StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJavier Milei

Novi argentinski predsjednik šokira; Živi sa sestrom, uvodi dolar i oštre rezove, papa Franjo mu je odvratni ljevičar

Piše Robert Bajruši/ JL
20. studenog 2023. - 15:53

Izraziti politički desničar i ekonomski libertarijanac Javier Milei novi je predsjednik Argentine, osme po veličini države svijeta i tridesete po snazi ekonomije. U drugom predsjedničkom krugu održanom ove nedjelje uvjerljivo je pobijedio s 56 posto glasova, u usporedbi s 44 posto za Sergija Massu, peronističkog kandidata i ministra gospodarstva, ili s razlikom od gotovo tri milijuna glasova. Opća je ocjena da Argentina kreće u nepoznato, pod vodstvom ekonomista koji sebe opisuje kao liberalnog libertarijanca i anarhokapitalista.

Pedeset trogodišnji Javier Milei ušao je u politiku tek 2021. godine. Nakon što je osnovao libertarijanski savez "Sloboda dolazi" (La Libertad Avanza), ubrzo je izabran u parlament iz jednog od okruga Buenos Airesa. Argentinci su ga upoznali jer je često sudjelovao u televizijskim emisijama raspravljajući o ekonomskim i političkim temama. Milei ne samo da je oštro govorio protiv argentinskih političara, već je na televiziji i često galamio na sugovornike, piše Jutarnji list.

image
Luis Robayo/Afp

Na predizborne skupove dolazi u automobilu Cadillac de Ville, onom istom kakav je imao Elvis Presley, a na bini bi mahao motornom pilom, simbolično pokazujući kakvu politiku namjerava provoditi. Privatno je podjednako normalan - živi sa sestrom i četiri psa mastifa koje je nazvao po poznatim ekonomistima - Murray, Milton, Robert i Lucas (u čast Murrayja Rothbarda, Miltona Friedmana i Roberta Lucasa). Ti psi su potomci njegova prvog Conana, koji je umro 2017., ali Milei i danas o njemu govori kao o živom. Mediji spekuliraju da mu je sestra ujedno i ljubavnica, ali oni to odbijaju komentirati. Argentince, zgrožene privrednim kolapsom države, ništa od spomenutog nije spriječilo da ga uvjerljivo podrže za predsjednika. A on je najavio da neće odustati od radikalnih mjera koje je zagovarao u kampanji.

‘nema mjesta za postupnost, nema mjesta za mlakost‘

"Danas je povijesna noć za Argentinu. Hvala onima koji su dvije godine radili na čudu da imamo liberalno-libertarijanskog predsjednika", rekao je u prvom obraćanju. "On je kao nitko drugi razumio iscrpljenost Argentinaca uslijed ekonomske krize i njegovi radikalni prijedlozi katapultirali su ga ove nedjelje na položaj predsjednika Argentine", piše El Pais.

image

‘Preokrenut ćete svoju zemlju i uistinu učiniti Argentinu ponovno velikom‘, poručio mu je Donald Trump

Afp

Mileijevu pobjedu slave najpoznatiji svjetski desničari, poput bivšeg predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, koji je otvoreno podržao njegovu kampanju i obećao da će prisustvovati inauguraciji. "U Južnoj Americi ponovno blista nada", napisao je Bolsonaro na platformi X, pozdravljajući ono što je nazvao pobjedom za "poštenje, napredak i slobodu".

Bivši američki predsjednik Donald Trump napisao je: "Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćete svoju zemlju i uistinu učiniti Argentinu ponovno velikom." Mileijevu pobjedu proslavio je i vlasnik X-a Elon Musk, koji je objavio: "Prosperitet je pred Argentinom".

U stvarnosti, za Mileijevu pobjedu bila je ključna podrška koju je dobio od bivšeg predsjednika (2015. - 2019.) Mauricija Macrija, koji je ranije ispao, pa pozvao svoje pristaše da glasaju za sadašnjeg pobjednika. Milei je odmah krenuo žestoko i upozorio da će biti vrlo oštar prema onima koji se "nasilno" opiru promjenama koje je predložio.

image

Pristaše Javiera Mileija euforično su proslavili njegovu pobjedu

Luis Robayo/Afp

"Ako brzo ne krenemo sa strukturnim promjenama koje Argentina treba, idemo prema najgoroj krizi u povijesti. Ali danas ponovno prihvaćamo ideje slobode kako bismo bili svjetska sila. Model dekadencije je došao kraju, nema povratka", rekao je, optužujući svoje prethodnike da su učinili da Argentina od jedne od najbogatijih zemalja na svijetu danas zauzima 130. mjesto, s inflacijom koja iznosi 140 posto te 40 posto stanovništva koje je zaglibilo u siromaštvo. Jasno je dao do znanja da će promjene početi čim on preuzme dužnost, 10. prosinca. "Situacija u Argentini je kritična. Promjene koje su potrebne našoj zemlji su drastične, nema mjesta za postupnost, nema mjesta za mlakost, nema mjesta za polovične mjere."

protivnik prava žena na pobačaj

No, potreba za pronalaženjem trenutačnih rješenja natjerat će Mileija da pregovara s onima koje je tijekom kampanje nazivao "usranim ljevičarima", "ljudskim ološem" i "katastrofama". Sa samo 38 svojih od 350 zastupnika u Kongresu, Milei će isto tako trebati pomoć 94 Macrijeva zastupnika i njihove glasove.

Njegov program zagovara smanjenje države na minimum jer vjeruje da će tržište samo po sebi riješiti probleme zahvaljujući razvoju trgovine i izvoza. Također predlaže preispitivanje vrijednosti jednakosti i socijalne pravde koje su strukturirale argentinsko društvo od početka prošlog stoljeća.

image

Milei se zalaže za politiku ‘motorne pile‘, oštre rezove, koje pristaše prihvaćaju

Luis Robayo/Afp

U ekonomiji Milei predlaže "sveobuhvatnu reformu", jer je "paternalistička država", smatra ultraliberal, početak svih zala i zato je želi svesti na minimum. Jedna od prvih mjera za spas Argentine trebalo bi biti napuštanje nacionalne valute pesosa i prelazak na američki dolar. Zajedno s eliminacijom Središnje banke, za koju vjeruje da je vladajući političari "koriste kao stroj za novac", to će stati na kraj visokoj inflaciji. Milei namjerava smanjiti broj ministarstava s 18 na osam, "progresivno" ukinuti planove socijalne pomoći i reducirati mirovinske fondove, a obrazovanje i zdravstvo više neće biti besplatni. Već ionako siromašni Argentinci na to su rekli "može" i glasali za njega. Usto, protivnik je prava žena na pobačaj, koji je legalan od 2020. godine.

Skeptični ekonomisti i poslovnjaci

Milei je na strani Sjedinjenih Država, Izraela i "slobodnog svijeta" i izjavio je da je protiv ulaska Argentine u savez BRICS. Verbalno se obračunao i sa sunarodnjakom papom Franjom za kojega je rekao da je "odvratni ljevičar" i "predstavnik zla", ali ipak je nedavno poručio da će ga, ako Jorge Bergoglio dođe u Argentinu, primiti s državnim počastima. To nije spriječilo svećenike da u crkvama Buenos Airesa održe mise na kojima su se molili za Franju.

image

Za papu Franju Milei je rekao da je ‘odvratni ljevičar‘ i ‘predstavnik zla‘

Andreas Solaro/Afp

Javier Milei najavio je da će vojni proračun porasti s 0,6 posto BDP-a na 2 posto, predlaže dodatnu opremanje, obuku i pružanje tehnologije sigurnosnim snagama kako bi im se vratio njihov "profesionalni i moralni autoritet" i najavljuje "nultu toleranciju" prema kriminalu. On i buduća potpredsjednica Victoria Villarruel dovode u pitanje mnoge dogovore postignute u demokratskoj tranziciji, a 30.000 likvidacija u izvedbi vojne hunte opisuju kao "ekscese".

Uoči prvog kruga izbora Reuters je pitao 125 argentinskih poslovnih ljudi što misle o Mileijevim prijedlozima. Samo dvoje ispitanih podržalo je potpuni prijelaz na dolar. "Iako se jednostavna rješenja mogu činiti privlačnima, vjerojatno će dovesti do još većeg uništenja u kratkom roku", ocijenilo je njegovu ekonomsku politiku stotinu vodećih svjetskih ekonomista, među kojima su Thomas Piketty, Jayati Ghosh i Branko Milanović.

Prema njihovu mišljenju, "značajni rezovi u državnoj potrošnji povećat će ionako visoke razine siromaštva i nejednakosti te bi mogli dovesti do ozbiljnog porasta društvenih napetosti", piše Jutarnji list.

image

Bivši kontroverzni brazilski predsjednik Jair Bolsonaro podržao je Mileijev izbor

Nelson Almeida/Afp
28. travanj 2024 15:27