StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAKONODAVSTVO

Nećete vjerovati, ali Francuska, Španjolska i Portugal zakonom ne zabranjuju incest! Francuzi to upravo namjeravaju promijeniti, prvi put nakon 1791.

Piše PSD
13. siječnja 2022. - 16:25

Francuska vlada najavila je plan za zabranu incesta, čime će se zakonodavno uskladiti s većinom europskih zemalja. Naime, prema francuskom zakonu, incest je zabranjen samo ako su u njega uključeni maloljetnici, donosi Slobodna Dalmacija.

Državni tajknik Adrien Taquet rekao je da vlada želi kriminalizirati incestuozne veze čak i kada obje strane imaju više od 18 godina. "Koje god dobi, ne možete imati seksualne odnose s ocem, sinom, kćerkom...", rekao je za AFP. “Nije to pitanje svojevoljnog pristanka odraslih na seksualni odnos. Borimo se protiv incesta. Signali moraju biti jasni.”

Laurent Boyet, predsjednik dobrotvorne organizacije za zaštitu djece Les Papillons, pozdravio je tu objavu: "Incest je društveno, običajno nedozvoljen, ali nije zakonski i važno je da se to dvoje poklopi", rekao je i dodao: “Seksualni odnos između roditelja i djeteta uvijek uključuje oblik kontrole, čak i kada je dijete postalo punoljetno, zbog čega je incest specifičan čin koji zahtijeva posebno zakonodavstvo.”

Isabelle Aubry, predsjednica udruge Face à L'inceste, koja nudi pomoć žrtvama incesta, rekla je da su Francuska, Španjolska i Portugal jedine europske zemlje bez zakona koji zabranjuju incest koji uključuje odrasle osobe i koje time "ne uspijevaju zaštititi djecu koja bi se iz takvih odnosa mogla roditi".

Postojeći zakon je naslijeđe Francuske revolucije, koja je 1791. ukinula ono što se smatralo kršćanskim moralom starog režima, kada su zločini poput incesta, blasfemije i sodomije uklonjeni iz statuta. Dugogodišnji tabu oko toga srušen je prošle godine, objavljivanjem knjige u kojoj se tvrdi da je Olivier Duhamel (71), poznati političar i sveučilišni profesor, seksualno zlostavljao svog posinka tinejdžera 1980-ih. Priznao je optužbe, ali se nije suočio s kaznenim progonom, zbog zastare.

Laurent Boyet je rekao: "Problem sa zakonom bio je u tome što je implicirao da je incest prihvatljiv za starije od 18 godina."

Postoje i suprotna mišljenja, pa je tako poznata odvjetnica Marie Dosé rekla da je protiv potpune zabrane incestuoznih veza. Tvrdi da se očuh, koji je imao sporazumni seksualni odnos s pastorkom starijom od 18 godina, ne bi se trebao suočiti s kaznenim progonom. "Svaka seksualna veza ovog tipa nije nužno zločin", rekla je.

03. svibanj 2024 23:46