StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSIGURNOSNA PROVJERA

Ako ste letjeli s dubrovačkog aerodroma, a prije ulaska u avion ‘lijepili‘ su vam trake po stomaku, evo o čemu se radi

Piše Ahmet Kalajdžić
21. veljače 2022. - 14:24

Redakciji Dubrovačkog vjesnika poožalio se dio naših čitatelja koji su doživjeli, kako su nam rekli, neobično iskustvo kad su, u namjeri da otputuju zrakoplovom prema Zagrebu, prolazili inače uobičajenu kontrolu putnika. Prema onome što su nam rekli u telefonskom razgovoru, doživjeli su da ih se "posebno odvoji iz grupe pooutnika te je, različito od postupka za većinu, od njih zatraženo da otkriju trbuh, nakon čega je zaštitar prešao trakom oko pupka, a nakon toga su morali predati i svoj mobitel na kontrolu".

Glede navedene povećane razine sigurnosne porovjere obratili smo se s pitanjem nadležnoj službi Zračne luke Dubrovnik u Čilipima, iz koje su nam odgovorili:

-Ne radi se o novom obliku sigurnosne provjere, već o metodi zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage koja je, temeljem EU- i nacionalne regulative, na snazi od 2015. godine. Konkretno, riječ je o testiranju putnika i prtljage na vrlo male čestice eksploziva, odnosno pregledu pomoću ETD- uređaja (Explosive Trace Detection). Ista se ne provodi selektivo, nego na kontinuiranoj nasumičnoj osnovi pomoću algoritma koji se ne može unaprijed predvidjeti. Procedura podrazumjeva uzimanje brisa (uzorka) za točno propisanih dijelova tijela putnika ili predmeta koje putnik koristi. U navedenom primjeru uzorak je uziman iz područja pojasa putnika, što je definirano propisanim protokolom.

07. svibanj 2024 04:28