StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRATKO JE TRAJALO

Nancy Pelosi napustila Tajvan! Dijeli se snimka na kojoj se američka kongresnica užurbano penje u avion. Sve više pitanja je li njezin posjet vrijedan posljedica koje donosi

Piše dv
3. kolovoza 2022. - 13:09

Kako prenose mediji, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi završila je svoj boravak na Tajvanu, a njezin avion se sprema poletjeti iz Tajpeja. Isplivala je i snimka na kojoj se ona užurbano penje stepenicama aviona.

Podsjetimo, Pelosi je u Taipei doletjela noć ranije te se sastala sa šefom tajvanskog štaba Tsai Ing-wenom. Ovo je prvi posjet predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa otoku još od 1997. godine, donosi Slobodna Dalmacija.  

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i protivi se bilo kakvom kontaktu Taipeja sa službenicima i vojskama zemalja s kojima Peking ima diplomatske odnose.

Kina je prethodno više puta upozorila da taj posjet, ako do njega dođe, neće proći bez posljedica i da će na njega odgovoriti oštrim mjerama.

 

CNN se, prenosi N1, pita je li riskantni posjet predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu bio važna demonstracija američke odlučnosti ili pak provokacija Kine, bez ikakve strateške koristi?

Njezin put dodatno je zakomplicirao već napete američko-kineske odnose te isprovocirao Kinu da pošalje vojne zrakoplove na rub tajvanskog zračnog prostora i istovremeno pokrene vojne vježbe koje su poslale jasnu poruku da je Tajvan opkoljen.

image

Nancy Pelosi  u Tapeiu

Sam Yeh/Afp

Iz perspektive Pelosi pak,  put na Tajvan je zasad dobro prošao. Najavom svog posjeta danima je plijenila pozornost svijeta, i prije nego što je stigla na otok američkim vojnim zrakoplovom. Kao ženska politička ikona odlučila je prkositi potpuno muškom vodstvu kineske komunističke partije i odbila da ju se zastrašuje. I pritom je sjela za stol s još jednim ženskim liderom, predsjednicom Tsai. Time je zauzela stav koji inspirira i kojim se založila za demokraciju, tu temeljnu američku vrijednost

No, postignuća koja će Pelosi ostvariti posjetom Tajvanu su uglavnom osobna, simbolična, i kratkoročna. Čini se da tijekom svog posjeta nije rekla ili učinila ništa što bi prekršilo politiku 'Jedne Kine', unatoč tome što Peking tvrdi suprotno. No iako to možda nije bila njena namjera, pogrešna shvaćanja ovakvih poteza u tako nestabilnom vanjskopolitičkom odnosu mogu dovesti i do vojne eskalacije.

Imajući sve to na umu, treba se zapitati je li Pelosin posjet Tajvanu postigao nešto što bi bilo vrijedno potencijalno dugoročno pogoršanog sigurnosnog okruženja oko Tajvana koje bi SAD i Kinu moglo dovesti bliže međusobnom sukobu.

- Slažem se da je njeno pravo tamo ići. No pitanje je ima li to smisla- pita se Phil Mudd, bivši dužnosnik FBI-a i CIA-e koji sada radi kao CNN-ov protuteroristički analitičar.- Ona može ići, ali zašto? Što se time dobiva?

image

Kinezi prosvjeduju

Peter Parks/Afp

Bivši američki veleposlanik u Kini, Max Baucus, rekao je Richardu Questu iz CNN Internationala da u kontekstu opasno pogoršanih odnosa između SAD-a i Kine Pelosin posjet nije bio mudar potez.

-Moj je mišljenje, iskreno, da nije trebala ići. Cilj američke vanjske politike je smanjiti napetosti s Kinom, a ne povećati ih- rekao je bivši Demokratski senator iz Montane te dodao kako njezin posjet očito povećava napetosti. - Nema nijednog vanjskopolitičkog razloga da tamo ide. Tajvanci već znaju da imaju našu podršku - zaključio je Max Baucus , prenosi CNN-ovi analizu N1.

 

27. travanj 2024 07:15