StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGP GORNJI BRGAT |

NIKAD ‘TANJI POČETAK‘ Preko Brgata nam na ljetovanje u Kupare i Srebreno dolaze jedino ‘Skandinavci‘

Piše foto: Tonći Plazibat/CROPIX
11. srpnja 2020. - 09:31
Ako se po jutru dan poznaje i ako je o ovoljetnoj turističkoj sezoni suditi prema prvim turističkim lastama što nam dolaze preko graničnog prijelaza Gornji Brgat, početak srpnja ukazuje na to kako će sezona biti "nikad tanja". Jer, prilazni plato izlaznom te ulaznom dijelu ovog Dubrovniku najbližeg graničnog prijelaza doslovce su pusti i tek zvuk pogonskog motora rijetkih automobila iz smjera Ivanice i Trebinja poremete upornu pjesmu zrikavaca koji se nadmeću tko će glasnije odsvirati prirodno zadanu partituru. Podne je i bjelina kamenjara kraj prijelaza sve vozače bljeskom zasljepljuje i maklo tko nije pomislio kako bi na platou ispred carinskih i punktova Granične policije mogli odigrati nogometnu utakmicu lokalne lige.

image
MGP Gornji Brgat
CROPIX


Tek nekoliko vozila dnevno
Ipak, ni vreli početak srpnja nije prepreka za novinarsku zadaću o početku sezone. Dok čekamo da se nekome sa sjeverne strane digne rampa i propusti ih ka moru i Durovniku, nemoguće je ne prisjetiti se početka srpnja prošle godine kada su vozači u kolonama ka sjeveru i posebno ka jugu doslovce čekali i po tri sata. Sjećamo se plača djece i znoja koji se cijedio niz lice roditelja nemoćnih da pomognu dehidriranim mališanima. Istina, gužvama su tih dana doprinosili i problemi s računalima, odnosno s internetom i telekomunikacijama, ali to ne mijenja činjenicu da su kolone bile od kružnog toka na Gornjem Brgatu. No, sada nam razgovor sa službenicima Carine i Granične policije otkriva kako je promet tek na 10 posto onog iz prošle godine s kraja lipnja i početka srpnja. Pa i taj je "rekord" dosegnut tek od ovog tjedna, jer je prethodnih dana iznosio doslovce nekoliko vozila dnevno!
O cestovnom prometu početkom srpnja najbolje govori podatak kako je proteklog četvrtka između 11,15 i 12,30 sati, sa strane sjevernog susjeda u Hrvatsku ušlo samo sedam vozila, dok su sa strane Župe prema sjeveru prošla samo tri osobna vozila!

image
Medjunarodni granicni prijelaz Gornji Brgat izmedju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine
CROPIX


Jedini "turisti"
Od onih koji su ušli u Hrvatsku, valja reći kako je jedan bio s BiH- registracijama, drugi s registarskim tablicama Čakovca, a pet ostalih s dubrovačkim tablicama. Carinici nam kažu kako od otvaranja granice za BiH- građane granicu pređu tek rijetki Bosanci, a nešto češći su Skandinavci:
- To su nam jedini turisti, s tim da morate znati kako u vozilima s registracijama Danske, Norveške i Švedske zapravo dolaze građani iz Trebinja i okolice koji su tijekom nedavnog rata prognani iz svojih domova. U ovo doba uglavnom posjećuju obnovljene domove te koriste priliku za otići na kupanje, najšešće u Kupare i Srebreno. A 'starosjedioci' su odluku o otvaranju granica s BiH pozitivno primili, iako još uvijek, istočnohercegovački radnici po završetku radnog vremena dolaze do Gornjeg Brgata da bi se raspitali je li normaliziran granični promet te može li se u Hrvatsku bez obvezne 14- dnevne samoizolacije. Stoga većina radnika još uvijek koristi smještaj kojeg su im u najkraćem roku osigurali dubrovački poslodavci kako bi im pomogli a sebi osigurali radnu snagu, ponajviše u sektoru trgovine- govore nam državni službenici na granici prema Ivanici.

image
Kristo Kristović he u Trebinju posjetio automehaničara
CROPIX


-Problema s prelaskom granice ovih dana uopće nisam imao i sve je trajalo manje od minute. Inače za prijevoz robe koristim kamion, a ovaj put sam iznimno u "cady"-u. Gužve, ako se to tako može nazvati, ima tek u jutarnjim satima, a tek me je zadnji lipanjski vikend podsjetio na gužve kakvih smo se zaželjeli. Radnike iz BiH nisam vidjeo već neko vrijeme i vjerojatno koriste smještaj kojeg su im poslodavci osigurali. Primjetio sam kako Dubrovčani i Župljani već odlaze u šoping ili na pečenje u Trebinje, ali valja reći kako ih najveći broj prelazi samo zbog goriva jer je cijena dizela 1,61 KM a benzina 1,8 KM, što je sve oko prihvatljiuvih šest kuna- kaže Joško Brailo, dok poljoprivrednik Kristo Kristović ističe da u Trebinju nije bio od siječnja.
Jeftiniji servis, jeftinije gorivo
- Ovaj put sam išao poslom, kod mehaničara. Iako su znatno poskupili još su osjetno povoljniji nego u Dubrovniku. Jutros sam nešto iza 7 sati vidio "gužvu" od nekoliko radnika iz BiH, ali prazna granica najbolje pokazuje kakva će nam biti sezona- govori Kristović koji je ipak optimist i vjeruje da će uskoro ka plažama u Župi krenuti veći broj turista.

image
Ante Beljo sa sinom Stankom i kceri Marom vraća se s Ivanice
CROPIX


U jednom od vozila je i Anto Beljo, Hercegovac podrijetlom iz Rame. S njim u vozilu su kći Mare (5) i sin Stanko (8). Dok simpatično zamazani mališani jednu krafnu s Eurokremom, Anto priča kako se već odomaćio na jugu Hrvatske, gdje i radi, ali je na Ivanici kupio obiteljsku kuću:- tamo imam prepelice i koke, ali u Župi kći ide u vrtić, a sin u školu:
-Tijekom trajanja korona- krize privremeno smo preselili Mandaljenu, a sad sam upravo obišao perad- priča Anto kojemu djeca upadaju u riječ:- Meni je ljepše u Župi, bolji je internet i tu imam više prijatelja- dovikuje Stanko kojeg cvrkutavim glasom nadglašava sestra Mare:
-I meni je ljepše u Župi! U susjedstvu je puno malih beba i s njima se igram. I naša mama će na jesen dobiti bebu!- dovikuje djevojčica i zajedno s bratom maše rukicama dok nas otac pozdravlja uputivši se ka Mandaljeni.

image
Zatonjanin Ivo Batinić prognozira da će sezona 2020. biti "nikakva"
CROPIX


Sunce neumoljivo peče, jače nego u rerni krušne peći. u oba smjera je vozila sve manje. Nakon duže pauze nailazi još jedan automobil, ovaj put vozač je Ivo Batinić iz Zatona. Nije teško zaključiti: to je poljoprivrednik što nije naučio na priču nego na teški rad. Kao 'uz prisilu', uspijevamo od njega izvući tek rečenicu- dvije:- Ova će sezona biti nikakva! Tko zna kakva nas zima čeka?! Siguran sam kako će je preživjet samo oni koji imaju nešto zemlje, makar kao okućnicu. Oni neće biti gladni a svi ostali strepe kako prezimiti i dočekati novu sezonu!
26. travanj 2024 09:04