StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTUGA U KRALJEVSTVU

Novi kralj obratit će se naciji, evo što ga sve očekuje prije krundibe; Pojavila se snimka trenutka kada su okupljeni pred Buckinghamskom palačom saznali za smrt Elizabete II

Piše PSD, JL
9. rujna 2022. - 08:40

8:03 Britanski kralj Charles III. obratit će se u petak naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. u dobi od 96 godina.

Charles III., koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je umrla u svom škotskom domu u četvrtak, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom, uoči susreta s premijerkom i obraćanja naciji.

Sućut iz cijelog svijeta i dalje pristiže kralju i kraljevskoj obitelji zbog smrti Elizabete II., najdugovječnijeg britanskog monarha. Bila je prisutna na svjetskoj pozornici sedam desetljeća.

U Londonu su se tisuće ljudi okupile ispred Buckinghamske palače, a vijest o smrti kraljice dočekana je uz zaprepaštenu tišinu kad je zastava spuštena na pola koplja.

Mnogi su opisali da osjećaju šok zbog smrti jedinog monarha kojeg je većina Britanaca ikad poznavala.

Charles III., koji je automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i vladar 14 drugih država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, rekao je da je smrt bila trenutak velike tuge za njega i njegovu obitelj.

"Duboko žalimo zbog smrti cijenjene vladarice i voljene majke. Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta", priopćio je 73-godišnjak.

Novi kralj trebao bi se susresti s premijerkom Liz Truss prije obraćanja naciji.

Kralj će proglasiti 12 dana žalosti, od danas do dana nakon kraljičina sprovoda.

7:33 Novinari BBC-a prenijeli su atmosferu i misli mladih Britanaca koji odaju počast kraljici Elizabeti II. ispred Buckinghamske palače.

- Nitko više neće vladati tako dugo (70 godina op.a.). Ovo je povijesni dan. Cijeli život imali smo samo kraljicu, od početka. Ovo je jako nestvarno. Do kraja naših života više nikada nećemo vidjeti kraljicu, samo su neki od komentara koje je BBC prenio od mladih Britanaca ispred Buckinghamska palače u četvrtak.

- Imamo osjećaj da je ovo povijesni trenutak. Ovo je kraj jedne ere, uz puno neizvjesnosti, dodao je drugi Britanac.

- Kraljica je bila simbol kontinuiteta i predstavljala je sva četiri dijela našeg Ujedinjenog kraljevstva, glasi još jedan komentar.

7:19 Britanski pjevač Sir Elton John, prijatelj kraljevske obitelji, odao je počast kraljici Elizabeti II. tijekom koncerta u Torontu.

- Bila je nadahnuće. Družio sam se s njom i bila je fantastična. Vodila je zemlju tijekom najvećih, ali i najmračnijih trenutaka graciozno, dostojanstveno, vođena istinski brižnom toplinom, rekao je.

Na koncertu je bilo 50.000 obožavatelja koji su zapljeskali kada je fotografija kraljice prikazana na velikom ekranu.

- Imam 75 godina, ona je sa mnom cijeli život i jako sam tužan što više neće biti sa mnom, rekao je.

Nakon odavanja počasti, Sir Elton je dirljivim tonom izveo skladbu ‘Don‘t Let The Sun Go Down On Me‘.

6:30 Snimljen je trenutak kada je masa okupljenih ispred Buckinghamske palače saznala za smrt kraljice Elizabete II. Nastupila je tišina koju je prekinula jedino zvonjava mobitela. Raspoloženje se promijenilo, svi su najednom imali tmurna lica. Sada je bilo službeno da je kraljica umrla, prenosi BBC.

6:20 Kraljevska obitelj ažurirala je službenu internetsku stranicu royal.uk nakon smrti kraljice Elizabete II., a kralj Charles III. sada je naveden kao Njegovo Veličanstvo Kralj.

Otvorena je online knjiga žalosti gdje ožalošćeni mogu ostaviti svoju poruku. Selekcija bilješki na stranici royal.uk bit će proslijeđena kraljevskoj obittelji, navodi se.

Na stranici royal.uk također se Camilla sada službeno navodi kao kraljica supruga.

5:15 Onog trenutka u kojem je preminula kraljica Elizabeta II., njen sin Charles, prije Princ od Walesa, automatski je postao novi kralj.

Charles će kao monarh biti oslovljavan imenom Charles III. No, prije nego i službeno bude okrunjen kao novi kralj, Charlesa i Britaniju čeka niz protokolarnih obveza, objašnjava BBC.

Za početak, očekuje se da će Charles službeno biti proglašen kraljem u subotu. Proglašenje će se održati u St. James palači pred ceremonijalnim tijelom poznatim pod nazivom Pristupno vijeće.

U teoriji, ceremoniji bi mogli prisustvovati do 700 ljudi, ali s obzirom na relativno kratko vrijeme koje će proteći od Elizabetine smrti, taj će broj vjerojatno biti znatno manji. Tako je, navodi BBC, u slučaju Elizabete II. ceremoniji prisustvovalo oko 200 osoba. Zanimljivo, sam kralj ne prisustvuje toj ceremoniji.

Na sastanku Pristupnog vijeća predsjednik Krunskog vijeća proglasit će smrt kraljice Elizabete II, nakon čega će proklamaciju, u kojoj će se obvezati na podršku novom kralju, potpisati niz dužnosnika i istaknutih osoba Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima premijerka, nadbiskup od Canterburyja i lord visoki kancelar.

Pristupno vijeće trebalo bi se opet sastati u nedjelju, kada će sastanku prisustvovati i kralj. Neće biti klasičnog polaganja zakletve na početku vladavine novog monarha.

No, kralj će imati posebnu izjavu te će se obvezati da će čuvati Crkvu Škotske.Nakon toga, uz zvuk fanfara, Charles će javno biti proglašen novim kraljem i to s balkona St. James palače. Proklamacija će se također pročitati u Edinburghu, Cardiffu i Belfastu. Simbolički vrhunac uzdizanja Charlesa na britansko prijestolje bit će krunidba.

No, s obzirom na organizacijske izazove za takvu grandioznu ceremoniju, ne treba očekivati da će do nje skoro doći. BBC podsjeća da je od trenutka kada je Elizabeta II postala kraljica pa do njene krunidbe prošlo 16 mjeseci.

28. travanj 2024 07:06