StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzaziva probleme

Novi soj korone širi se nevjerojatno brzo, u dijelu zemlje ponovno se moraju nositi maske: ‘Sličan je omikronu...‘

Piše dv
12. travnja 2023. - 19:40

Nova varijanta Covida koja izaziva velike probleme u Indiji već je u Britaniji, otkriva Daily Mail. Zdravstveni stručnjaci objavili su da je arcturus, novi soj sličan omikronu otkriven u zemlji prošlog mjeseca. Sada je uočeno gotovo 50 slučajeva, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bolnice u Indiji sada su pod crvenim upozorenjem, a u nekim dijelovima te zemlje vraćene su obvezne maske za lice kako bi se suzbile eksplozivne stope zaraze koje su u posljednjih mjesec dana porasle 13 puta.

Međutim, vrhunski znanstvenici ne očekuju da će varijanta — službeno nazvana XBB.1.16 — biti smrtonosnija od ostalih tipova koronavirusa koji trenutno kruže. Danas bolest uzrokovana koronavirusom jako nalikuje gripi, za razliku od najranijih dana pandemije. Agencija za zdravlje i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva svom konačnom izvješću o varijanti izdanom prošlog mjeseca rekla je kako je novi soj već stigao u UK. 

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta East Anglia, rekao je da je prerano reći hoće li XBB.1.16 uzrokovati značajan porast slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali napomenuo je da se čini da ne uzrokuje ozbiljniju bolest.

I dok je u Velikoj Britaniji objavljeno kako je do sada uočeno tek 50 slučajeva zaraze ovim sojem, indijski epidemiolozi smatraju da je novi val zaraze koji je zahvatio njihovu zemlju uzrokovan isključivo arkturusom.

Novinari Dnevnik.hr kontaktirali su epidemiološku službu te pitali je li ovaj soj već stigao i u Hrvatsku.

"Još nemamo informaciju da je virus zabilježen kod nas što ne znači da neće. Međutim, ne treba paničariti. Svakako, treba nastaviti s uobičajenim mjerama kao što je pranje ruku i sl.", poručili su im.

 

28. travanj 2024 08:12