StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodavanje počasti

Novi veliki udarac za princa Harryja: otac, kralj Charles III., zabranio mu je jednu stvar. Britanski mediji u čudu: ‘A njegov osramoćeni stric smije...‘

Piše Marija Čović/sd
12. rujna 2022. - 18:17

Novi veliki udarac doživio je princ Harry kojemu je njegov otac, kralj Charles III., zabranio nošenje vojne uniforme na bilo kojem ceremonijalnom događanju vezanom uz odavanje počasti i pogreb pokojne kraljice Elizabete II, piše Slobodna Dalmacija.

Harryjevom osramoćenom stricu, princu Andrewu, koji je zbog seksualnog skandala prognan iz javnog života kraljevske obitelji, oduzete su mu vojne titule i nema pravo koristiti titulu kraljevskog visočanstva, omogućeno je da u samo jednoj od tih prigoda, na posljednjem bdjenju uz odar kraljice Elizabete u Westminster Hallu, nosi vojnu uniformu.

image

Princ Harry ne smije nositi uniformu ni na jednom događanju vezanom uz odavanje počasti i pogrebu kraljice Elizabete II.

AFP

Britanski mediji pišu, a Daily Mail je zatražio potvrdu od Buckinghamske palače, iako je vjerojatno neće dobiti, da će princ Andrew, vojvoda od Yorka, na tom posljednjem bdjenju moći nositi svoju uniformu viceadmirala kraljevske mornarice kao "poseban znak poštovanja" prema njegovoj pokojnoj majci.

Princ Harry, koji je nakon što su on i supruga Meghan napustili pozicije radnih članova kraljevske obitelji, također izgubio pravo na korištenje titulom kraljevskog visočanstva, oduzete su mu vojne titule i kraljevska pokroviteljstva, nema pravo nositi vojnu uniformu.

image
AFP

Novinar Omid Scobie, autor Harryjeve i Meghanine biografije i njihov "neslužbeni glasnogovornik" i prijatelj, objavio je da su Harryju zabranili nositi uniformu iako je tijekom svoje vojne karijere odslužio dvije ture u Afganistanu.

Scobie je na Twitteru napisao "Doznao sam da, za razliku od princa Andrewa, princu Harryju nije dozvoljeno nositi uniformu na posljednjem bdjenju u Westminster Hallu. Nema sumnje da je to veliki udarac za vojvodu od Sussexa koji je deset godina bio u vojnoj službi i ovog jutra je govorio o kraljici koja je bila njegov vrhovni zapovjednik".

Andrew se morao odreći titule kraljevskog visočanstva i svih počasnih vojnih činova, uključujući onu pukovnika grenadirske garde, zbog prijateljstva s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i optužbe jedne od Epsteinovih "seksualnih robinja" da ju je princ seksualno zlostavljao dok je bila maloljetna.

image

Princ Andrew, drugi slijeva, koji se morao povući iz javnog života zbog seksualnog skandala, dobio je pravo da samo na posljednjem bdjenju uz odar kraljice Elizabete nosi uniformu

AFP

Njezina tužba je, iako je Andrew stalno negirao optužbe, riješan izvansudskom nagodbom i plaćanjem višemilijunske odštete za koju je i kraljica Elizabeta II. dala dio novca.

Harry i Meghan također nemaju pravo koristiti se titulom kraljevskog visočanstva, on je ostao bez vojnih titula, a izgubili su i sva pokroviteljstva koja im je kraljica bila prepustila.

Radni članovi kraljevske obitelji, među kojima su princeza Anne, princ William i princ Edward, nosit će vojne uniforme na pet ceremonijalnih događanja: današnju pratnju kraljičinog lijesa u Edinburghu, povorku od Buckinghamske palače do Westminster Halla u Londonu, molitvenu službu i bdjenje u Westminster Hallu, pogreb u Westminsterskoj opatiji i službu u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor nakon koje će kraljica Elizabeta biti sahranjena u memorijalnoj kripti kralja Georgea VI.

Hoće li sve biti tako pokazat će sljedeći dani, na ceremoniji u Edinburghu u ponedjeljak poslijepodne princ Andrew je nosio odijelo, za razliku od braće i sestre koji su bili u uniformama...

02. svibanj 2024 14:19