StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Psi rata‘

Naselja u Rusiji oblijepljena lecima o izuzetno opasnim bjeguncima: počelo se događati ono od čega su svi strahovali kada je Prigožin krenuo regrutirati kriminalce iz zatvora...

Piše D.K./sd
2. siječnja 2023. - 12:55

Šest naoružanih bivših osuđenika koji su se nedavno pridružili plaćeničkoj ruskoj skupini Wagner kako bi šestomjesečnim ratovanjem u Ukrajini pokušali ishoditi kaznenu aboliciju - naglo se predomislilo, donosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što su shvatili da bi u Putinovu besmislenom ratu mogli i poginuti, još su 22. prosinca bez pitanja napustili Wagnerov centar za obuku u ukrajinskoj regiji Luhansku, te su naoružani pobjegli natrag u Rusiju.

U nedjelju je ruska policija za njima, vjerojatno na temelju dojava očevidaca, organizirala spektakularnu potjeru u ruskom pograničnom području oko Rostova na Donu, no bez većih uspjeha. Naselja u ovom kraju oblijepili su i lecima upozorenja da su bjegunci izuzetno opasni, piše britanski Telegraph.

image

amblem Wagnera

screenshot

“Stanovnike se poziva da obrate posebnu pozornost na osobe u uniformama. Moraju se poštivati ​​mjere osobne sigurnosti”, stoji u letcima ruske policije.

U okolici Rostova na Donu u prosincu je već uhvaćen jedan dezerter iz plaćeničke skupine Wagner. Sudbina mu je nepoznata, no poznato je da su se ovi Putinovi ‘psi rata‘ proslavili nedavnim videom u kojemu su prikazali kako su jednom svom bivšem borcu koji je dezertirao pa prebjegao na ukrajinsku stranu maljem smrskali glavu.

I Jevgenij Prigožin, ruska inačica Željka Ražnjatovića Arkana, potvrdio je u kanalu Telegram kako je šest njegovih plaćenika trenutno u bijegu, ali je jako nastojao umanjiti i sramotu i opasnost od grupe odbjeglih kriminalaca. Kao što je poznato, tvorac plaćeničke vojske Wagner osobno je prošlog ljeta obilazio ruske kaznionice i regrutirao kriminalce, dilere i ubojice za rat u Ukrajini obećavajući im aboliciju i slobodu.

image

Sjedište grupe Wagner

(Photo by Olga MALTSEVA/AFP)

“Ruska Nacionalna garda, policija i sigurnosne službe Wagnera u svakom trenutku love razne vrste naoružanih ljudi”, izjavio je jučer Prigožin minimizirajući štetu od bijega s fronta svojih zatvorskih regruta. Kazao je i da se svakodnevno pritvaraju mnogi zlikovci za koje građani ne moraju ni znati. „Zato lijepo spavajte“, pokušao je sedirati rusku javnost ‘Putinov kuhar‘ i kreator mnogih zločinačkih operacija Kremlja.

Prigožin je zahvaljujući akcijama plaćenika grupe Wagner u Ukrajini nedavno jako uzdigao svoj utjecaj i moć u Putinovu suradničkom krugu. Oporbena ruska novinska stranica Meduza objavila je nedavno kako Putin smatra da je Wagner u Ukrajini najzaslužniji za pobjede u istočnoj regiji Donbasa. “On više nije samo potrčko zadužen za neke neugodne zadatke. Prigožin se smatra učinkovitim ratnim menadžerom i osloboditeljem regije Luhanska”, rekao je izvor iz samog Kremlja za ovu web stranicu.

image

Grupa Wagner ne okuplja samo kriminalce, ima i neonacista 

screenshot/twitter

Kao i sama ruska vojska, Wagnerova grupa platila je visoku cijenu u Ukrajini, bez obzira na neke ratne uspjehe. Prigožin je bio prisiljen od ljeta naovamo popunjavati im redove kriminalcima i osuđenicima koje u bitkama, poput one za Bahmut, nerijetko šalju u valove juriša koji znače sigurnu smrt. Ugovor s Wagnerom im jamči brisanje kazni i aboliciju nakon šest mjeseci na bojištu, no najveći broj ih ne preživi nakon obuke ni šest dana.

I kriminalci imaju instinkt, pa sve češće iz redova Wagnera pokušavaju pobjeći još dok su u prihvatnim kampovima.  Prigožinova regrutacijska misija po robijašnicama završava tako kao potpuni fijasko: za dostojan finale nedostaje samo da samoga tvorca Wagnera netko od njegovih zatvorskih regruta na koncu oslobodi svih ratnih briga.       

27. travanj 2024 14:02