StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetO GAY PAROVIMA

Nadbiskup Kutleša: Ne blagoslivlja se grešno stanje; Nadbiskup Uzinić: Normalno je blagoslivljati par

Piše Ivan Ugrin
22. veljače 2024. - 12:35

Na nedavnoj misi za Stepinčevo ispred katedrale na Kaptolu, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Dražen Kutleša indirektno se u propovijedi dotaknuo i sporne deklaracije Dikasterija za nauk vjere, "Fiducia supplicans", o mogućnosti blagoslova istospolnih i neregularnih parova, piše Slobodna.

Govoreći o Stepinčevoj vjernosti Božjim zakonima i brizi za spasenje duša, nadbiskup Kutleša se na svoj način distancirao od sadržaja "Fiducije" koja već danima stvara zbrku i kaos u Crkvi jer donosi nauk koji znači otklon od onoga što se do sada govorilo o blagoslovu osobito istospolnih parova.

"Blaženi je Alojzije prihvaćao je grešnike i molio za neprijatelje, uvijek jasno razlikujući grijeh od grešnika. Time nas jasno poučava da prava ljubav ne znači blagoslivljanje grešnog stanja, već upravo suprotno - autentična ljubav zahtijeva iskrenu brigu za čovjeka i za spasenje njegove besmrtne duše koja uključuje poziv na obraćenje i zahtijeva promjenu života, to jest obraćenje kako bi se mogao spasiti", kazao je mons. Kutleša.

Zagrebački nadbiskup jasno govori kako nema blagoslova grešnog stanja, a takvo je upravo stanje u kojem žive neregularni i istospolni par, dok "Fiducia" ističe kako takvi "mole da sve istinski dobro i ljudski valjano što je prisutno u njihovu životu i odnosima bude obogaćeno, ozdravljeno i uzdignuto prisutnošću Duha Svetoga". Kako nešto grešno može biti obogaćeno blagoslovom?!

Za razliku od nadbiskupa Kutleše, riječki nadbiskup Mate Uzinić otvoreno je podržao deklaraciju ‘Fiducia supplicans‘ i blagoslov istospolnih parova. Učinio je to zadnjeg dana siječnja na tribini na temu sporne deklaracije u Rijeci.

- Prisjetio bih se Isusovih riječi "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen". Nitko od nas nije bez grijeha i zato se stalno spominjanje grijeha pretvara u nabacivanje kamenjem. Ja osobno smatram da nije uopće problematično blagoslivljati parove i da je to bila nakana Deklaracije. Zašto smatram da je normalno blagoslivljati par, a ne samo osobe?

U situaciji tih parova postoji mnogo stvari koje su za blagosloviti i ne može sve biti svedeno na grešnu situaciju i grešno stanje.

Tu se radi i o heteroseksualnim parovima, kao i homoseksualnim. Zar njihova veza, njihovo biti u paru, nije bolje stanje od nekakvog promiskuitetnog stila života? Nije li već to nešto što treba blagosloviti? Oni si međusobno pomažu, brinu jedno za drugo. Kod heteroseksualnih parova koji imaju zajedničku djecu, zar to nije nešto što treba blagosloviti? - upitao se riječki nadbiskup Uzinić., piše Slobodna.

Zanimljivo je kako je papa Frane u dva navrata nakon što je deklaracija "Fiducia supplicans" stvorila pravu pomutnju u Crkvi, javno govorio o tome kako taj dokument ne govori o blagoslovu istospolnih parova, zajednica, već isključivo o blagoslovu pojedinaca. Jednom kad je govorio svima članovima Dikasterija za nauk vjere, drugi put u intervjuu za talijanski list "La Stampa".

04. svibanj 2024 17:53