StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetu centru pažnje

Novinar koji je pronašao biološke roditelje djece iz Konga tvrdi da žive u ogromnom strahu: ‘Spremni su svjedočiti...‘

Piše Vijesti SD
16. veljače 2023. - 08:51

Hrvati u Zambiji opet čekaju novo ročište, a nakon što dva mjeseca slušamo da su osumnjičeni za trgovinu djecom - prvi put smo čuli što kažu roditelji te djece, koja podsjetimo već imaju hrvatske putovnice, piše RTL.

Priču su objavili novinari 24 sata: biološki roditelji decidirano kažu da nije bilo trgovine djecom, da su ih oni dali na posvojenje da im omoguće bolju budućnost, i da nije bilo nikakvih novčanih transakcija. Isto tako, sva su djeca već poznavala svoje posvojitelje, kontaktirali su s njima putem video poziva, već su naučili i neke hrvatske riječi.

Iz Zambije se upravo vratio novinar Denis Mahmutović koji je cijelu priču, a detalje je ispričao u RTL Direktu.

"Upoznao sam jedan biološki par koji je dao djecu na posvajanje. Nisam ih fizički upoznao, ali komunicirali smo telefonski, pisanim putem, videopozivom - u više navrata. Verificirao sam njihov identitet na svaki mogući zamislivi način. Usporedio sam njihove osobne dokumente, osobne dokumente djeteta, rodnog lista, kongoanske dokumentacije o posvajanju. Tražio sam da mi pošalju pisanu izjavu, rukom pisanu izjavu pa su to sve ponovili u videopozivu pa sam ih unakrsno ispitivao dalje", rekao je Mahmutović.

Rekao je da su zabrinuti i u nevjerojatnom strahu jer do njih informacije praktički ne dolaze.

"Kažu da ih nije kontaktirao nitko iz Zambije. Ni sud, ni odvjetnici ni policija, nijedna relevantna institucija koja im se trebala obratiti. Nitko ih nije kontaktirao. Bar oni tako kažu. Oni su ponovili u više navrata da su dijete dali na posvajanje svojevoljno nakon dugog razmišljanja zato što je u Kongu situacija katastrofalna. Siromašni su, nemaju elementarne uvjete za život. Za vrijeme jednog videopoziva, majka je držala ručnu bateriju iznad oca da mu mogu vidjeti lice dok priča sa mnom. Najveća mogućnost koju su mogli pružiti tom djetetu, prema njihovim riječima, je bila da ga daju na posvajanje. da ima bolju šansu za život. Znaju da im je dijete u Zambiji i to je to", objasnio je Mahmutović.

Na pitanje jesu li spremni svjedočiti na sudu, odgovara:

"Rekli su da se moraju konzultirati s voditeljem sirotišta za dolazak u Zambiju, ali da su u bilo kojem trenutku spremni videopozivom svjedočiti", kazao je pa prepričao da u dokumentaciji stoji da su roditelji dali pisani pristanak za posvojenje.

"Vidio sam njihove osobne dokumente, dokumente djevojčice - od rodnog lista do dokumentacije koja se sastoji od rješenja o posvajanju. U njemu piše, između ostalog, da je preliminarnu istragu obavio ovlašteni socijalni službenik. Navode se cijeli nizovi zakona, članaka i stavaka iz kongoanskog zakonodavstva. Iz njih proizlazi, zaključkom državnog odvjetnika, da su Hrvati - jedan dio je i pisani pristanak bioloških roditelja da daju djecu na usvajanje. Također, naveden je taksativno cijeli niz dokumenata koje su morali isporučiti posvojitelji iz Hrvatske. Iz njih proizlazi da se prema kongoanskom zakonodavstvu koje je međunarodno ratificirano da se posvajanja mogu omogućiti, ako je to u interesu posvojenog djeteta i ako su svi uvjeti zadovoljeni", kazao je.

Ostatak pročitajte OVDJE.

03. svibanj 2024 10:01