StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Osjećam snagu‘

Nakon smjene oglasila se Sebija Izetbegović, najavila i tužbe: Bila sam izvrsna direktorica, ponosna na sve

Piše dv
27. studenog 2023. - 20:37
Sarajevo, 021022. Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH. Bakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.Antonio Balic/Cropix

Upravni odbor Kliničkog centra u Sarajevu u ponedjeljak je odlučio o smjeni Sebije Izetbegović s pozicije ravnateljice te najveće medicinske ustanove u BiH čime je ona ostala i bez posljednje titule i dužnosti nakon što su joj ranije ove godine poništeni doktorat i magisterij iz medicinskih znanosti.

Sebiji Izetbegović redoviti je mandat na čelu Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) trebao trajati do siječnja naredne godine, a postupak njene smjene pokrenut je 30. listopada nakon što je imenovan novi upravni odbor.

Razlog za smjenu utjecajne supruge čelnika predsjednika Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je činjenica da ona ne ispunjava zakonom propisane uvjete za poziciju ravnateljice jer više nema doktorat iz oblasti medicinskih znanosti niti je redovita profesorica Medicinskog fakulteta.

Dugotrajni postupak

Ta su joj zvanja i status ukinuti nakon dugotrajnog postupka kojim je senat sarajevskog sveučilišta utvrdio da ona nije na zakonit način završila postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kojega je upisala 1993.

Slijedom te činjenice poništen joj je magisterij a onda i doktorat na čije stjecanje nije imala pravo.

Ona je ipak pokušala na svaki način blokirati smjenu s pozicije ravnateljice odbijajući preuzeti prvostupanjsko rješenje na koje se imala pravo žaliti kao i odlaskom na bolovanje. Ranije je tvrdila kako je oduzimanje titula politički progon čija su meta ne samo ona nego i njen suprug.

Za novog ravnatelja KCUS-a postavljen je liječnik Alen Pilav, a Sebiji Izetbegović ostalo je samo zvanje liječnice-specijalista ginekologije kao i pozicija zastupnice SDA u skupštini Sarajevske županije.

U međuvremenu se oglasila i sama Izetbegović. Evo što je objavila na Facebooku.

-"Kad za osam godina(dva mandata) na poziciji generalne direktorice KCUS-a vratim 100 milijuna KM dugovanja, nadoknadim 10 milijuna KM lažno prikazanih zaliha, isplatim cca četiri milijuna KM po tužbama zaposlenika klinike za Ortopediju KCUS-a, kupim novu opremu milijunskih vrijednosti na svim klinikama, popravim zaposlenicima plaće koje najmanje 10 godina nisu rasle, izborim se za pristojnije plaće nastavnog kadra iz KCUS-a na Medicinskom fakultetu, ukinem korupciju i pljačku, zabranim donošenje kuverti i poklona za pregled i operaciju, zabranim kriminalni privatni rad u radno vrijeme-steknem neprijatelje, mediokritete koji ne opraštaju uspjeh, a veže ih ista politička agenda pa oni smisle prljavu osvetu.

Smisle da mi pokradu iz dosjea dio dokumenata, ukradu i otmu titule i pokrenu neviđenu medijsku hajku protiv mene", navela je Izetbegović.

Ponosna na sve

Dodala je da to nije trajalo samo osam godina nego treba dodati i one tri godine vođenja Opće bolnice koju je, kaže, također zatekla u rasulu i dugovanjima, a ostavila 1,7 milijuna KM u plusu.

"Ponosna na sve što sam uradila, zahvaljujući vrijednim ljudima koji su mi bili suradnici, bila sam izvrsna direktorica, bez imalo lažne skromnosti.

Vrijeme će pokazati, a sud će dokazati, ako Bog da.

Nametnuti premijer FBiH (imao je mnogo manje glasova na izborima nego ja) nestrpljiv da se dočepa KCUS-a, nametne UO i NO KCUS od sebi podobnih kadrova i inicira moju smjenu, protivno zakonu. Svakako će to imati sudski epilog jer ću ih tužiti", istakla je.

Poručila je da je nisu umorili šta god su radili.

"Osjećam snagu kojom bih mogla voditi još dva klinička centra sa lakoćom, uvjerena da se za bolesne ljude treba boriti i srcem i znanjem.

Novca ima dovoljno ako opet ne pokradu, dokazala sam to. KCUS je i sada u pozitivnom stanju oko milijun KM. Nisu me umorili i nisam izgubila empatiju i želju da pomažem i borim se za bolesne", kazala je Izetbegović.

- Ovakav zagrljaj teško bolesnog djeteta,koje gotovo nikome nije prilazilo, vrijedi više od svih onih mediokriteta koje sam spomenula.

Uvijek bih izabrala ovaj zagrljaj nego sve njih, i radila bih isto. Red, rad, disciplina - zaključuje Izetbegović.

26. travanj 2024 12:40