StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnagli procvat

Novi nekretninski hit: cijene zemljišta i kuće su vrlo povoljne, stranci su već počeli sa šopingom, u igri su i inozemne kompanije. Kupuju i domaći, dok je još jeftino...

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
19. prosinca 2022. - 07:41

I navale domaći i stranci u velikom broju, i od Baranje počnu stvarati hit turističku hrvatsku priču, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon već preskupe Dalmacije, Istre, onda i probuđenoga Gorskog kotara i Like, koji su tijekom korone zabilježili eksplozivan rast cijena kuća i imanja, u fokus pažnje domaćih i stranih investitora došao je dugo godina zaboravljeni sjeveroistok Hrvatske. Zakolutala se tako senzacija, potekla je i lova, kako bi domaći rekli, sve se nešto brzo počelo događati. Pa nam spominju Osijek, koji je vrtoglavo živnuo, pa navode kako se ta eksplozija prelila i na baranjska sela. Rekao bi pokojni Mladen Delić: “Ljudi, pa je li ovo moguće?”

image
Duje Klarić/Cropix

Solarne elektrane

Moguće je, i po svemu sudeći samo još na nekim lokacijama tipa baranjskih krajobraza, da se bilježi prodajna cijena ruševne kuće i lijepog rodnog voćnjaka za pet-šest tisuća eura. A što u Dalmaciji za taj novac možete dobiti? U nekim strogim gradskim centrima tek kvadrat stana. Dok na obali i u razvikanim nam lokalitetima cijene paraju nebo, u Kneževim Vinogradima, primjerice, kompletno namještenu kuću od 80 metara četvornih, glanc opremljenu, s velikim dvorištem, garažom, voćnjakom možete kupiti za 80 tisuća eura.

image
Duje Klarić/Cropix

U igru su ušle i strane kompanije koje su se ozbiljno zainteresirale za gradnju elektrana na solarni pogon.

– A bit će još i veća potražnja kada stranci iduće godine dobiju mogućnost kupnje našega poljoprivrednog zemljišta. Kada se ukine moratorij, eto nama ulagača. Izjednačit ćemo se s cijenama u okružju, i zato, dok je još jeftinije, počela je pojačana kupnja. Puno njih se već mota, gleda, pikira, investitori oko Baranje oblijeću kao mačci oko vruće kaše. Jer kod nas u Baranji još je uvijek sve puno prihvatljivije nego u ostalim hrvatskim krajevima. Kod nas se još uvijek može naći lijepa kuća s velikim okolnim zemljištem do 20 tisuća eura. Za 30 tisuća imate vikendicu s voćnjakom, vinskim podrumom, potpuno uređenu. Samo uzmeš ključ i počneš živjeti. To vam je dovelo biznis – govori nam osječki poduzetnik.

image
Duje Klarić/Cropix

Stoga, ako imate keša u čarapi i ne znate gdje biste ga uložili, ovo vam je posljednja prilika za dobru investiciju. Kako domaći očekuju, po zakonu potražnje koja raste, cijene će polako i ovdje krenuti put gore. Kupuju i naši jer znaju da će poslije biti sve skuplje. A kupuju još više baranjski Mađari, s tim da iza njih s poticajima, javna je tajna, stoji vlada naših sjevernih susjeda. Otvoreno nam domaći kazuju kako su baranjski Mađari pokupovali hektare i hektare zemlje uz pomoć poticaja sa sjevera. I ne staju, samo pazare i pazare.

– Zmajevac, Suza, Kopačevo, Karanac investitorima su najzanimljivija područja. Tu se nalaze lijepa seoska gazdinstva, to je bogati kraj koji se počeo pozicionirati kao turistička atrakcija. Posljednjih nekoliko godina bilježimo pojačan turistički interes, brojni gosti nam pristižu iz Dalmacije, Istre, s kontinenta. S druge strane, zamjetan je poslovni interes bogatih ulagača. Već neko vrijeme bilježimo upite velikih stranih tvrtki za kupnjom zemljišta za gradnju solarnih elektrana. Osim domaćih koji kupuju zemljišta kako bi okrupnili postojeće, imamo i podosta Mađara, Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca što uzimaju kućice s vinogradima na atraktivnim lokacijama. Da, nekretnine se mogu pronaći po cijeni od devet i manje tisuća eura pa nadalje. Ako je i srušite, ostaje vam zemljište – veli nam Kosta Dimitrijević iz osječke agencije za nekretnine “Estate”.

image
Duje Klarić/Cropix

Kuće s bazenima

Nasuprot odličnim nekretninama vrijednosti do 30-ak tisuća eura, nalaze se vile s bazenima u netaknutoj prirodi kojima cijena skače i preko 200, do 300 tisuća eura. Primijećen je i dolazak velikog broja skrivenih investitora koji promptno ulažu u postojeće vinske podrume i restorane. Takve financijske injekcije su Baranji dale epitet gastronomskog i enološkog otkrića, zbog kojeg na vikende i odmore dolaze domaći, ali i brojni strani gosti. Neki od njih potom ozbiljno počinju razmišljati o kupnji vikendice kao dugoročne investicije.

– Više je razloga ovim turbulencijama. Iza toga kriju se poticaji, krije se i činjenica da se ovaj kraj naglo počeo razvijati. Naruku ide i izniman turistički procvat. Bitan faktor je i plodna zemlja kojoj će cijena samo rasti zbog očekivanog dolaska stranog kapitala. Da, očekujemo veliki interes stranaca. A ne zaboravimo ni činjenicu da je poljoprivreda budućnost. Proizvodnja hrane je naš adut u rukavu jer imamo hektare i hektare plodnog zemljišta. Trenutačna mu je cijena od jednog eura pa naviše za metar četvorni. Puno povoljnije nego u drugim hrvatskim krajevima. Očekujemo kako će se puno toga ovdje događati u iduće vrijeme – veli Dimitrijević.

image
Duje Klarić/Cropix

Taj nagli procvat domaće na neki način zabrinjava, no s druge strane svjesni su kako će im to donijeti i pozitivne stvari. S izrazitim nam ponosom govore kako na sjevernom dijelu Baranje, u okolini granice sa Srbijom, u bogatim selima živi podosta njemačkih umirovljenika. U selu Batini domaći nam pokazuju brojne njihove vikendice s vrha brda.

Susjedi - Nijemci

– Naš je susjed Nijemac, tu je za 12 tisuća eura kupio ovu vikendicu. Malo je sredio, i to je to. Tu stalno boravi. U okolnim selima ih ima još podosta. Mi smo inače živjeli u Osijeku, potom smo se preselili u Kanadu i kada smo se odlučili vratiti, kupili smo kuću ovdje u Batini. Kuća je to s voćnjakom, pogledajte što sve ovdje imamo u vrtu. Uživamo. Ovdje je život jeftiniji, imamo svu infrastrukturu, priroda je predivna, zrak je takav da je za oko zapao i nekim japanskim investitorima koji su tu mislili graditi centar za ljude s problemima dišnih puteva. Nažalost, nije se realiziralo. A Nijemci dolaze jer sa svojim mirovinama ovdje žive vrhunski – vele nam Marica i Teodor Živković.

image

Teodor i Marica Živković, povratnici iz Kanade

Duje Klarić/Cropix

Eto kako se u životu sve mijenja. I kako se neke stvari isplate. Oni koji su prije desetak godina kupili nešto u Baranji sada imaju porast vrijednosti za dvostruko, čak i trostruko. A rast će i nadalje, kaže Krunoslav Šabić iz osječke agencije “Tasman-nekretnine”.

– Stiglo je dobro vrijeme za ulaganje u ovaj kraj koji posljednjih pet godina doživljava intenzivan oporavak. To je počelo dovoditi do izjednačavanja naših prosječnih cijena s onima u drugim krajevima Hrvatske. Imamo jako lijepih područja koja oblijeću strani investitori, imamo gastronomiju, vinarije, OPG-ove, vile za odmor, razne sadržaje. Nešto nam se događa. Nešto jako lijepo – veli Krunoslav Šabić. 

01. svibanj 2024 01:21