ona u pozadini mora imati neku istinu koju će se potom izvitoperiti. A u pozadini konstrukcije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost. I to je samo jedan od mnogih korisnih gena koje smo tijekom evolucije preuzeli od virusa.

Upravo taj gen odgovoran je za stvaranje posebnog proteina (syncytin-1) koji djeluje na stanice posteljice tako da se one povežu u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu nazvanu sincicij. Sincicij je taj koji omogućava život i razvoj ploda. Da nije tako, možda bismo se još uvijek rađali iz jajeta, slično čudnovatom kljunašu - ilustrira naš sugovornik.

image
Ilustracija
Shutterstock

I sada slijede izmišljene konstrukcije: prva - da je syncytin-1 vrlo sličan proteinu šiljka (S protein) koji se nalazi u cjepivima protiv COVID-a, i druga - da protutijela koja se stvaraju protiv S proteina također djeluju i protiv syncytina-1, što onda uzrokuje neplodnost jer se ne može stvoriti posteljica.

Profesor Ivić pojašnjava i što je u stvarnosti: - Istina je da su ova dva proteina vrlo različita! Ili, ako hoćete, "sliče" jedan drugom koliko čovjek sliči ježu, a ipak su oba sisavci ?! Ili, "slični" su koliko i broj vaše bankovne kartice "sliči" broju moje bankovne kartice jer obje u svojoj kombinaciji imaju brojke 2 i 5. Pa vi svojom karticom dignite novac s moga računa! Istina je da, zbog različitosti ovih dvaju proteina, protutijela koja nastaju protiv S proteina ne djeluju na syncytin-1 i ne mogu uzrokovati neplodnost. I konačno, da bismo vidjeli kolika su ludost ove konstrukcije s neplodnošću: S protein u cjepivu je isti onaj S protein koji prirodno ima koronavirus. Stoga su i protutijela protiv S proteina koja nastaju nakon cijepljenja ista kao i ona koja nastaju u prirodnoj infekciji tijekom COVID-a. Zato se logički treba zapitati: kako je moguće da u ovoj epidemiji COVID-a nismo doživjeli epidemiju neplodnosti i prije nego je započelo cijepljenje? Pa zato što je priča o neplodnosti neutemeljena konstrukcija.

Kad već govorimo o ženama koje žele ili bi tijekom ove epidemije mogle zatrudnjeti, treba znati da je COVID u zadnjoj trećini trudnoće nerijetko teška bolesti sa smrtnošću većom nego u žena iste dobi ako nisu trudne. Dakle, mladim ženama itekako ima smisla cijepiti se ako ne žele buduću trudnoću ugroziti COVID-om - zaključuje prof. Ivić za Slobodnu Dalmaciju.

CDC: Cijepite se!

Trudnice bi se trebale cijepiti protiv COVID-a 19, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC), pozivajući se na novu analizu koja pokazuje da cjepiva ne povećavaju rizik od pobačaja.
CDC je objavio da nije pronašao nikakve opasnosti za trudnice u tom, ali i u ranijim istraživanjima. Trudnice mogu primiti bilo koja od tri cjepiva koja su dobila izvanredno odobrenje - Pfizer, Modernu ili Johnson & Johnson, prenijela je Hina. 

Sascha Ellington, voditeljica CDC-jeva tima za reproduktivno zdravlje, kazala je kako se cijepi mali broj trudnica - njih 23 posto primilo je najmanje jednu dozu.
'Želimo to povećati', rekla je Ellington, dodajući da agencija radi na planu kojim će opstetričari i ginekolozi moći nuditi cjepivo. 'Želimo da žene budu zaštićene. Nismo pronašli nijednu opasnost, a dobrobiti cjepiva stvarno su veće od bilo kakvih potencijalnih ili nepoznatih rizika.'

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pak, ističe da 'trudnice imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od ozbiljnih oblika COVID-a 19 u odnosu na osobe koje nisu trudne', prenosi Faktograf.

Osim toga, trudnice s COVID-om 19 u povećanom su riziku od prijevremenih poroda i drugih nepovoljnih ishoda trudnoće (BMJ), koji uključuju i smrt majke, ali i potrebu za intenzivnom njegom za majku ili novorođenče.

'Ako ste trudni, možete dobiti cjepivo za COVID-19. Dobivanje cjepiva tijekom trudnoće može vas zaštititi od teških posljedica COVID-a 19. Ako imate pitanja o cijepljenju, razgovor s liječnikom može vam pomoći, ali to nije preduvjet za cijepljenje', navode na svojim stranicama. Mehanizmi temeljem kojih mRNA i vektorska cjepiva rade, kao i njihovi sastojci nisu se do sada pokazali opasnima za trudnice, dodaju.

06. svibanj 2024 05:14