StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH I ZABRANA

Obitelj Alekseja Navaljnog i dalje na mukama: ne mogu organizirati pogreb, naišli su na gotovo nepremostivu prepreku

Piše dv
27. veljače 2024. - 14:34

Pogrebna poduzeća u Moskvi upozorena su da ne organiziraju sprovod Alekseja Navaljnog, izjavila je u utorak glasnogovornica pokojnog političara Kira Jarmiš.

Rekla je da ju je o zabrani obavijestila jedna od mrtvačnica koje je kontaktirala - javlja Novaya Gazeta.

I nekoliko drugih pogrebnih poduzeća reklo joj je da su njihovi kapaciteti popunjeni, rekla je Jarmiš, dodajući da su neki jednostavno poklopili slušalicu nakon što su čuli ime Navaljnog.

"Od jučer tražimo mjesto gdje bismo mogli organizirati ispraćaj Alekseja. Zvali smo većinu privatnih i javnih pogrebnih poduzeća", napisala je Jarmiš na društvenoj mreži X.

"Nakon čitavog dana potrage, još uvijek nismo pronašli mjesto."

image

Čovjek polaže cvijeće za pokojnog ruskog oporbenog čelnika na spomenik žrtvama političke represije u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/AFP

Prema izvorima iz Kremlja, koji su dali izjavu za nezavisnu novinsku kuću Verstka, idealan dan za sprovod Navaljnog bio bi petak, s obzirom da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin trebao obratiti Saveznoj skupštini u četvrtak.

"Sada ništa ne bi trebalo odvratiti pozornost od predsjednikove poruke, koja je u biti njegov program. U tom smislu, 1. ožujka je idealan datum", rekao je izvor Verstki.

Navaljnijev tim nadao se da će se sprovod održati krajem tjedna. Međutim, provladini kanali na Telegramu šire neutemeljene glasine da će se sprovod Alekseja Navaljnog održati u četvrtak na moskovskom Borisovskom groblju.

27. travanj 2024 17:04