StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet7 smrtnih grijeha

Neobična epidemija: sedam ruskih naftnih oligarha u par mjeseci pronađeno je mrtvo, neki i uz leševe žena i djece. U bajku da je to slučajnost može vjerovati samo dijete i budala

Piše D. K./sd
29. srpnja 2022. - 18:53

Sedam ruskih oligarha s dubokim vezama u državnim energetskim tvrtkama pronađeno je mrtvo od početka ove godine, a nijedan nije umro od epidemije koronavirusa. Neki su pronađeni i uz leševe svojih mrtvih žena i djece, piše Slobodna Dalmacija.

Sergej Protosenja, bivši zaposlenik Novateka neto težine bankovnih računa od cca 433 milijuna dolara, pronađen je obješen u svojoj luksuznoj vili u Španjolskoj 19. travnja. Supruga i 18-godišnja kći također su nađene mrtve, s ubodnim ranama na tijelu. Službena istraga je zaključila da se radi o ubojstvima i samoubojstvu, no utjecaj novca na službene akte bilo koje države trajno je fatalan, što se lijepo vidjelo i prilikom blokade ruske tajkunske imovine diljem Europe.

image
Mikhail Klimentyev/AFP

Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi 18. 4. Uzrok je rana od vatrenog oružja. Njegova supruga i 13-godišnja kći također su pronađene mrtve od rana od vatrenog oružja. Stan je bio zaključan iznutra. Ruske vlasti također su objavile kako je posrijedi ubojstvo i samoubojstvo. Očito je riječ o nekoj nepoznatoj epidemiji u ruskom energetskom kompleksu.

Milijarder Vasilij Melnikov pronađen je izboden na smrt u svom stanu, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova od 10 i 4 godine koji su također pronađeni prepuni ubodnih rana. Nije bilo znakova nasilnog ulaska. Ruska policija opet je utvrdila da se radi o ubojstvu i samoubojstvu.

Oligarh ukrajinskog porijekla Mihail Watford, koji se obogatio na nafti i plinu, pronađen je još u veljači obješen u garaži svoje kuće u Surreyju u Engleskoj. Istraga je još u tijeku, ali britanska policija kaže da ne vjeruje da je umro pod sumnjivim okolnostima.

Aleksander Tjuljakov, bivši direktor velike ruske energetske kompanije Gazproma, pronađen je obješen u garaži svog stana u blizini St. Petersburga 25.2. Više dana uoči njegove smrti, ruski mediji su pisali kako su svjedoci vidjeli teško pretučenog Tjuljakova.

Leonid Shulman, još jedan direktor Gazproma, pronađen je mrtav u svojoj vikendici. Pokraj njegova tijela pronađena je oproštajna poruka u kojoj je pisalo da ne želi biti osoba s invaliditetom ili teret svojoj obitelji. Poruka se povezuje s misterioznom nesrećom koju je malo prije toga doživio i u kojoj je slomio nogu.

Aleksander Subotin, bivši glavni direktor ruske naftne kompanije Lukoil, pronađen je mrtav u šamanovoj kući u Mjitiščiju nedaleko od Moskve. Subotin je, prema službenom tumačenju, doživio srčani udar nakon što je posjetio šamana koji je na njemu izvodio jamajkanske woodoo rituale. Egzotično objašnjenje.

Sedam direktora, sedam turbobogataša, sedam Putinovih naftno-plinskih tajkuna umrlo je naprasno i prije vremena, u iznimno kratkom roku. Jesu li sve te smrti tek plod slučaja, niz nasumičnih koincidencija, dramatični složenac njihovih tragičnih intimnih i obiteljskih prilika? U tu bajku, nalik na onu o sedam kozlića ili o sedam patuljaka, može vjerovati samo dijete i budala. Povijest je dosad nebrojeno puta pokazala da ruski disidenti, a naročito neposlušnici iz najužega kruga ljudi od privilegija i povjerenja, imaju fatalnu tendenciju preranoga životnog kraja. Istu nerijetko imaju i članovi njihovih obitelji.

28. travanj 2024 17:56