StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVrijeme gatara

Njemački tabloidi predviđaju početak velikog rata NATO-a s Rusijom 2025. godine. Admiral Lošo to je najavio još 2007.

Piše DAVOR KRILE/sd
16. siječnja 2024. - 15:53

U boljim je dalmatinskim lokalima još prije rata znao na vratima visiti natpis ‘Čitateljima Bilda ulaz zabranjen‘ (Bild-leser sind verboten). Nekad su, naime, turisti sumnjive estetike bili prezrena margina pa ih se moglo rutinski ekskomunicirati, no u međuvremenu su itekako posvuda postali mainstream i samouvjereno ravnaju svim bitnim procesima, piše Slobodna Dalmacija.

image

Njemački ministar obrane s vojnicima Bundeswehra 

Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Isti taj prezreni i tabloidni Bild je tako nedavno došao do ‘ekskluzivnog‘ otkrića da se u Njemačkoj uskoro očekuje početak rata s Rusijom. Veliki oružani sukob između NATO-a i Rusije je neizbježan, tvrdi ovaj tabloidni dnevnik, premda se Putin već dvije godine muči kao Isus na križu i s ozbiljnijom okupacijom goloruke i sirotinjske Ukrajine. Štoviše, njemačka žuta štampa, pozivajući se na navodni tajni dokument njemačkih oružanih snaga, smatra kako se njemačke oružane snage (Bundeswehr) intenzivno pripremaju za potencijalni hibridni napad Rusije na istočno krilo NATO-a već za koji dan, u veljači. Navodni dokument detaljno opisuje i kako bi napetost mogla rasti do otvorenog sukoba između Rusije i NATO-a. Bildov scenarij predviđa da će ruska mobilizacija započeti u veljači 2024., nakon čega će uslijediti proljetna ofenziva u Ukrajini a potom napad na baltičke zemlje u srpnju. Isprva se očekuju samo kibernetički napadi i drugi oblici hibridnog ratovanja, a kulminacija napetosti i početak pravog velikog rata prognozira se u ljeto 2025.

image

Vladimir Putin s urednicima svojega Bilda, agencije Sputnik

Alexander Ryumin/Afp

Napetosti bi mogle posebno uzavreti u listopadu ove godine, potpiruje Bild, kad Rusija premjesti trupe i projektile u Kalinjingrad, svoju eksklavu na Baltiku. Granični sukobi i nemiri s brojnim žrtvama mogući su u “Suwalki koridoru” (prolaz između Bjelorusije i Kalinjingrada uz poljsko-litvansku granicu) Nakon američkih izbora u studenome 2024. Rusija bi mogla ponoviti svoju invaziju iz Ukrajine na teritorij NATO-a, sve uz podršku Bjelorusije, špekuliraju tabloidni stručnjaci. Prognoze iz staklene kugle Bild završava procjenom kako će NATO u tom slučaju rasporediti stotine tisuća svojih vojnika na svoje istočno krilo i ući u sukob s Rusijom negdje početkom 2025.

image

Admiral Davor Domazet Loso: vizionar i ratnik

Nenad Opacak /Cropix

Zanimljivo je da je savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, slavni admiral s beogradskim zubima Davorin Domazet Lošo, još daleke 2007. godine prognozirao da će Treći svjetski rat izbiti upravo te iste 2025. godine, ali u hrvatskoj Rijeci. Urednici Bilda prekognicijski prilično zaostaju za Lošom, pa im se ovih dana otvoreno rugaju i iz Kremlja.

Moskva je, naime, potpuno ismijala članak u njemačkim novinama u kojem se kaže da se Berlin priprema za skori oružani sukob između NATO-a i Rusije. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova usporedila je Bildova predviđanja s onima kakve se može pronaći u gatare.

image

Njemački soldati u očekivanju rata već dobijaju duple porcije

Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Pročitala sam njemački ‘tajni plan‘ za rat koji je procurio u informativne kanale Bilda. To je poput moćnog cjelogodišnjeg horoskopa za Ribe s podznakom u Raku", rekla je Putinova portparolka, u ovom slučaju školski pojam ozbiljnosti za sve zapadnjačke histerike što na razne načine profitiraju na strahu od šireg rata.     

01. svibanj 2024 11:50