StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetozbiljna sabotaža

Njemačka na nogama nakon sastanka vojnog vrha: ‘Snimka je autentična, to vam je dokaz kakvi su Rusi špijuni!‘

Piše HINA
2. ožujka 2024. - 16:30

Njemačka istražuje audiosnimku objavljenu u ruskim medijima za koju se tvrdi da je konferencijski poziv visokih njemačkih vojnih dužnosnika o oružju za Ukrajinu, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće špijunaže u Njemačkoj i pozive Rusiji na pojašnjenje. Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane rekao je u subotu da ne može potvrditi autentičnost snimke, ali savezni ured za vojnu protuobavještajnu službu istražuje slučaj i bit će poduzeti svi potrebni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, prva je u petak objavila audio snimak koji je objavljen i na njezinom Telegram kanalu. Reuters je preslušao 38-minutnu snimku, ali nije mogao neovisno potvrditi njezinu autentičnost. Sudionici poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz dosad javno odlučno odbijao. Također se govori o obuci ukrajinskih vojnika, te mogućim vojnim ciljevima. Scholz je tijekom boravka u Rimu rekao novinarima u subotu da je curenje snimke potencijalno "vrlo ozbiljno". 

image
Tobias Schwarz/Afp

"Zato se to sada vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. To je također potrebno", rekao je. Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije u subotu odgovorilo na zahtjev poslan e-mailom za komentar. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u petak na društvenim mrežama: "Tražimo objašnjenje od Njemačke."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je novinarima govorio o "lukavim planovima Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očiti zbog objave ove audiosnimke. To je eklatantno samorazotkrivanje", rekao je Lavrov.

Roderich Kiesewetter, član njemačkog parlamenta, rekao je za novine Handelsblatt da smatra da su izvještaji autentični. 

"Rusija naravno pokazuje koliko se intenzivno koristi špijunažom i sabotažom kao dijelom hibridnog rata. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurilo kako bi se utjecalo na odluke, diskreditiralo i manipuliralo ljudima", citiran je.

image
Ronny Hartmann/Afp
27. travanj 2024 01:22