StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE SAMO U NAS

Njemačkom zdravstvu prijeti kolaps? Zbog financijske krize zatvaraju se ordinacije, nedostaje liječnika.....

Piše dv
18. kolovoza 2023. - 13:24

Šef državne Nacionalne udruge liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja (KBV) Andreas Gassen poručio je da se strahuje od kolapsa zdravstva zbog te kako bi pacijenti mogli čekati mjesecima na termine za liječničke preglede, donosi Fenix Magazin.

Upozorava kako trenutno loša ekonomska situacija stvara probleme mnogim medicinskim ordinacijama dok istovremeno stariji liječnici odlaze u mirovinu dok njihovih nasljednika nema.

Gassen kaže kako Njemačka ide prema velikom problemu opskrbe ako se ambulantno područje skrati i postane sve neprivlačnije za sljedeću generaciju liječnika, piše Fenix Magazin.

- Ovaj problem postoji godinama. Mnogi domaći liječnici imaju problema s primanjima. Visoki troškovi i birokracija također bi mogli pogodovati zatvaranju ordinacija. Ovo ne pogađa samo ruralna područja, postoji i strah od brojnih zatvaranja ordinacija u velikim gradovima, što će značajno ograničiti opskrbu u blizini bolnica. Opskrba cijele zemlje je u pitanju- rekao je Gassen.

Ako liječnici ne mogu pronaći nasljednika za svoju ordinaciju, to može utjecati na vrijeme čekanja.

Gassen je poručio saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu kako država mora pomoći u financiranju ordinacija jer će se ubuduće zatvoriti. -Osim toga, izostala je kompenzacija inflacije, birokracija i digitalne aplikacije poput e-recepta opteretile su liječnike. Kako bi izbjegli ‘kolaps prakse‘, kako to naziva medicinska struka, liječnici i psihoterapeuti žele u petak, 18. kolovoza, Karlu Lauterbachu iznijeti zahtjeve- rekao je Gassen.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da navode smatraju ‘neshvatljivima‘. Kažu da su rashodi zakonskog zdravstvenog osiguranja za medicinsku skrb u ordinacijama porasli za 44 posto, dok sustav E-recept dobro funkcionira.

25. svibanj 2024 02:53